Apogee Duet/Pro Fire 610/Konnekt Live

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Krzyśko!
Re: Apogee Duet/Pro Fire 610/Konnekt Live

Post autor: Krzyśko! » sobota 24 sty 2009, 17:02

Apogee od lat produkuje karty na Maka, wrecz dedykowane do Logica. Maja opinie bardzo dobrych, sam nie mialem z nimi nigdy do czynienia.
Tak samo MOTU ma opinie firmy zdecydowanie bardziej dla makowcow nic pecetowcow (na Makku jak skala, a na pecetach problemy ze stabilnoscia).
Nie wiem, poczytaj zachodnie fora, generalnie nie ma karty idealnej, sa tylko takie co do ktorych jest mniej narzekan niz do innych (np seria MOTU czy wlasnie Apogee, nie wiem, moze Focusrite).

...
No Motu fajne rzeczy robi... Szkoda, że coś tam im się chrzani z tym FireWire, bo nowe mk3 są bardzo fajne - i Ultralite i Traveler ale może jak się uporają to będzie okej... Dobrze, że jest jasno postawiona sprawa - nie kupuje się kota w worku... Wzrasta zaufanie do firmy i do dystrybutora

P.S. A TC Konnektów pełno na Allegro, za coraz mniejsze kwoty... Jest jeden za 1000zł, ale to brzmi mnie więcej - "proooooszę, nieeech ktoś to kuuupi...". Szkoda, że tak nobliwa firma jak TC wystawiła co niektórych do wiatru... :(
Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)

Awatar użytkownika
Krzyśko!

Post autor: Krzyśko! » niedziela 25 sty 2009, 13:28

Niech ręka boska broni od Konekta 24D ! Mam to cos podlaczone do dwoch Makow (oba C2D). Zalamka. Ostatnia zmiana sterow mocno poprawila sprawe, ale wciaz czlowiek nie zna dnia ani godziny. Sprzetowo jest to dobry interfejs, jak dziala to jakosc dzwieku jest naprawde dobra.
Ale od strony softu to jest tragedia: ta sama historia co Powercore, mianowicie firma TC Electronic nie umie potrafi poradzic sobie z oprogramowaniem. Z efektami typu FabrikC i tak sie pozegnalem, bo skontrolowac ich nie sposob, kiedy wisza a kiedy dzialaja.
Gorzej ze karta ma dziwne zachowania, np nagle przestaje podawac dzwiek (trzeba zrobic restart karty + na kompie wylogowanie i zalogowanie usera), nagle gubi kanaly midi (rzecz zenujaca, ze przy takiej wypasionej karcie z midi i tak musialem rownolegle uzywac osobnego interfejsu midi na usb, zeby bylo bezpieczniej), zdarzylo sie raz np ze gałki "zamarly" na pewnych wartosciach - tzn dalsze krecenie nie powodowalo ani zmiany glosnosci na kanale ani zmiany diod na panelu. W dodatku od pewnego czasu zaczela przepuszczac dzwiek na prawym kanale nawet jak poziom dzwieku ma skrecony do minimum. Generalnie - porazka za niemale pieniadze.
Do dzisiaj nie rozwiazana zagadka - karta na kazdym z moich Makow (testowalem na 3), nawet na czystym czysciutkim systemie w 4 minuty po podlaczeniu do kompa natychmiast zawieszala Audio Midi Setup i to juz na stale, ze bedzie wisial zawsze kiedy karta jest podlaczona.
Sterowniki karty powoduja konflikt na linii: karta-Ableton-Reason, mianowicie wieszaja engine Reasona, trzeba przed kazdym ponownym startem Reasona kasowac maly plik preferencji midi w systemie.

Jesli nie Cie nie zniechecilem, to polecam Konekta do Maka z jednego wzgledu - wyglada super! Design jest zrobiony pod Maka, tj aluminium i bialy akryl. Aha, no i jak juz sie ustabilizuje i zacznie dzialac to karta naprawde ma dobry sound.
Oczywiscie, mozesz trafic tak, ze u Ciebie interfejs bedzie chodzic jak burza. Patrzac na fora poswiecone Konnektom jestem w grupie pechowcow.

...
A czy po instalacji najnowszych sterowników do Konnekta - 2.1 chyba... też się tak dalej dzieje czy już nie? Problemy pojawiały się sporadycznie czy notorycznie?

Awatar użytkownika
Krzyśko!

Post autor: Krzyśko! » poniedziałek 26 sty 2009, 10:58

...Niech ręka boska broni od Konekta 24D ! Mam to cos podlaczone do dwoch Makow (oba C2D). Zalamka. Ostatnia zmiana sterow mocno poprawila sprawe, ale wciaz czlowiek nie zna dnia ani godziny. Sprzetowo jest to dobry interfejs, jak dziala to jakosc dzwieku jest naprawde dobra.
Ale od strony softu to jest tragedia: ta sama historia co Powercore, mianowicie firma TC Electronic nie umie potrafi poradzic sobie z oprogramowaniem. Z efektami typu FabrikC i tak sie pozegnalem, bo skontrolowac ich nie sposob, kiedy wisza a kiedy dzialaja.
Gorzej ze karta ma dziwne zachowania, np nagle przestaje podawac dzwiek (trzeba zrobic restart karty + na kompie wylogowanie i zalogowanie usera), nagle gubi kanaly midi (rzecz zenujaca, ze przy takiej wypasionej karcie z midi i tak musialem rownolegle uzywac osobnego interfejsu midi na usb, zeby bylo bezpieczniej), zdarzylo sie raz np ze gałki "zamarly" na pewnych wartosciach - tzn dalsze krecenie nie powodowalo ani zmiany glosnosci na kanale ani zmiany diod na panelu. W dodatku od pewnego czasu zaczela przepuszczac dzwiek na prawym kanale nawet jak poziom dzwieku ma skrecony do minimum. Generalnie - porazka za niemale pieniadze.
Do dzisiaj nie rozwiazana zagadka - karta na kazdym z moich Makow (testowalem na 3), nawet na czystym czysciutkim systemie w 4 minuty po podlaczeniu do kompa natychmiast zawieszala Audio Midi Setup i to juz na stale, ze bedzie wisial zawsze kiedy karta jest podlaczona.
Sterowniki karty powoduja konflikt na linii: karta-Ableton-Reason, mianowicie wieszaja engine Reasona, trzeba przed kazdym ponownym startem Reasona kasowac maly plik preferencji midi w systemie.

Jesli nie Cie nie zniechecilem, to polecam Konekta do Maka z jednego wzgledu - wyglada super! Design jest zrobiony pod Maka, tj aluminium i bialy akryl. Aha, no i jak juz sie ustabilizuje i zacznie dzialac to karta naprawde ma dobry sound.
Oczywiscie, mozesz trafic tak, ze u Ciebie interfejs bedzie chodzic jak burza. Patrzac na fora poswiecone Konnektom jestem w grupie pechowcow.

...
Czy najnowsze sterowniki poprawiły sytuację?

Awatar użytkownika
pandaniel

Post autor: pandaniel » czwartek 18 cze 2009, 02:37

jestem ciekaw jak wyglada sprawa po kilku miesiacach.

sam akurat zabieram sie za wymiane interface'u (do tej pory uzywalem m-audio audiophile fw wiec zdaje sobie sprawe z tego ze kazdy wybor bedzie lepszy, ale chcialbym miec spokoj na jakis czas).

profire610 odrzucam na starcie, nie chce miec juz nigdy nic wspolnego ze sprzetem m-audio. obstawialem tc konnekt 24d / apogee duet lub motu ultralite mk3.

najbardziej kusi apogee - recenzjami i rozmiarem (konnekt to jednak kawal skrzynki), ale troche szkoda ze brakuje midi (potrzebuje do synchronizacji samplera). wieksza ilosc wejsc na dobra sprawe nie jest potrzebna, bo akurat moge to obejsc, ale im wiecej wejsc tym wygodniej z podpieciem wszystkiego, a i zgrywanie materialu z samplera i klawiszy trwa krocej.

nie wiem jak sprawy maja sie w konnekcie 24d - wczoraj sprawdzalem konnekta 8 - wejscia z tylu okazaly sie bardzo ciche, nie do uzycia, wiec na dobra sprawe do konnekta wpinalbym dwa kanaly - tak samo jak do apogee - wiec juz chyba lepiej zainwestowac w apogee. chociaz konnekt dziala tez jako mikser bez komputera, co jest plusem dla mnie. jak ze stabilnoscia po ostatnim updacie?

jak wyglada to motu ultralite mk3? ktos uzywa i ma porownanie do apogee? potrafi sporo wiecej, a cena tylko odrobine wyzsza - czyli pewnie przetworniki gorsze? :) wejscia mic nie sa dla mnie tak wazne jak liniowe.

uzywam imaka (ostatnia seria) i macbooka (pierwszy z serii c2d).

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » czwartek 18 cze 2009, 14:30

...jestem ciekaw jak wyglada sprawa po kilku miesiacach.

sam akurat zabieram sie za wymiane interface'u (do tej pory uzywalem m-audio audiophile fw wiec zdaje sobie sprawe z tego ze kazdy wybor bedzie lepszy, ale chcialbym miec spokoj na jakis czas).

profire610 odrzucam na starcie, nie chce miec juz nigdy nic wspolnego ze sprzetem m-audio. obstawialem tc konnekt 24d / apogee duet lub motu ultralite mk3.

najbardziej kusi apogee - recenzjami i rozmiarem (konnekt to jednak kawal skrzynki), ale troche szkoda ze brakuje midi (potrzebuje do synchronizacji samplera). wieksza ilosc wejsc na dobra sprawe nie jest potrzebna, bo akurat moge to obejsc, ale im wiecej wejsc tym wygodniej z podpieciem wszystkiego, a i zgrywanie materialu z samplera i klawiszy trwa krocej.

nie wiem jak sprawy maja sie w konnekcie 24d - wczoraj sprawdzalem konnekta 8 - wejscia z tylu okazaly sie bardzo ciche, nie do uzycia, wiec na dobra sprawe do konnekta wpinalbym dwa kanaly - tak samo jak do apogee - wiec juz chyba lepiej zainwestowac w apogee. chociaz konnekt dziala tez jako mikser bez komputera, co jest plusem dla mnie. jak ze stabilnoscia po ostatnim updacie?

jak wyglada to motu ultralite mk3? ktos uzywa i ma porownanie do apogee? potrafi sporo wiecej, a cena tylko odrobine wyzsza - czyli pewnie przetworniki gorsze? :) wejscia mic nie sa dla mnie tak wazne jak liniowe.

uzywam imaka (ostatnia seria) i macbooka (pierwszy z serii c2d)....
nie rozumiem dlaczego odrzucasz Profire? ma bardzo dobre recenzje, byl slepy test przetwornikow i ludzie nie odrozniali od FF400, poza tym mozliwosci routingu sa nie do przecenienia, mam dueta - jest spoko ale na scene juz nie da rady - 2 kanaly :( jezeli uzywasz tylko do edycji to bierz Dueta ale jezeli chcesz pograc live to ja bym stawial na profire, chociaz tez mnie interesuja opinie na temat motu ultralite mk3.
pozdrawiam!

Awatar użytkownika
pandaniel

Post autor: pandaniel » czwartek 18 cze 2009, 14:52

nie rozumiem dlaczego odrzucasz Profire? ma bardzo dobre recenzje, byl slepy test przetwornikow i ludzie nie odrozniali od FF400, poza tym mozliwosci routingu sa nie do przecenienia, mam dueta - jest spoko ale na scene juz nie da rady - 2 kanaly :( jezeli uzywasz tylko do edycji to bierz Dueta ale jezeli chcesz pograc live to ja bym stawial na profire, chociaz tez mnie interesuja opinie na temat motu ultralite mk3.
pozdrawiam!...
nie ufam m-audio. mialem kilka urzadzen i wszystkie moim zdaniem trafily na rynek za wczesnie (klienci nie powinni byc beta-testerami sprzetu/softu, ktory ma mnostwo bugow). dlatego troche obrazilem sie na m-a. na scenie karta nie jest mi potrzebna, ale te dwa kanaly w apogee nawet w domu nie sa najwygodniejsze.

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » czwartek 18 cze 2009, 15:16

...nie rozumiem dlaczego odrzucasz Profire? ma bardzo dobre recenzje, byl slepy test przetwornikow i ludzie nie odrozniali od FF400, poza tym mozliwosci routingu sa nie do przecenienia, mam dueta - jest spoko ale na scene juz nie da rady - 2 kanaly :( jezeli uzywasz tylko do edycji to bierz Dueta ale jezeli chcesz pograc live to ja bym stawial na profire, chociaz tez mnie interesuja opinie na temat motu ultralite mk3.
pozdrawiam!...
nie ufam m-audio. mialem kilka urzadzen i wszystkie moim zdaniem trafily na rynek za wczesnie (klienci nie powinni byc beta-testerami sprzetu/softu, ktory ma mnostwo bugow). dlatego troche obrazilem sie na m-a. na scenie karta nie jest mi potrzebna, ale te dwa kanaly w apogee nawet w domu nie sa najwygodniejsze....
i własnie dlatego chcesz konnekta... ten to dopiero na klientach potestował :)

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » czwartek 18 cze 2009, 16:15

Wczoraj firma MBS zorganizowała fajny pokaz swoich urządzen w warszawie (Warsztaty Kreacji Dzwieku) - kilkugodzinna prezentacja softu m.in Logic 8, Sibelius, jakieś sample, oraz hadrware: interfejsy Apogee- duet, ensemble, symfony , kontrolery Euphonix. Można było naprawde sporo się o tych produktach dowiedzieć. Właśnie większość prezentacji odbywała się właśnie na Duecie - to bardzo prosty interfejs idealnie kompilujący się z mac'kiem logikiem itd. Myślę, że z tych opcji które tu omawiacie chyba duet pomimo swoich ograniczeń in/out jest najlepszym rozwiązaniem. preampy które są w nim zastosowane podobno to te same które są użyte w tych wyższych modelach apogee. Mi osobiście Duet bardzo przypadł do gusty - ma w sobie coś co urzeka;) mały, wygodny, prosty w obsłudze, ładny itd chociaż ja osobiście jeśli w końcu uda mi się znaleźć czas by przejść na platformę MAC i nauczenie się logica chyba kupię wyższy model tj. Ensemble.

ODPOWIEDZ