Naprawa gum w klawiaturze

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
mytnik
Naprawa gum w klawiaturze

Post autor: mytnik » czwartek 09 lip 2009, 14:16

Witam.
Jestem w posiadaniu instrumentu Korg EPS-1. Jego klawiatura zaznała kąpieli i niestety warstwa przewodząca z gumek stykających została w większości klawiszy wymyta. Reszta działa. Chwilowo udało mi się ją uratować ścierając szczotkę silina elektrycznego, następnie nabijaniem grafitu za pomocą zapałki. Nie stosowałem żadnego lepiszcza. Większość klawiszy znowu odmawia współpracy.

Moje pytanie dotyczy zwykłych lakierów przewodzących do renowacji ścieżek. Czy coś takiego da radę? Pytam bo nie mam doświadczenia a nie chce niczego uszkodzić. Ewentualnie proszę o opinię nt innych lakierów, ew. klej + starty grafit.

Pozdr

drummer

wishmaster101

Re: Naprawa gum w klawiaturze

Post autor: wishmaster101 » czwartek 09 lip 2009, 17:44

Kopne temat do gory.

Przy okazji tez mam pytanie, bo na dniach pokusze sie wypatroszyc dwa klawisze, moze uda mi sie je naprawic obywajac sie bez serwisu. Chcialem sie upewnic i pytanie takie: jesli dany klawisz jest nieczuly na sile uderzenia to nie bedzie to problem zurzytej gumki, tylko elektronika - czy tak?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 09 lip 2009, 19:24

...Chcialem sie upewnic i pytanie takie: jesli dany klawisz jest nieczuly na sile uderzenia to nie bedzie to problem zurzytej gumki, tylko elektronika - czy tak? ... 

Zawsze będzie problem zużytej gumki. Na odzysk z innych klawiatur raczej nie licz. Więcej zachodu niż efektu.
Generalnie na krótką metę (a może i nie Wink) będzie Ci potrzebny tzw. lakier grafitowy. Nie jest drogi, znajdziesz go w moment każdą wyszukiwarką.

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

gatto

Post autor: gatto » czwartek 09 lip 2009, 22:35

...Generalnie na krótką metę (a może i nie Wink) będzie Ci potrzebny tzw. lakier grafitowy. ...

Kiedyś zastosowałem bardziej drastyczny sposób do startych gumek na pilocie od miniwieży. Podkleiłem małe kawałeczki folii aluminiowej. Jeśli lakier się nie sprawdzi, to w ostateczności można ten sposób zastosować, zwłaszcza do niedynamicznych klawiatur. W dynamicznych klawiatyrach zazwyczaj są dwie gumki pod klawiszem. Żeby zachować wyczucie dynamiki należy podkleić folię do obydwu gumek.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 10 lip 2009, 02:08

Wolę zapytać o ten lakier żeby nie dobić staruszka... Takie cos z allegro za 6 zł czy lepsze? Sorry za wnikliwość ale jak wspominałem w życiu nie stosowałem tych specyfików, nie wiem czym się różnią, jaka jest trwałość. Większość z nich ma napisane: do uzupełniania ścieżek obw. drukowanych...

W moim jest dynamiczna. Jest w środku gumy "duże" koło (3mm) i cieniutkościenny pierścień grubości <1mm o średnicy ok 5. Podklejanie czegokolwiek na oringu nie wyjdzie. Stąd pomysł na lakier-klej. Myślałęm też o nałożeniu kleju i "soleniu" z góry pyłem grafitowym ze szczotki. Na większej powierzchni gumy od jakiegoś pilota nabijałęm zapałką i chyba do zepsucia urządzenia sterowanego działało. Tu nie wyszło niestety.

Dzięki za radę, pozdr

drummer

KYMY

Post autor: KYMY » piątek 10 lip 2009, 08:43

Jeśli rzeczywiście nie można tego kupić (bo to jest jednak najlepsza forma wymiany) i nie masz innego wyjścia tylko naprawiać. To kup płaski, kwadratowy kawałek gumy przewodzącej (bywa w internecie) "guma przewodząca do naprawy pilotów" natnij odpowiednie kształty, potem zetnij pozostałości tego co jest na kontakturze i przyklej klejem silikonowym - inne kleje nie chwycą gumy z której wykonana jest kontaktura, lakier przewodzący także odpoadnie.

Przy cierpliwości i dokładności dasz radę to zrobić.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 10 lip 2009, 10:34

...
Jeśli rzeczywiście nie można tego kupić (bo to jest jednak najlepsza forma wymiany) i nie masz innego wyjścia tylko naprawiać. To kup płaski, kwadratowy kawałek gumy przewodzącej (bywa w internecie) "guma przewodząca do naprawy pilotów" natnij odpowiednie kształty, potem zetnij pozostałości tego co jest na kontakturze i przyklej klejem silikonowym - inne kleje nie chwycą gumy z której wykonana jest kontaktura, lakier przewodzący także odpoadnie.
Przy cierpliwości i dokładności dasz radę to zrobić....

Obawiam się, że nie da rady. Takie wycinanki to precyzyjna maszynowa robota, ręcznie nie mam szans

drummer

KYMY

Post autor: KYMY » piątek 10 lip 2009, 14:59

Obawiam się, że nie da rady. Takie wycinanki to precyzyjna maszynowa robota, ręcznie nie mam szans
...

To na pewno nie będzie łatwe - używałem osobiście rozebranej anteny teleskopowej (jest z dość twardego mosiądzu), zaostrzyłem jej końce i delikatnie na drewienku wycinałem kółeczka, pobijając drugi koniec rurki czymś cięższym... 

KYMY

Post autor: KYMY » piątek 10 lip 2009, 15:04

...

... kiedyś znalazłem w internecie taki produkt jak przewodzący prąd klej na bazie silikonu - ale nie udało mi się znaleźć miejsca gdzie można go kupić. To byłoby najlepsze rowiązanie - powlec czymś takim elementy, które utraciły przewodność...

... a dziś udalo mi się go znaleźć: http://www.astat-emc.com.pl/content/view/165/305/

to może być to !!!!

wypróbuj i podaj dalej:)

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 10 lip 2009, 15:09

http://www.astat-emc.com.pl/content/view/165/305/
to może być to !!!!
wypróbuj i podaj dalej:)
  ...

Otóż to !!! Powino być dobre, o lakier się bałem że za mała powierzchni i za śliska. To zdanie jest chyba najważniejsze: formuje elastyczne, sprężyste i przewodzące połączenie

Dzięki

drummer

ODPOWIEDZ