Edirol, Echo czy Presonus ?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Fleishman
Edirol, Echo czy Presonus ?

Post autor: Fleishman » czwartek 23 lip 2009, 12:23

Właśnie stoję przed wyborem interfejsu audio (firewire) w przystępnej cenie.

Biorę pod uwagę :

- Edirol Fa-66

- Presonus Firebox

- Echo Audiofire 4

Z interfejsu będę korzystał w domowym zazciszu. Chcę mieć możliwość nagrania gitary basowej lub elektrycznej i ewentualnie wokalu, plus oczywiście midi używając Rolanda Fantoma. Muza którą się zajmuję to głownie pop ze sporą ilością elektroniki ale nie uciekam od rocka. Nie będę w domciu nagrywał żywych bębnów .

Używam Logica Pro i Macbooka pro.

Która z powyższych kart pracuje najstabilniej, oferuje jakość dzwięku nie kaleczącą ucha i nie popsuje się po tygodniu ?

Z tego co mi wiadomo największym zaufaniem na świecie jeśli chodzi o małe interfejsy cieszy się Echo.

M- audio odpada ze względu na awaryjność, Apogee Duet rónież ze względu na cenę.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MB

Re: Edirol, Echo czy Presonus ?

Post autor: MB » czwartek 23 lip 2009, 13:01

Z tego co mi wiadomo największym zaufaniem na świecie jeśli chodzi o małe interfejsy cieszy się Echo.
M- audio odpada ze względu na awaryjność [...]
Miałem do czynienia z 3 urządzeniami Echo (Indigo, i 2x Layla) i wszystkie prędzej czy później się popsuły. Opowieści o bezawaryjności produktów tej firmy to zwykłe bujdy.

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » czwartek 23 lip 2009, 14:10

Polecam firmę Edirol za stasbilność sterowników i solidne wykonanie.

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

wyrwich

Post autor: wyrwich » czwartek 23 lip 2009, 15:58

...
Właśnie stoję przed wyborem interfejsu audio (firewire) w przystępnej cenie.

Biorę pod uwagę :

- Edirol Fa-66

- Presonus Firebox

- Echo Audiofire 4

Z interfejsu będę korzystał w domowym zazciszu. Chcę mieć możliwość nagrania gitary basowej lub elektrycznej i ewentualnie wokalu, plus oczywiście midi używając Rolanda Fantoma. Muza którą się zajmuję to głownie pop ze sporą ilością elektroniki ale nie uciekam od rocka. Nie będę w domciu nagrywał żywych bębnów .

Używam Logica Pro i Macbooka pro.

Która z powyższych kart pracuje najstabilniej, oferuje jakość dzwięku nie kaleczącą ucha i nie popsuje się po tygodniu ?

M- audio odpada ze względu na awaryjność, Apogee Duet rónież ze względu na cenę.

Pozdrawiam

zdecydowanie polecam Ci presonusa. miałem firepoda (fp10), czyli po prostu większego
fireboxa, są bardzo dobre, dobra jakość i naprawdę są bardzo żywotne. nigdy nie spotkałem osoby która byłaby z nich niezadowolona, ja niestety zmieniłem na tc konnekt 6 ale tylko dlatego że nie podłączam niewiadomo ilu urządzeń, tak to bym został przy presonusie

Interesuję się instrumentami klawiszowymi i produkcją muzyczną, z zawodu jestem informatykiem, pracuję w banku.

Awatar użytkownika
Fleishman

Post autor: Fleishman » piątek 24 lip 2009, 15:00

Miał ktoś jeszcze styczność z edirolem fa66 ? Skłaniam się chyba  ku tej opcji właśnie.

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » piątek 24 lip 2009, 15:38

...
Miał ktoś jeszcze styczność z edirolem fa66 ? Skłaniam się chyba  ku tej opcji właśnie....

Ja właśnie. Generalnie wszystko super poza tym, że na początku miałem jakiś problem z instalacją (gryzło się z siecią postawioną na firewire). Sam nie wiem co zrobiłem, że nagle poszło i tak już zostało. Nic szczególnego w tym interfejsie nie ma pozatym, że chodzi stabilnie, nieźle brzmi i ma bez opóźnieniowe odsłuchowanie sygnałów wchodzących "direct monitor" (pomija wtedy przelatywanie przez ASIO. Zdecydowanie polecam.

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

jaroo

Post autor: jaroo » sobota 25 lip 2009, 11:50

...
...
Miał ktoś jeszcze styczność z edirolem fa66 ? Skłaniam się chyba  ku tej opcji właśnie....

Ja właśnie. Generalnie wszystko super poza tym, że na początku miałem jakiś problem z instalacją (gryzło się z siecią postawioną na firewire). Sam nie wiem co zrobiłem, że nagle poszło i tak już zostało. Nic szczególnego w tym interfejsie nie ma pozatym, że chodzi stabilnie, nieźle brzmi i ma bez opóźnieniowe odsłuchowanie sygnałów wchodzących "direct monitor" (pomija wtedy przelatywanie przez ASIO. Zdecydowanie polecam.
...

polecam edirola ua - 25 . uzywam go od 2 lat

stabilna praca, bezawaryjna , solidne wykonanie

ma na pokladzie wszystko co potrzeba

muzyka,muzyka,muzyka

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » sobota 25 lip 2009, 11:53

Ale niestety jest awaryjne. To przynajmniej moje doświadczenia z Audiofire4.

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » sobota 25 lip 2009, 19:38

...

Ale niestety jest awaryjne. To przynajmniej moje doświadczenia z Audiofire4.
...

A nie lepiej kolego dołozyc klia stówek i kupic FA-101? 10 wejsc, 10 wyjsc + stabilnośc  sterów...

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

wienryk

Post autor: wienryk » sobota 25 lip 2009, 21:46

A czy brales pod uwage M-Audio ProFire 610. Jest troche drozszy, ale wart przemyslenia.

Pozdrawiam

wienryk

ODPOWIEDZ