Pierwsze imprezy - zakupy za 30.000 zł

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
ZbigiB
Re: Pierwsze imprezy - zakupy za 30.000 zł

Post autor: ZbigiB » środa 17 cze 2009, 19:14

...koncerty,i małe festyny.

na zestawie 15'+1'? Plus suby? Nie chcę rzucać kłód pod nogi... ale to nie uciągnie panowie.

Ale to może kwestia rozumienia pojęcia mały festyn,,, myślę, że na otwartej przestrzeni, jeżeli już nie pełne tuby, to przynajmniej coś takiego.

http://www.elmuz.com.pl/sklep/galerie/siuxe-1200_920.jpg

czyli 15+10+1,4. A i to będzie miało problem. Plus suby oczywiście.
...
Ja dałem koledze radę co mógłby kupić za 30tys.Zaproponowałem za te pieniądze sprzęt solidny o dobrej reputacji i dobrze brzmiący(jak za tak małą kasę)A on chce dopiero zacząć przygodę z nagłaśnianiem.Jakoś nie wierzę w ten wynalazek Elmuza.Fakt na plener (zależy jaki) to mało ale za tą kasę nic większego i markowego nie kupi.
Można by tak dojść do systemów linearnych Mejera.Ale tu tylko 30tys!!!!!!!!
Pozdrawiam

czarny108

Post autor: czarny108 » środa 17 cze 2009, 19:35

Ja dałem koledze radę co mógłby kupić za 30tys.Zaproponowałem za te pieniądze sprzęt solidny o dobrej reputacji i dobrze brzmiący(jak za tak małą kasę)A on chce dopiero zacząć przygodę z nagłaśnianiem.Jakoś nie wierzę w ten wynalazek Elmuza.Fakt na plener (zależy jaki) to mało ale za tą kasę nic większego i markowego nie kupi.
Można by tak dojść do systemów linearnych Mejera.Ale tu tylko 30tys!!!!!!!!
Pozdrawiam
...

To nie jest wynalazek Elmuza, tylko klon EAW

http://www.eaw.com/products/KF650z.html

na dobrych głośnikach. Kosztuje... 300zł więcej. A masz 1.2kW, i co najważniejsze środek tubowy o skuteczności pewnie ze 103-106dB. I złożenie tego w dwa na stronę w przyszłości będzie łatwiejsze.

No nie ulega wątpliwości, że budżet jest ze dwa razy za mały...

Pozdrawiam

silver_sound

Post autor: silver_sound » środa 17 cze 2009, 20:25

Wiotam
Za 30000 zł, mozna ledwo jakies "przody" złożyć, i na pewno nie z wymienianych tu marek, gdzie faktyczna wartośc to połowa ceny, a reszta to cena znaczka...A korzystając z krajowej oferty. Wiedzą to Ci, co faktycznie nagłasniają, a wiekszośc tu podpowiadaczy, wierzy z "nalepki"... Skoro EV , abo JBL, abo inny "znaczek", to MUSI byc dobre. I byc może jest, ale nie do tego akurat zastosowania, czyli plenerów.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
ZbigiB

Post autor: ZbigiB » środa 17 cze 2009, 21:12

...Wiotam
Za 30000 zł, mozna ledwo jakies "przody" złożyć, i na pewno nie z wymienianych tu marek, gdzie faktyczna wartośc to połowa ceny, a reszta to cena znaczka...A korzystając z krajowej oferty. Wiedzą to Ci, co faktycznie nagłasniają, a wiekszośc tu podpowiadaczy, wierzy z "nalepki"... Skoro EV , abo JBL, abo inny "znaczek", to MUSI byc dobre. I byc może jest, ale nie do tego akurat zastosowania, czyli plenerów.
jk...
Amen

MarcinMarcin

Post autor: MarcinMarcin » środa 17 cze 2009, 22:11

......Wiotam
jk...
Amen...

Potwory to może nie są, ale nie od razu rzym zbudowano, myśle, że warto zacząć od tego a z czasem gdy się rozkręci, będzie co i za co dołożyć..
Muzykant - gitarzysta, początkujący nagłośnieniowiec.

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » środa 17 cze 2009, 23:08

Panowie część z Was pisze bzdury, powiedzcie mi co ten człowiek zrobi z tym sprzętem jak będzie chciał coś dokupić? - nic ponieważ w waszych opcjach zero jest przemyśleń na temat rozbudowy całości, a pytanie jest na zasadzie "mam 1500zł i chce mieć 2x 1000W i mikrofony" - niestety takich zapytań jest sporo...
NIE DA SIĘ na sprzecie za 30 000zl zrobic koncertu, można za to kupić przyzwoite przody nadajace sie do klubów oraz na bardzo małe plenerki, a nie ma mowy o peryferiach, jasne że mozna kupic mikser 32ch omnitronic... tylko jaki to ma sens? jestem zdania iz sens ma kupowanie sprzetu porzadnego albo zadnego. w 50 000zł to jeszcze mozna by sprobowac. System odsłuchu koncertowego to minimum 4 paczki aktywne najlepiej mackie srm450, do tego 4 korektory tercjowe minimum DBX - i to ma sens, tyle ze koszt ok 10 000zł
Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » środa 17 cze 2009, 23:12

szkoda ze kolega nie chce odpowiedzieć na wiadomosć priv...

a ja polecam Polaudio na BMS'ie - jezeli ktos ma jakies ale zapraszam na odsluch tych paczek, dodam iz z ta firma nie mam nic wspolnego
Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Awatar użytkownika
zebromirrrr

Post autor: zebromirrrr » czwartek 18 cze 2009, 00:18

podłączam sie delikatnie pod wątek,kupuje dla nieduzego domu kultury takie graty:

hk audio lucas max
mikser presonus studiolive
2x monitory pol-audio 300 wat na 12'
pyta proel 25 m, 16:4
jako ze pracuje tam to reszta typu majki dokładam ze studia

co sie da na tym zrobic ? koncerty w klubie srednim, maly plenerek? kwota nie wiele przekracczajaca 30 K

zna ktos ten zestaw hk? słyszałem dobre opinie,

pozdrawiam
www.studiosquat.pl

Davi

Post autor: Davi » czwartek 18 cze 2009, 00:42

hej ! w tej cenie nic sensownego kolego raczej nie wskórasz, mowie tu o jakości, skuteczności i niezawodności. HK Audio DX Actor nadaje sie do clubów lub na male podkreslam male plenerki, ale to koszt rzędu 23 tys po rabacie, może ciut mniej do tego trzeba mikser np. uzywke mackie 32 8 bus ok 5500 zl lub mniejszy 24 ok 3000 zł ( fachowcy polecają Allena na live bo jest ponoc nie do zdarcia i ma dobre brzmienie ) juz jest 30 tys a gdzie jeszcze kompresja bramki typu DBX 166 xl to takie min miec ich 3 x ja polecam 4 , do tego odsluchy nawet takie wharfedale 4x to koszt niemal 5 tys ! a majki - dla wokali , instr ? kable ? multicore ? casy ? pokrowce ? di boxy ? mikser na bacline ? komunikacja ?
Zawsze na dobry początek zamiast miksera analogowego mozesz wziąć cyfrowy np. Ymaha 01v a nawet 2 sztuki w zaleznosci od ilosci potrzebnych wejsc ? wtedy masz z głowy hardware i z czasem przejsc na 01v96v2 - nowszą wersję, lub analogowyu mikser i hadrware ! mozna by dyskutowac dlugo o sprzetach przy tej kwocie jednak nic cudownego nie kupisz, nie oszukujmy się, zwroc uwage na Wharfedale z serji Pro doly i gorki w kontekjscie przodow takze odsłuchów - sa tanie i ponoc na prawdę niezłe, ale pamietaj to nic szczegolnego .... Pozdr.

Awatar użytkownika
ZbigiB

Post autor: ZbigiB » czwartek 18 cze 2009, 08:15

...Wiotam
jk...
Witam
Zgadzam się z Tobą SS,że wiara w "nalepki" JBL,EV itp... nie jest najlepszym kryterium w wyborze sprzętu ale na pracę na sprzęcie bez tych nalepek mogą sobie pozwolić tylko uznani o wyrobionej marce nagłaśniacze (sprzęt robiony przez siebie lub na zamówienie u rzemieślnika,który brzmi genialnie).Natomiast jak ktoś zaczyna od zera i nikt go nie zna to powiedzą,że ma chociaż znany sprzęt ogólnie uznanej marki i tylko dlatego go biorą.Jak z tym małym srzęcikiem nie rzuci się z motyką na słońce(na początek tylko małe imprezy) to wyrobi sobie dobrą markę i dalej może kupi coś większego i krajowej produkcji.A te EV postawi sobie jako sidefill.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ