...
witam. problem polega na tym, że jakiś czas temu przeprowadziłem sie do nowego pokoju, ktory okazal sie akustycznym koszmarem :/
pokoj jest bardzo maly 2,5m na 4m i niestety po ustawieniu monitorow okazalo sie ze zniknely basy w zakresie ok 50hz - 80hz.
monitory mam z bassreflexem z tylu wiec odosunalem je od sciany na tyle na ile bylo to mozliwe, jednak i to na nie wiele sie zdalo...
mysle ze ta "dziura" w zakresie bierze sie stad, ze pewne czestotliwosci odbijaja sie od sciany i wzajemnie nakladaja, wyciszajac sie tym samym...
moj pomysl to zastosowanie kilku Bass Trapow ( za monitorami i w rogach pokoju), ktore teoretycznie powinny pochlonac odbijajace sie niskie czestotliwosci...
Ale czy to ma sens w tak malym pokoju?? czy to przywroci bas w tym pomieszczeniu??...
to typowy przyklad, czestotliwosci nakladajac sie, powoduja dwa podstawowe problemy:
1. rezonanse, dudnienia
2. znoszenie
to pierwsze jest chyba jasne, fala odbita naklada sie jedna na druga, i slyszysz pewne czestotliwosci/dzwieki zdecydowanie glosniej niz inne, poza tym 'nuta' potrafi 'zostac' w pomieszczeniu dluzej niz powinno
drugie, to twoj przypadek, dwie fale nakladaj sie ale najwyrazniej maja odwrocona faze ( po odbiciach) i w zwiazku z tym znosza sie
bass trapy pomoga
pomoze tez dokladna kalkulacja pomieszczenia - google it.
po wstawieniu bass trapow do mojego room'u slysze wiele wiecej dolu, ale za to jest on b kontrolowany, nuta schodzi w dol, ale nie 'dzwoni' przez kilka sekund tylko ma decay jak muzycy nagrali
szczegolnie HH,RNB, czy jazz, slysze wyraznie b niskie czestotliwosci w okolicach 60Hz, roznica w porownaniu z poprzednia sytuacja (bez trapow) jest zasadnicza, wlasnie bass schodzi nisko, ale znika, nie dudni
zdecydowanie polecam :
http://www.gearslutz.com/board/bass-traps-acoustic-panels-foam-etc/
gdzie znajdziesz wszystkie informacje, ktorych potrzebujesz
pozdro