Zoom H4n synchro z kamerą

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
szkudlik
Re: Zoom H4n synchro z kamerą

Post autor: szkudlik » środa 01 lip 2009, 12:16

A od kiedy wejscia liniowe np. gitarowe sa zbalansowane?...

Linowe jest "zbalansowane" nader często, a gitarowe różni się - i to bardzo! - od liniowego

a, prawidłowsza nazwa to "symetryczne"

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
antekk

Post autor: antekk » środa 01 lip 2009, 12:49

XLR z zasady jest zbalansowane, ale czasem nie jest (mozna zdesymetryzowac), np. ja posiadam taki kabel.

Niemniej teraz po testach juz wiem - h4n na duzych wejsciach musi miec podany sygnal albo z TS NIEzbalansowany albo XLS zbalansowany i wszystko ladnie wtedy smiga.

Awatar użytkownika
antekk

Post autor: antekk » środa 01 lip 2009, 12:50

no i TS z zasady jest niezbalansowany oczywiscie :)

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » piątek 03 lip 2009, 16:30

...Witam.
Czy miał ktoś okazję sprawdzenia synchronizacji Zoom h4n z innymi urządzeniami (np. kamerą). Czy robi rozjazd jak poprzednik- h4. Może producent po kilku opisach problemu, zmienił zegar....
Przepraszam ze tylko "podbijam" temat ale mnie też nurtuje to pytanie.
W końcu rozjeżdża sie czy nie? Czy ktos może dać 100% pewna odpowiedź (w sensownych granicach - do 4 godz nagrania).

Awatar użytkownika
VanChesco

Post autor: VanChesco » piątek 03 lip 2009, 17:37

W końcu rozjeżdża sie czy nie? Czy ktos może dać 100% pewna odpowiedź (w sensownych granicach - do 4 godz nagrania). ...

Tak, jak napisałem w poprzednim poście - nie ma opcji, żeby się nie rozjechał.

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » piątek 03 lip 2009, 18:12

...**********************
W końcu rozjeżdża sie czy nie? Czy ktos może dać 100% pewna odpowiedź (w sensownych granicach - do 4 godz nagrania). ...

Tak, jak napisałem w poprzednim poście - nie ma opcji, żeby się nie rozjechał....
Nie zgadzam się.

1. wiele kamer tych najprostrzych sie "nie rozjeżdża" razem z soba i z tanimi pendriveami z funkcją nagrywania.
2. Rozjechanie rozumiem (powtórzę) jako co najmniej kilka klatek na przestrzeni ok 4 godzin. Nie mówimy tu o jakis różnicach kilku HZ w zegarach taktujących.

Czy Twoja wiedza się opiera na rzeczywistym teście? Jeżeli tak to powiedz to wprost a nie że "nie ma opcji....". I podstawowe pytanie czy rozjeżdża sie tak jak H4 czy "niezauważalnie" (raczej "niezausłyszalnie").

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 03 lip 2009, 18:42

1. wiele kamer tych najprostrzych sie "nie rozjeżdża" razem z soba i z tanimi pendriveami z funkcją nagrywania.

Tani nagrywacz z pendrajwem sie z kamera rozjedzie albo nie, zalezy od szczescia. Zasadniczo rozjezdzaja sie ze soba interfejsy wysokiej klasy, wiec dlaczego tu mialo by byc inaczej? Jak ktos wyzej napisal, teoretycznie nie ma mozliwosci zchowania synchronu - wszystko zalezy od szczescia lub naszej upierdliwosci lub wrazliwosci ;)

Rozjechanie rozumiem (powtórzę) jako co najmniej kilka klatek na przestrzeni ok 4 godzin. Nie mówimy tu o jakis różnicach kilku HZ w zegarach taktujących.

Cztery godziny to z drugiej strony absurdalny czas, bo nie ma takich kaset, a i na dysk takich dlugich kawalkow sie przeciez nie nagrywa...

Awatar użytkownika
VanChesco

Post autor: VanChesco » piątek 03 lip 2009, 21:32

Nie zgadzam się.

Być może po prostu ten "asynchron" jest tak mały, że niezauważalny

2. Rozjechanie rozumiem (powtórzę) jako co najmniej kilka klatek na przestrzeni ok 4 godzin. Nie mówimy tu o jakis różnicach kilku HZ w zegarach taktujących.

No to tu reguły nie ma - tak, jak napisał kolega Matiz:
kwestia, czy będziesz miał szczęście i ustrzelisz dwa urządzenia, między którymi jest relatywnie mały błąd zegara.

Czy Twoja wiedza się opiera na rzeczywistym teście?

:)
Oczywiście, że nie robiłem dedykowanego testu, bo mając świadomość tego problemu, mija się to z celem po prostu.

Jeżeli tak to powiedz to wprost a nie że "nie ma opcji....".

Nie miałem najmniejszego zamiaru Cię urazić (bo mam wrażenie, że tak to odebrałeś). Zadałeś pytanie, więc staram się udzielić Ci precyzyjnej odpowiedzi.

ODPOWIEDZ