Na początku przywitam się i przedstawię, bo o ile forum czytam już długo to dopiero od ok 3 dni udzielam się pisząc posty.:)
Mam na imię Marek, śpiewam, gram i komponuję swoje kawałki, a w przyszłości chcę także w całości produkować swoje albumy w domowym studio. Póki co się uczę. Dzięki temu forum i pomocy obeznanych w temacie znajomych skompletowałem jak dotąd trochę sprzętu, a trochę jeszcze zostało do wymiany, tak dla pełnego obrazu pokrótce opiszę. Stary komputer: AMD Sempron 2200+, 1,5GHz, płyta Asrock K7VT4A+, 2 x Goodram - DDR 1GB 400MHz PC3200, Cl3, Zasilacz Aton EPS - 350 ATX, Dźwięk: Esi Maya 44 PCI
Mikrofon: AKG Perception 420, Shure SM58, Mikser: Soundcraft Compact 4, Odsłuchy: M-Audio studiopro 3.
Teraz jak już opisałem moje bardzo skromne zaplecze techniczne, chciałbym Was prosić o radę w sprawie nowej karty dźwiękowej. Chcę wymienić kartę najlepiej na jedną z trzech pierwszych, bo one zamykają się w 700 zł, Rme kosztuje około 1700zł. Od ok. dwóch tygodni czytam forum pod kątem Emu 0404 i Delty 1010, niestety cały czas mam wątpliwości, ponieważ dużo pojawia się opini nt. niestabilności Emu i problemach z jej nagłym wyciszeniem (gdzie trzeba przywracać ustawienia fabrycznie i restartować kompa), jedni chwalą mikser emu inni przeklinają. Z koleji przy M-audio opinie też nie są jednoznaczne podobno ma stabilne sterowniki, ale dotarłem do wypowiedzi o jakichś trzaskach i innych problemach. Zaczynam już wątpić w to, którą wybrać. RME podałem w akcie desperacji:), ale boję się że rozbudowa tej karty mnie pochłonie finansowo, a muszę jeszcze zmienić kompa.
Ale dosyć psioczenia:). Doradźcie proszę, która z tych kart będzie najsensowniejsza. Zamierzam nagrywać wokal, beatbox, gitarę, bas, flet, gwizd, perkusję z midi i w ogóle używać instrumentów midi, zależy mi na dobrej jakości, i na spokojnej pracy. Dodam jeszcze, że dotąd od kilku lat nagrywałem tylko "na małpę" w cooledit'cie, ale teraz się douczam i zamierzam zająć się produkcją swoich nagrań na poważnie, podejrzewam że za jakieś dwa lata jak już będę miał znacznie (mam nadzieję) większą wiedzę, to przesiądę się na karty o półkę wyższe.
Proszę o pomoc:)