Sample na dysku USB

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
AgaM
Sample na dysku USB

Post autor: AgaM » środa 17 cze 2009, 14:48

Witam.
Dziki mojemu przyjacielowi z USA stalem sie szczesliwym posiadaczem kilku fajnych VSTi. Sa to Plugsound i NI Total Workastation, Groove Agent 2. Chce je sobie zainstalowac ale w taki sposob aby wszystkie sample wyslac na jakis inny dysk niz partycja systemowa na ktorej domyslnie beda sie chcialy instalowac. Chodzi mi o to ze chcialbym te banki brzmien umiescic na jakims moblinym dysku USB aby moc uzywac tego i na desktopie i na latopie i przy kolejnej instalacji na nowym systemie nie czekac godzinami na zainstalowanie probek. I tu jest pytanie czy taki zewnetrzny dysk zda egzamin?? Czy duza roznica jest to ze ten dysk bedzie np 2,5 cala 5400 lub 3,5 cala 7200 sata, Czy taki dysk z probkami podlaczony przez USB bedzie stabilnie pracowal bez utraty predkosci i wydajnosci? Mam juz karte na USB i boje sie ze jak obciaze kolejne USB to moge miec problem.
Jesli moj pomysl jest nie trafiony to poprosze o jakies inne sugestie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Re: Sample na dysku USB

Post autor: Pan_Jabu » środa 17 cze 2009, 15:02

Koniecznie 7200 obr. Dysku USB na sample bym raczej nie polecał. Już lepszym rozwiązaniem byłby dysk podłączony przez FW.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 17 cze 2009, 15:10

...Witam.
Dziki mojemu przyjacielowi z USA stalem sie szczesliwym posiadaczem kilku fajnych VSTi. Sa to Plugsound i NI Total Workastation, Groove Agent 2. Chce je sobie zainstalowac ale w taki sposob aby wszystkie sample wyslac na jakis inny dysk niz partycja systemowa na ktorej domyslnie beda sie chcialy instalowac. Chodzi mi o to ze chcialbym te banki brzmien umiescic na jakims moblinym dysku USB aby moc uzywac tego i na desktopie i na latopie i przy kolejnej instalacji na nowym systemie nie czekac godzinami na zainstalowanie probek. I tu jest pytanie czy taki zewnetrzny dysk zda egzamin?? Czy duza roznica jest to ze ten dysk bedzie np 2,5 cala 5400 lub 3,5 cala 7200 sata, Czy taki dysk z probkami podlaczony przez USB bedzie stabilnie pracowal bez utraty predkosci i wydajnosci? Mam juz karte na USB i boje sie ze jak obciaze kolejne USB to moge miec problem.
Jesli moj pomysl jest nie trafiony to poprosze o jakies inne sugestie.
Pozdrawiam...
Pomysł jest nie trafiony niestety. Streaming sampli w wymienionych przez Ciebie instrumentach wymaga innego rodzaju połączenia z dyskiem - na dzień dzisiejszy SATA wewnętrzny albo zewnętrzny. Czy w instrukcjach tych instrumentów nie ma na prawdę określonych wymagań co do dysków ? Coś mi się wydaje że nie chciało Ci się zwyczajnie wysilić i poczytać. No chyba że Twój przyjaciel z USA nazywa się John Torrent i "zapomniał" dołączyć manual do oprogramowania

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » środa 17 cze 2009, 15:37

John Torrent w tym względzie równiez się stara i zazwyczaj dołącza manuale A tak już na poważnie - miałem identyczne pytanie i bardzo szczegółowo wytłumaczył mi to Pietro, dokładnie tak, jak napisał KAFEL. Z uwagi na streaming jedynie SATA, lecz te dyski są troche droższe.
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 17 cze 2009, 15:43

...John Torrent w tym względzie równiez się stara i zazwyczaj dołącza manuale A tak już na poważnie - miałem identyczne pytanie i bardzo szczegółowo wytłumaczył mi to Pietro, dokładnie tak, jak napisał KAFEL. Z uwagi na streaming jedynie SATA, lecz te dyski są troche droższe....

Dyski to jedno. Drugie to kontroler. W desktopie nie ma żadnego problemu zazwyczaj, jeżeli chodzi o zamontowanie dysku w środku. Ale już zewnętrzny dysk - musimy zadbać o wyprowadzenie SATA na zewnątrz.

Z laptopami to oddzielna bajka. Niektóre mają wyprowadzone SATA, ale większość jednak nie. Wtedy trzeba mieć kontroler na PCMCIA albo ExpressCard... o ile mamy takie złącza w laptopie.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 17 cze 2009, 16:51

usb nie wspiera streamingu....jest dobre do bzdur jak pendrive czy kamera ale do takich zadan jak streaming to kompletna porazka - firewire wychodzi znacznie lepiej mimo teoretycznie nizszej predkosci

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » środa 17 cze 2009, 17:06

...Chce je sobie zainstalowac ale w taki sposob aby wszystkie sample wyslac na jakis inny dysk niz partycja systemowa na ktorej domyslnie beda sie chcialy instalowac...
Skąd to przekonanie o samplich życzeniach? Wprawdzie nie używam tych programów, ale zreguły instalator pyta, gdzie zainstalować program, a gdzie sample (mogą to być różne lokalizacje). Można wybrać wtedy np. inną partycję na zainstalowanie sampli. Nawet po instalacji folder z brzmieniami można przenieść na inny dysk (partycję) wskazując programowi głównemu ścieżkę.
Podobnie zresztą jest z sekwencerami - instrumenty wirtualne można umieszczać np. w utworzonym do tego celu katalogu i wskazać programowi ich lokalizację.

...Chodzi mi o to ze chcialbym te banki brzmien umiescic na jakims moblinym dysku USB aby moc uzywac tego i na desktopie i na latopie i przy kolejnej instalacji na nowym systemie nie czekac godzinami na zainstalowanie probek...
To są dwa oddzielne zagadnienia: szybkość instalacji i szybkość ładowania sampli.

...I tu jest pytanie czy taki zewnetrzny dysk zda egzamin?? Czy duza roznica jest to ze ten dysk bedzie np 2,5 cala 5400 lub 3,5 cala 7200 sata, Czy taki dysk z probkami podlaczony przez USB bedzie stabilnie pracowal bez utraty predkosci i wydajnosci? Mam juz karte na USB i boje sie ze jak obciaze kolejne USB to moge miec problem...
Generalnie sample ładują się do pamięci RAM (jeśli jest wystarczająco duża), a czas ich załadowania zależny jest od prędkości przesyłu danych (rodzaj dysku, napędu (pendrive...)). Po załadowaniu barw nie ma znaczenia w grze źródło ich umieszczenia.

Pietro

Post autor: Pietro » środa 17 cze 2009, 17:19

Generalnie sample ładują się do pamięci RAM (jeśli jest wystarczająco duża), a czas ich załadowania zależny jest od prędkości przesyłu danych (rodzaj dysku, napędu (pendrive...)). Po załadowaniu barw nie ma znaczenia w grze źródło ich umieszczenia....

Zasada działania instrumentów opartych na samplach jest zazwyczaj taka sama:

Przy streamingu tylko mała część sampla ładowana jest do pamięci, a reszta doczytywana jest bezpośrednio z dysku (jeśli potrzeba). Dlatego czas dostępu do plików, następnie prędkość odczytu mają kluczowy wpływ na wydajne tych instrumentów.

USB 5400rpm jest przez to najgorszym z możliwych wyjściem.

Polecam dyski eSata (najlepiej) lub FW800, 7200rpm lub szybsze.

Oczywiście wiele zależy od rozmiaru biblioteki sampli czy rozmiaru poszczególnych instrumentów. Jeśli jest to drobnica, to rodzaj dysku nie ma większego znaczenia, bo wszystko powinno się wyrabiać.

- Piotr

AgaM

Post autor: AgaM » środa 17 cze 2009, 17:34

Witam.
Dzieki za odpowiedzi.
Mam jasnosci i wiem w ktora strone uderzyc.
Co do oprogramowania to na szczescie kolega nie nazywa sie Johnny Torrent :) tylko Henry Legal i namowil mnie do przejscia z ciemnej na jasna strone softu co czynie powoli acz sukcesywnie. A poniewaz jest milym, zamoznym i "zacnym" panem i podobaja mu sie moje produkcje to po prostu chcial mi pomoc i tyle.
Znaczy odpadl mi wydatek na kieszen USB bo dyskiem SATA dysponuje. Kwestia tylko podzielenia go na partycje i bede mial zabawe na pare miesiecy.
Jeszcze raz dzieki!!
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » środa 17 cze 2009, 18:59

...Przy streamingu tylko mała część sampla ładowana jest do pamięci, a reszta doczytywana jest bezpośrednio z dysku (jeśli potrzeba). Dlatego czas dostępu do plików, następnie prędkość odczytu mają kluczowy wpływ na wydajne tych instrumentów.
Twoje uwagi dotyczą streamingu....
W porządnych samplerach można z reguły skonfigurować ich pracę. Nie pisałem o używaniu np. opcji DFD, bo wtedy wszelkie opóźnienia odczytu przekładają się negatywnie na pracę z dźwiękiem. Z doświadczenia nie polecam używać tych opcji, nawet przy użyciu dysków twardych (przy wypasionych aranżacjach i zasobożernych wtyczkach mogą jednak pojawiać sie dropy.)

...USB 5400rpm jest przez to najgorszym z możliwych wyjściem. Polecam dyski eSata (najlepiej) lub FW800, 7200rpm lub szybsze...
Czasami zastanawia mnie licytacja konfiguracji sprzętu.
Jakią muzykę i aranżacje Wy robicie?!?
Gdzie można tego posłuchać?
Mój stareńki Pentium III 1G, z 750MB RAM, dyskiem ATA 5400 obr/min świetnie radził sobie z dużymi aranżacjami obejmującymi np. kilkanaście ścieżek symfonicznych instrumentów wirtualnych ubogaconych efektami przestrzennymi. Bez dropów i padów. Jak już wyjątkowo nie mógł czegoś udźwignąć szła w ruch funkcja freeze.
Nowy sprzęt (w tym z dyskiem SATA 7200 Samsung, z podwójną pamięcią 4GB) daje oczywiście dużo większy komfort pracy (szybkość ładowania banków, minimalne obciążenie procesora, możliwość ustawienia małych latencji), tyle. Lecz czy to może poprawić jakość muzyki ...?

...Oczywiście wiele zależy od rozmiaru biblioteki sampli czy rozmiaru poszczególnych instrumentów. Jeśli jest to drobnica, to rodzaj dysku nie ma większego znaczenia, bo wszystko powinno się wyrabiać...
W przypadku dużych banków ograniczenia może wprowadzać sam system operacyjny: np. Windows XP może adresować pamięci o wielkości nieco ponad 3GB, Dopiero Vista nie ma tych ograniczeń.

ODPOWIEDZ