RODE NT1000 a NT2000
Re: RODE NT1000 a NT2000
...Przymierzam się do kupna jednego z w.w. mikrofonu, czy ktoś się orientuje czy oprócz tego,że nt2000 ma filtr, tłumik i mozliwosc zmiany charakterystyki te mikrofony róznią się czymś od siebie? na oko widać, że są to te same konstrukcje z tym ze nt2000 ma pare bajerów dodanych (absolutnie mi niepotrzebnych). Miałem do dyspozycji NT2000 i bardzo mi sie spodobał a jesli nt1000 brzmi tak samo to mozna zaoszczędzić parę stówek......
Raczej nie brzmią tak samo, bo NT2000 ma kapsułę HF-1, taką samą jak w lampowym K2, a NT1000 ma HF-2. Cokolwiek to znaczy ;) Ja zainwestowałem w K2 i podoba mi się jego brzmienie. Ale słyszałem też ładnie nagrane akustyki na NT2-A (ta sama kapsuła, ale jedna charakterystyka, no i tranzystor) i też mi się podobało to nagranie.
Ogólnie RODE to obecnie niezła marka. A jeśli chcesz konkretów i znasz jęz. ang. idz na Gearslutz. Tam rozgryzają sprzęt (a już w szczególności mikrofony) zębami na części. O Rode także dużo się pisze (choć fakt: nie zawsze pochlebnie).
Insza inszość: bez dobrego preampa nie ma co uderzać w wys. klasy mikrofon, bo różnice powyżej 1,5k zł to często niuanse. A niuanse przepuszczone przez sredniej jakości preamp giną.
Ale słyszałem też ładnie nagrane akustyki na NT2-A (ta sama kapsuła, ale jedna charakterystyka, no i tranzystor) i też mi się podobało to nagranie.
Rode NT2-a posiada właśnie zmienne charakterystyki
Insza inszość: bez dobrego preampa nie ma co uderzać w wys. klasy mikrofon, bo różnice powyżej 1,5k zł to często niuanse. A niuanse przepuszczone przez sredniej jakości preamp giną.
...
Oj mikrofony IMO w progu do 3k zł posiadają bardzo duże różnice słyszalne nawet na preampach średniej-niskiej klasy
Ogólnie wybrał bym NT2000 albo taniej NT2-a, polecam wypróbować także SP C3 (może Ci się spodobać, brzmi specyficznie ale fajnie). Ciekawe czy testował już ktoś BLUE Bluebird'a? Audiostacja jak narazie ma je niestety tylko na zamówienie.
Na początku małe sprostowanie...
Rode NT2-A ma 3 charakterystyki i to ten mikrofon polecam bo tańszy od 2000 a nie gorzej brzmiący.
popieram, że Rody to dobrze, czysto, jasno brzmiące mikrofony, choć mają trochę mało jak dla mnie charakteru. Przy tej cenie jednak to i tak dają radę nawet z nawiązką.
zdecydowanie więcej charakteru mają mikrofony Groove Tubes ( GT 57 ( 50 ) GT 67 ( 60 ) ... ) każdy z modeli GT się różni, dlatego warto je wziąć pod uwagę.
Audio Technica Np. 4050 to także zacny mikrofon, jednak do wokalu nie jakoś go nie słyszę, poza małymi wyjątkami.
Pozdr.
- Soundscape
- Kontakt:
Rode NT2-A ma 3 charakterystyki i to ten mikrofon polecam bo tańszy od 2000 a nie gorzej brzmiący.
Ja również bym brał NT2-A. Mnie się brzmieniowo podoba nawet bardziej niż NT2000.
Co do Groove Tubes, to tak jak kolega też brał bym je pod uwagę, ale jeśli chodzi o wybór w tym przedziale cenowym i tylko z pośród Rode`ów, to NT2A.
Pozdrawiam!