Dyfuzory 3D ze styropianu

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
zebromirrrr
Dyfuzory 3D ze styropianu

Post autor: zebromirrrr » niedziela 12 lip 2009, 15:37

co myslicie o tym? czy styropian jest wystarczajaco odbijającym materiałem do zastosowania go do budowy dyfuzora? a moze powinienem pokryć styropian czymś jeszcze ?pasmo działania to 350hz-1,5khz

[addsig]
www.studiosquat.pl

Awatar użytkownika
MB

Re: Dyfuzory 3D ze styropianu

Post autor: MB » niedziela 12 lip 2009, 18:38

Styropian jest OK, ale nie na ten zakres częstotliwości. Dopiero powyżej tego zakresu, który podałeś dyfuzory 2D ze styropianu sprawdzają się dobrze w praktyce. Piszę to na podstawie własnego doświadczenia, udało mi się doskonale wyeliminować przykre echo trzepoczące przez pokrycie około 2,3m2 ścian panelami ze styropianu produkcji Vicoustic (polecam - cenowo wypadają 8 razy taniej od RPG)

Awatar użytkownika
zebromirrrr

Post autor: zebromirrrr » poniedziałek 13 lip 2009, 12:17

...Styropian jest OK, ale nie na ten zakres częstotliwości. Dopiero powyżej tego zakresu, który podałeś dyfuzory 2D ze styropianu sprawdzają się dobrze w praktyce. Piszę to na podstawie własnego doświadczenia, udało mi się doskonale wyeliminować przykre echo trzepoczące przez pokrycie około 2,3m2 ścian panelami ze styropianu produkcji Vicoustic (polecam - cenowo wypadają 8 razy taniej od RPG)... 

Mam w studiu kilka 2D zrobionych z płyty OSB, działające przedewszystkim na pasmo własnie 300-15khz, bo tutaj miałem lekkie przetłumienie,te 3D ze styropianu maja byc za monitorami,generalnie chce zwiększyć czas pogłosu do 0.3ms od 300 w góre w sumie bo w tym pasmie mam nawet momentami 0,17.Może jakby 3d styropian pokryć czyms jeszcze? no i kwestia rezonatorów i pułapek basowych.Mam mody np na 120, 150, 170 i 210hz.z czestotliwościami załózmy poniżej 120 hz jeszcze dam rade ale jak zrobić coś na 170 lub 210? rozMiary takiej pułapki beda bardzo małe, przy takich małych rozmiarach skuteczność tez chyba za duza nie bedzie?

[addsig]
www.studiosquat.pl

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 13 lip 2009, 14:29

Mam w studiu kilka 2D zrobionych z płyty OSB, działające przedewszystkim na pasmo własnie 300-15khz, bo tutaj miałem lekkie przetłumienie,te 3D ze styropianu maja byc za monitorami,generalnie chce zwiększyć czas pogłosu do 0.3ms od 300 w góre w sumie bo w tym pasmie mam nawet momentami 0,17.Może jakby 3d styropian pokryć czyms jeszcze?
Chyba zaszło jakieś nieporozumienie. Dyfuzory nie zwiększą Ci czasu pogłosu, na to nie ma co liczyć. Jedyny sposób, żeby zwiększyć czas pogłosu w danym zakresie częstotliwości to usunąć z pomieszczenia materiał, który te częstotliwości absorbuje. Być może masz jakąś kotarę albo dywan, które przy dużej powierzchni bardzo pochłaniają wysokie częstotliwości?

Podstawowe zastosowanie elementów dyfuzyjnych to zmiana kierunku odbić fali akustycznej co zapobiega między innymi powstawaniu dużych obszarów fali płaskiej, którą słyszymy jako pojedyncze lub wielokrotne echo. Rozproszenie poprawia strukturę czasową pogłosu zamieniając wzór indywidualnych odbić na chmurę drobnych odbić, taką jak w dużym nieregularnym pomieszczeniu. Przy okazji każdy dyfuzor wprowadza też niestety częściowe tłumienie. Dla wysokich częstotliwości to tłumienie jest już zupełnie wystarczające, dlatego w większości studiów w ogóle nie stosuje się już absorpcji szerokopasmowej, wyłącznie dyfuzory i pułapki basowe.

Umieszczanie dyfuzorów za monitorami to też nieporozumienie. Jest sens umieścić je pomiędzy monitorami a naprzeciwko słuchacza, ale to i tak w drugiej kolejności. Dyfuzory powinny być umieszczone przede wszystkim na ścianach bocznych (o ile nie ma tam absorberów) i z tyłu za słuchaczem - w miejscach pierwszych odbić.

no i kwestia rezonatorów i pułapek basowych.Mam mody np na 120, 150, 170 i 210hz.z czestotliwościami załózmy poniżej 120 hz jeszcze dam rade ale jak zrobić coś na 170 lub 210? rozMiary takiej pułapki beda bardzo małe, przy takich małych rozmiarach skuteczność tez chyba za duza nie bedzie?
Im wyższa częstotliwość tym łatwiejsza absorpcja, ale trudniejsze precyzyjne strojenie. Dla takich częstotliwości wydaje mi się, że poleca się absorbery szczelinowe. Jest to rodzaj rezonatora Helmholtza w formie płaskiej skrzynki, której front pokrywają listewki pomiędzy którymi są ściśle obliczone szczeliny. Zaletą takiego absorbera jest to, że łatwo go umieścić na ścianie i przy niewielkich kosztach może mieć dużą powierzchnię, a więc skutecznie przeciwdziałać fali stojącej wywołanej przez równoległe ściany o dużej powierzchni.

Awatar użytkownika
zebromirrrr

Post autor: zebromirrrr » wtorek 14 lip 2009, 12:44

...Mam w studiu kilka 2D zrobionych z płyty OSB, działające przedewszystkim na pasmo własnie 300-15khz, bo tutaj miałem lekkie przetłumienie,te 3D ze styropianu maja byc za monitorami,generalnie chce zwiększyć czas pogłosu do 0.3ms od 300 w góre w sumie bo w tym pasmie mam nawet momentami 0,17.Może jakby 3d styropian pokryć czyms jeszcze?
Chyba zaszło jakieś nieporozumienie. Dyfuzory nie zwiększą Ci czasu pogłosu, na to nie ma co liczyć. Jedyny sposób, żeby zwiększyć czas pogłosu w danym zakresie częstotliwości to usunąć z pomieszczenia materiał, który te częstotliwości absorbuje. Być może masz jakąś kotarę albo dywan, które przy dużej powierzchni bardzo pochłaniają wysokie częstotliwości?

Podstawowe zastosowanie elementów dyfuzyjnych to zmiana kierunku odbić fali akustycznej co zapobiega między innymi powstawaniu dużych obszarów fali płaskiej, którą słyszymy jako pojedyncze lub wielokrotne echo. Rozproszenie poprawia strukturę czasową pogłosu zamieniając wzór indywidualnych odbić na chmurę drobnych odbić, taką jak w dużym nieregularnym pomieszczeniu. Przy okazji każdy dyfuzor wprowadza też niestety częściowe tłumienie. Dla wysokich częstotliwości to tłumienie jest już zupełnie wystarczające, dlatego w większości studiów w ogóle nie stosuje się już absorpcji szerokopasmowej, wyłącznie dyfuzory i pułapki basowe.

Umieszczanie dyfuzorów za monitorami to też nieporozumienie. Jest sens umieścić je pomiędzy monitorami a naprzeciwko słuchacza, ale to i tak w drugiej kolejności. Dyfuzory powinny być umieszczone przede wszystkim na ścianach bocznych (o ile nie ma tam absorberów) i z tyłu za słuchaczem - w miejscach pierwszych odbić.

no i kwestia rezonatorów i pułapek basowych.Mam mody np na 120, 150, 170 i 210hz.z czestotliwościami załózmy poniżej 120 hz jeszcze dam rade ale jak zrobić coś na 170 lub 210? rozMiary takiej pułapki beda bardzo małe, przy takich małych rozmiarach skuteczność tez chyba za duza nie bedzie?
Im wyższa częstotliwość tym łatwiejsza absorpcja, ale trudniejsze precyzyjne strojenie. Dla takich częstotliwości wydaje mi się, że poleca się absorbery szczelinowe. Jest to rodzaj rezonatora Helmholtza w formie płaskiej skrzynki, której front pokrywają listewki pomiędzy którymi są ściśle obliczone szczeliny. Zaletą takiego absorbera jest to, że łatwo go umieścić na ścianie i przy niewielkich kosztach może mieć dużą powierzchnię, a więc skutecznie przeciwdziałać fali stojącej wywołanej przez równoległe ściany o dużej powierzchni. ...

jezeli chodzi o przetłumione pasmo to dzieki panelom jakie mamy na scianach, płyta gipsowa perforowana plus wełna mineralna.właśnie w miejscach gdzie mamy pierwsze odbicia, zdejemujemy te panele i wstawiamy dyfuzory własnie po to zeby troszke zwiekszyć czas pogłosu i wyrównać charakterystyke czestotliwościową.Faktycznie pierwsze odbicia przypadaja m.in na szybe wiec trzeba bedzie je ustawiać na miks poprostu na szybie?włąśnie montujemy dyfuzory 2D NA SCIANACH BOCZNYCH  i za kanapą na tylnej scianie.zamierzamy wymienić kilka absorberów włąsnie na dyfuzory.bede musiał zapoznać sie blizej z absorberami szczelinowymi, bo sa jeszcze  mody w pasmie 130 do 210 hz. czy jest jakis kalkulator który pomoze mi obliczyć jak zbudować taki absorber i prezyzyjnie go dostroic? dziekuje i pozdrawiam

[addsig]
www.studiosquat.pl

ODPOWIEDZ