Kontakt - ustawienia release

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
edneysis
Kontakt - ustawienia release

Post autor: edneysis » środa 17 cze 2009, 19:50

Mam pewne biblioteki ktore po zaladowaniu maja domyslnie ustawiona reakcje release od pedalu , a ustawiania adsr w opcjach instrumentu nic nie zmieniaja(zadnej reakcji) , co zrobic zeby wyłaczyc pedal a release byl zalezny od adsr??

Pietro

Re: Kontakt - ustawienia release

Post autor: Pietro » środa 17 cze 2009, 21:03

...Mam pewne biblioteki ktore po zaladowaniu maja domyslnie ustawiona reakcje release od pedalu , a ustawiania adsr w opcjach instrumentu nic nie zmieniaja(zadnej reakcji) , co zrobic zeby wyłaczyc pedal a release byl zalezny od adsr??...

Pedal to pedał, po prostu go nie używaj ;).

Co do AHDSR, wejdź w edytor grup, wciśnij "Edit All Groups", sprawdź czy AHDSR nie jest "bypassed" albo nie ma wciśniętego "Release Triggera".

- Piotr

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » środa 17 cze 2009, 23:04

Pietro wlasnie o to mi chodzilo edit group zalatwil sprawe:) , a jeszcze jedno pytanko : mamy np Ivory ktore do releasu takze uzywa pedala a nie ma w nim opcji jak w kontakcie , to czy mozna go w jakis sposob ustawic wedlug wlasnych upodobań ?

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 18 cze 2009, 00:38

...Pietro wlasnie o to mi chodzilo edit group zalatwil sprawe:) , a jeszcze jedno pytanko : mamy np Ivory ktore do releasu takze uzywa pedala a nie ma w nim opcji jak w kontakcie , to czy mozna go w jakis sposob ustawic wedlug wlasnych upodobań ? ...

Hm... W sumie to nie znam Ivory, ale pomysł jest.

Jeśli granie z pedałem triggeruje inne grupy niż normalne (sprawdź co Ci mruga w oknie grup), to możesz dla tych konkretnych grup spróbować zmienić zanikanie. Przy AHDSR wciśnij przycisk "AHD Only" i tu sobie ustaw przetrzymanie (hold) i zanikanie (decay).

Nie bardzo wiem jak to rozwiązać jeśli granie z pedałem triggeruje te same grupy co normalne granie. Bo to tak jakbyś trzymał po prostu klawisze aż do zdjęcia pedału. Chyba, że też AHD spróbować tutaj?

- Piotr

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 18 cze 2009, 00:56

Ah, sorki, myślałem, że Ivory to biblioteka pod Kontakt Player, a tu się okazuje, że ma własnego playerka.

Niestety nie widzę za bardzo takiej opcji na screenach umieszczonych na ich stronie.

- Piotr

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » czwartek 18 cze 2009, 12:11

no tak wlasni nie ma takiej opcji ale czy na nie ma jakis takich opcji w cubasie??

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » sobota 27 cze 2009, 16:25

jeszcze jedno pytanie zeby nie zakladac nowego tematu ,czy ktos wie jak ustawic release w pianonach z paczki kontakta , bo wczesniejszy sposob tzn edit all group nie pomaga , wszystskie parametry z ahdsr dzialaja oprocz release'a, czym moge go ustawic , sadze ze w takiej maszynie jak kontakt powinno dac sie to zrobic, dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » sobota 27 cze 2009, 18:39

ok problem rozwiazany :P teraz tylko musze rozwiazac jak zrobic z tym rel;easem w takich wtyczkach jak ivory;/

ODPOWIEDZ