Z pewnością to stwierdzenie nie zawsze się sprawdza. Zwłąszcza w przypadkach, kiedy sygnał jest obarczony zakłuceniami o charakterze nielosowym, naprzykład buczenie od kabli zasilających czy zasilaczy, akustyczne zakłucenia o stałej częstotliwości. To są właśnie egzotyczne przypadki których nikomu nie życzę. Normalnie mamy na każdej ścieżce szumy przedwzmacniaczy, mikserów i t.d., które są zbliżone do do szumu białego, czyli mają charakter losowy. Dlatego w praktyce ta reguła dobrze się sprawdza.
Sęk w tym, że to się kompletnie nie sprawdza. Przykro mi, ale wypisujesz banialuki.
Zrób prosty eksperyment arytmetyczny: wygeneruj 4 sinusoidy o różnych częstotliwościach, dodaj do każdej z nich inny szum, ale tak, żeby w każdym przypadku stosunek sygnału do szumu (SNR) wynosił na przykład 30dB. Mamy więc 4 czyste sinusoidy i 4 zaszumione sinusoidy. Teraz zsumuj osobno te czyste i osobno te zaszumione. To pozwoli obliczyć SNR dla sumy. Zgodnie z Twoją "teorią" SNR powinien wzrosnąć, a tu FIGA. Jest dalej 30dB. Bardzo łatwo to obliczyć i zweryfikować na wielu różnych wariantach (dla różnych poziomów szumu, dla różnego sumowania, dla różnej liczby sygnałów) - za każdym razem matematyka jest nieubłagana: stosunek sygnału do szumu pozostaje bez zmian. Parę postów wyżej wyjaśniłem dlaczego, ale nie byłeś łaskaw przeczytać tego ze zrozumieniem.
Oczywiście na różnych śladach będą sygnały o różnym poziomie oraz szumy o różnym poziomie. To nieco komplikuje matematyczny opis sumowania się szumów, ale nie zmienia zasady.
No właśnie: nie zmienia zasady, tyle że ta zasada jest kompletnie inna niż tutaj piszesz.
Chciałbym zwrócić uwagę na niekiedy występujący brak zrozumienia które pojęcia są pierwotne, a które są wtórne. To powoduje niepotrzebne wątpliwości i błędne interpretacje.
1) Pierwotnym jest losowy charakter szumu oraz determinowany charakter sygnału muzycznego.
I już w tym miejscu popełniasz błąd. Sygnał muzyczny też jest sygnałem losowym.