Rozdzielacz FireWire 800 na 400

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
delorjan
Re: Rozdzielacz FireWire 800 na 400

Post autor: delorjan » poniedziałek 13 lip 2009, 00:57

...Co nie oznacza, że będzie szybciej.
Niby szybciej od czego? Od całkowitego braku możliwości połączenia?

Chyba nie zrozumiałeś problemu. Przecież taki zewnętrzny hub to jedyna opcja podłączenia więcej niż jednego urządzenia FW800 do MBP....

Czyli jeśli posiadam MBP i dysk zewnętrzny z dwoma portami FW800, to do drugiego z nich nie mogę podpiąć kolejnego urządzenia? Pytam czysto teoretycznie, bo póki co pod FW400 podłączam interfejs audio a pod FW800 dysk, ale gdyby tak kiedyś doszło jeszcze coś...;)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 13 lip 2009, 01:21

Ależ możesz. Po to jest ten drugi port. Gorzej, gdy go nie ma ...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 13 lip 2009, 01:48

Opisze kilka moich doswiadczen (o ktorych zreszta wspominalem kilka razy tutaj na forum) dotyczacych polaczen szergowych FW.

Stale uzywam Duende Classic i TC Powercore FW na roznych komputerach PC.

Niekiedy dochodzi do tego RME FF800, a takze FF400.

W polaczeniu szeregowym fireire nie jest zbyt wydajne. Mi osobiscie dosc dobrze dziala z chipsetami VIA, na Texasach dosc szybko sie moze wywalic, szczegolnie tandem Duende-TC, przy czym ucierpi Duende, TC dziala nadal. To zalezy od obciazenia nie tyle iloscia wtyczek, co typem wtyczek - wystarczy bezporblemowo dzialajacy Duende z wlaczonymi kilkunastoma wtyczkami i do tego ze 3-4 mocniej obciazajace wtyczki TC (jak np. kilka CL1B czy NonLin2), by przy naglym wzroscie np. obciazenia HDD spowodowac na tyle spory ruch na magistrali plyty glownej, by Duende poslac w kosmos. Tragedii nie ma, bo wystarczy zamknac sesje, wlaczyc i wylaczyc Duende i otworzyc ponownie sesje. Niby parenascie sekund, ale po czasie wkurza :)

Ta sytuacja jest zawsze taka sama, w zasadzie niezaleznie od peceta i od sterownikow do w/w omawianego sprzetu. Z laptopami mak jest roznie, zalezy, kto jaka serie MB/MBP posiada. Zreszta podobnie jak z laptopami PC, a moze i gorzej :)

Niezle dziala TC z RME, czy np. z LiquidMix, aczkolwiek ten ostatni wydaje sie byc bardziej niestabilny. Dosc dobrze zachowuja sie dwa RME FF (np. 800+400) i raczej nie ma problemow z uzyskaniem stabilnosci nawet na laptopie (jesli generalnie FW w danym laptopie dobrze sie zachowuje z jednym RME).

Rozwiazaniem (nie stuprocentowym) sa osobne porty, przy czym nalezy pamietac, ze dwa porty FW400 w plycie glownej to jeden i ten sam chipset FW, wiec nic to nie zmienia - to dokladnie to samo, jak praca szeregowa dwoch urzadzen FW400.

Ja mam w jednym z pecetow cztery linie FW, w tym jedna 800 i trzy 400 (z tego dwie zupelnie niezalezne) i to jest dosc dobre rozwiazanie, zakladajac ze chce uzyc powiedzmy w 90% Duende i 90% TC, ale juz FF800 musze miec bezwzglednie na szybkiej karcie FW800 PCIe, bowiem otwarcie strumienia dla FF800 na wiecej niz 10linii I/O w sterowniku RME Fireface, co sie odbija nawet na grafice, i nie ma znaczenia, czy jest to superszybki wspolczesny pecet, czy komputer C2D sprzed 2-3 lat. Obciazenie _magistrali_ plyty glownej (a nie samych w sobie linii FW) swoje zrobi i na to nie ma wyjscia.

Podsumowujac - tradycyjnie sterowniki w RME sa stabilne, niezle jest z TC. Najslabiej dziala Duende, ale jesli juz dziala niezaklocane innym sprzetem FW, to dziala dobrze.

P.S. Nie nalezy sie sugerowac, ze danej chwili dziala idealnie :) O stabilnosci wszystkoego zadecyduje przydzielenie numeratorow sprzetu podczas bootowania sie systemu, czyli wystarczy zrestartowac peceta, by po podniesieniu sie systemu dzialalo gorzej (lub i lepiej). Mozna sie posilkwac stworzeniem profilu startujacego system (opcja w boot.ini) bez zmiany w przydzielaniu zasobow - to takie "pseudowylaczenie" PnP, ale to z kolei wprowadza inne niedogodnosci.

Stosowanie sprzetu aktywnie rozdzielajacego FW nic nie da (albo da niewiele), bo ten rozdzielacz trafi i tak do jednego zlacza FW.

[addsig]
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

arturs

Post autor: arturs » poniedziałek 13 lip 2009, 14:33

Stosowanie sprzetu aktywnie rozdzielajacego FW nic nie da (albo da niewiele), bo ten rozdzielacz trafi i tak do jednego zlacza FW.

no niestety MBP mój ma tylko jedno wyjście FW 800 - działa mi to mtu 828 mkIII +duende classic.

Duende Classic czasami niknie - niestety - gorzej, że niknie też ni stąd ni z owąd klawiatura usb

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » poniedziałek 13 lip 2009, 19:38

Dziękuję Panom za kolejną dawkę pożytecznych informacji :) MB i Joachimie, strach pomyśleć jak wyglądałoby to forum bez Was ;) pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 22 mar 2012, 21:39

mi właśnie przepaliła się ścieżka na płycie do 400 w rme, wiec szybciutko do sklepu po kontroler 800 na pci...zainstalowałem, podłączyłem i hurra, działa juz nie swieci sie czerwona dioda host
włączam cubase by skończyć projekt i niespodzianka bo co pare sekund traci hosta, miga dioda...kurcze..
wyłączam cubase obserwuje no i git niby ok, włączam media pleyer słucham muzy i znów zaczyna migać host
chyba zamówię druga ff800 a ta do serwisu odeśle bo znając życie będę msc czekał na naprawę...
pozdr

ps. wew jest wielka płyta i zastanawiam sie czy beda ,,reperowac lut'' czy od razu postanowia cała płytke wymienic...jutro zadzwonie do serwisu...

pedzel

Post autor: pedzel » piątek 23 mar 2012, 12:36

..
Ja mam w jednym z pecetow cztery linie FW, w tym jedna 800 i trzy 400 (z tego dwie zupelnie niezalezne) i to jest dosc dobre rozwiazanie, zakladajac ze chce uzyc powiedzmy w 90% Duende i 90% TC, ale juz FF800 musze miec bezwzglednie na szybkiej karcie FW800 PCIe, bowiem otwarcie strumienia dla FF800 na wiecej niz 10linii I/O w sterowniku RME Fireface, co sie odbija nawet na grafice, i nie ma znaczenia, czy jest to superszybki wspolczesny pecet, czy komputer C2D sprzed 2-3 lat. Obciazenie _magistrali_ plyty glownej (a nie samych w sobie linii FW) swoje zrobi i na to nie ma wyjscia.
.
Witam
Możesz podać co to za karta FF PCIe
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 30 mar 2012, 12:09

.
Witam
Możesz podać co to za karta FF PCIe

http://www.siig.com/it-products/firewire/firewire-800/pcie/firewire-800-3-port-pcie.html

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
trancvission

Post autor: trancvission » piątek 30 mar 2012, 16:23

.... Witam Możesz podać co to za karta FF PCIe

http://www.siig.com/it-products/firewire/firewire-800/pcie/firewire-800-3-port-pcie.html...

To zaszalałeś z tym SIIG : ) a ja wezmę coś z Digitus'a na PCI-e (1x) + jeden na PCI (32 bit) też Digitus.
SoundLand

Awatar użytkownika
TallAnt

Post autor: TallAnt » sobota 31 mar 2012, 00:41

.... Witam Możesz podać co to za karta FF PCIe

http://www.siig.com/it-products/firewire/firewire-800/pcie/firewire-800-3-port-pcie.html...

Witam,
Jak działa ta karta z Win7/64 i Cubase 5/64?
Czy ma dobrze działające sterowniki, może ktoś ma doświadczenie z nią w takim środowisku?
Pozdrawiam
T.

ODPOWIEDZ