Witam, postanowiłem sie tutaj Was poradzić bo mam dylemat z wyborem monitorów. Nie mam mozliwości odsłuchania jak ktore graja wiec jestem zdany na Wasze relacje z owymi monitorami. Otóż JA sie zastanawiam nad
Alesis M1 Active 620
a
Yamaha hs 50m
Jakie wybrać ? A może macie inne opcje na monitory ktore beda kosztowac max 1500 ?
Do tego dochodzi jakrta dzwiekowa Juli@, czy to dobry wybór ? czy moze cos innego jestescie w stanie polecic.
Na koniec prosił bym o polecenie słuchawek.
Chciałbym aby cena za słuchawki i karte muz. nie wynosiła wiecej jak 1000.
Dzieki z góry za pomoc i czekam ! Jezeli bedziecie mieli cos od polecenia troche drozszego tez prosze smiało pisac moze uda mi sie wyskrobac troche wiecej, PZDR
Alesis czy Yamaha?
Re: Alesis czy Yamaha?
Kolejny do odstrzału, haha - cos ostatnio sporo takich tematow
w gornym prawym rogu ktos zamiescil napis "szukaj" i nie zrobil tego bez powodu :]
Witaj.
Niestety wspomnianych przez Ciebie Alesisów nie znam, ale mogę wypowiedzieć się w kwestii HS-50m. Otóz są to monitory brzmiące inaczej niż cała reszta, do ich brzmienia trzeba się przyzwyczaić i poprzez osłuchiwanie różnych płyt zrozumieć, co tak naprawdę pokazują. Ich wielką zaletą jest bezlitosne eksponowanie wszelkich błędów - jeśli chcesz przetestować miks/nagranie, to puść na HS-50. Jeśli na nich brzmi dobrze, to już prawdopodbnie wszędzie będzie dobrze. Zdecydowanie warto jednak podeprzeć się subem lub słuchawkami przy kontrolowaniu basu, bo w HS-ach nie schodzi on zbyt nisko, niemniej jest wyraźny. Ale i tak masz w planie kupić słuchawki, więc jest to ujęte w planie. HS-50m nie upiększają tez brzmienia - nie są to monitory, na których wszystko brzmi pięknie. Kiedyś miałem ten problem z MSP 5, które niestety miały tą cechę - okropnie utrudnia życie, gdy monitory maskują błędy i każdy niedorobiony miks brzmi na nich super.
HS-y eksponują nieco średnicę pasma, co pozwala bardzo analitycznie wniknąć w to, co się tam dzieje. Nie dla wszystkich jest to jednak zaleta, dlatego dzieki kalibrowanym eq na tylnym panelu można to wyrównać. Ogólnie monitory ciekawe, bardzo przydatne w studio. Gdybyś się na nie decydował, odezwij się na priv - mam na zbyciu takie, jeszcze na gwarancji.
Pozdrowienia - Leff
...
Kolejny do odstrzału, haha - cos ostatnio sporo takich tematow
w gornym prawym rogu ktos zamiescil napis "szukaj" i nie zrobil tego bez powodu :]
...
wiem po co jest opcja szukaj, ale po wpisaniu danego modelu wskakuje mi bardzo duzo tematow a czasu zbytnio nie mam na siedzenie godzinami na forum i czytanie dlatego postanowilem zalozyc temat w ktorym ktos by mogl szybko, pomocnie sie wypowiedziec .
- wspomniany alesis, w przeciwienstwie do yamaszek ma duzo basu. Monitory studyjne zazwyczaj maja ten mankament ze go nie posiadaja, natomiast alesis w tym momencie wychodzi naprzeciw i tego basu jest tam naprawde sporo. Zazwyczaj gdy odsluch na ktorym pracuje nie posiada tego basu odpowiednio duzo- powoduje to ze automatycznie czlowiek podglasnia i pracuje na o wiele wiekszej glosnosc co powoduje ze praca na takich monitorach po prostu męczy :/
Hej
Ja proponuje sluchaweczki BEYER DYNAMIC DT150 posiadam te sluchawki i sa swietne maja wystarczajacy bas ktory mozna dobrze kontrolowac i nie mecza podczas pracy z nimi moze na poczadku ciezko sie do nich przyzwyczaic ale warto postow tez bylo spoto o sluchawkach i te czasto sie pojawialy wlasnie DT150
jedna uwaga musisz miec mocne wyjscie sluchawkowe by napedzic te sluchawki
Hej
...
Hej
Ja proponuje sluchaweczki BEYER DYNAMIC DT150 posiadam te sluchawki i sa swietne maja wystarczajacy bas ktory mozna dobrze kontrolowac i nie mecza podczas pracy z nimi moze na poczadku ciezko sie do nich przyzwyczaic ale warto postow tez bylo spoto o sluchawkach i te czasto sie pojawialy wlasnie DT150
Hej...
biorąc pod uwagę, że było o monitorach a nie o słuchawkach...
DT150 i DT770PRO to już klasyka w studio, na pewno o wiele lepsze miż AKG...
A jeśli koniecznie chcesz kolego pracować na słuchawkach zamiast monitorów, to KONIECZNIE trzeba się zaopatrzyć w plugin od www.112db.com lub podobny - który emuluje na słuchawkach pracę monitorów - przesłuchy międzykanałowe, psychoakustykę itp. Inaczej taka praca nie ma sensu.
...
...
Hej
Hej...
biorąc pod uwagę, że było o monitorach a nie o słuchawkach...
DT150 i DT770PRO to już klasyka w studio, na pewno o wiele lepsze miż AKG...
A jeśli koniecznie chcesz kolego pracować na słuchawkach zamiast monitorów, to KONIECZNIE trzeba się zaopatrzyć w plugin od www.112db.com lub podobny - który emuluje na słuchawkach pracę monitorów - przesłuchy międzykanałowe, psychoakustykę itp. Inaczej taka praca nie ma sensu..
temat jest tez o sluchawkach :) co do słuchawek to dlatego bo bardzo czesto po nocach siedze a jak wiadomo w nocy restza domu spi wiec...
Owe słuchawki bym podłanczał do karty Juli@, czy to starczy ?
...
Owe słuchawki bym podłanczał do karty Juli@, czy to starczy ?...
juz znalazłem gdzieniegdzie ze musi byc wzmacniacz jakis przed, hmmm i znowu pytanie jaki, co polecicie ?
Jeżeli chodzi o Alesisy M1 620 to bardziej radziłbym wziąć 520 z tego względu, że 620 są nieco cofnięte w środkowym paśmie.
Jedno pytanie dot Yamah owych- czy te 1500 jest ZA SZTUKĘ?