Sub - Adam 8 czy 10?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Sub - Adam 8 czy 10?

Post autor: matiz » poniedziałek 13 lip 2009, 17:56

...
...

Twoja odpowiedź w stylu "potrzebuję i już i nic ci do tego, teoretyku jeden" bardzo jasno pokazała, że merytoryczna rozmowa z Tobą nie ma sensu....

...teoretycznie masz rację...
...

Praktycznie, to z tego, co slyszalem o subie APS, do 17m kw sie on bedzie srednio nadawal - chyba, ze do mieszania cementu

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » poniedziałek 13 lip 2009, 20:31

Ja swego czasu miałęm w 12m2 sub Yamaha HS10W i było elegancko, choć teoretycznie być nie powinno:D
Rozmawiałem z człowiekiem z ADAM Audio, który u siebie w 16m2 ma s3a i sub10 i sprawdza się rewelacyjnie...zresztą nie dziwota:o
Sub APS... nie mam pojęcia jak to gra i do jakiej kubatury, ja kupiłem 10 Adama.
Serdecznie zachęcam do zapoznania się z ofertą Adama a dokładnie z zestawem 1,10. S1A plus Sub10 znakomite rozwiązanie do mniejszych pomieszczeń, gdyby takie rozwiązanie nie było skuteczne nie było by go w ofercie...teoretycznie.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 13 lip 2009, 20:56

Sub APS... nie mam pojęcia jak to gra i do jakiej kubatury, ja kupiłem 10 Adama.

Z tego co wiem (i poniewaz juz to nie tajemnica), to sub APS ma miec 15 cali i 1000W, wiec raczej tez do wiekszych pomieszczen

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » poniedziałek 13 lip 2009, 21:17

...

Z tego co wiem (i poniewaz juz to nie tajemnica), to sub APS ma miec 15 cali i 1000W, wiec raczej tez do wiekszych pomieszczen
...

wow..to pięknie! Widać, że Panowie z APS wzieli sobie do serca temat suba. Zresztą funkcjonowanie całej firmy jest znakomite. Miła obsługa, rewelacyjny serwis. Naprawili mi głośniki zepsute z mojej winy za free!!! Gorąco polecam.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 13 lip 2009, 22:21

funkcjonowanie całej firmy jest znakomite. Miła obsługa, rewelacyjny serwis.

Potwierdzam.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 16 lip 2009, 20:14

banał

signal-on continous - zapewne chodzi o zasilanie - sub włączony non-stop albo wyłącza się po jakimś czasie gdy brak sygnału(świetne rozwiązanie i powinno być w każdym odsłuchu - nie trzeba wyłączać)

subwoofer phase - odwrócenie fazy - jeśli przy uderzeniu stopy głośnik porusza membrana w przód to po włączeniu będzie posuwał w tył - to samo co przy odwróceniu fazy w sygnale - czasem się przydaje - u mnie płynnie regulowane(emu ps12)

satellite filter - filtr górnoprzepustowy dla wyjść na satelity - obcina bas zostawia resztę - bardzo przydatna funkcja - szkoda że nie masz płynnej regulacji

sub level - moc sygnału podawana na subwoofer

subfilter - w tym przypadku regulowany filtr dolnoprzepustowy dla subwoofera - regulujesz od jakiej częstotliwości będzie obcinana góra pasma - również bardzo przydatne

subout - dodatkowe wyjście na kolejny subwoofer(już po regulacji sublevel i subfilter

ps.nawet w małym pomieszczeniu subwoofer może nieco zmienić charakter basu a dzięki regulacjom wpłynąć na pracę satelit - w moim przypadku(ok 12m kw.) zastosowanie subwoofera wyszło tylko na plus mimo że teoretycznie event tr8 schodzi do 38Hz

to jest jednak dedykowany sprzęt na samo dolne pasmo z którym nie zawsze poradzi sobie dwudrożna kolumienka

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » piątek 17 lip 2009, 12:17

Dzięki Zbynia, jest tak jak myslałem, ale wolałem się upewnić. Faktycznie wkurza brak aktywnego crossovera, ale tutaj trzeba robić na słuch. Flat na satelitach i doczepić to czego brak subem i już... inżynierowie nie stosując w tym subie aktywnego crossa, na pewno wiedzieli co robią...aczkolwiek ja bym wolał bo on był:P

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 17 lip 2009, 14:25

Ja bym raczej odciął na satelitach - po co je męczyc pasmem które i tak pewnie słabiutko odtwarzaja :) - a tak zawsze moga głośniej zagrać z mniejszymi zniekształceniami a i wzmak nie będzie sie męczył

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 17 lip 2009, 16:58

...
Ja bym raczej odciął na satelitach - po co je męczyc pasmem które i tak pewnie słabiutko odtwarzaja :) - a tak zawsze moga głośniej zagrać z mniejszymi zniekształceniami a i wzmak nie będzie sie męczył
...

Problem w tym, ze AEONy maja i moc i pasmo

ODPOWIEDZ