32 bit float - o co chodzi?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
MB
Re: 32 bit float - o co chodzi?

Post autor: MB » środa 17 cze 2009, 08:59

Jeśli dobrze pamiętam, to odpowiedni wzór na sumę sygnałów A i B jest taki:
SUMA = pierwiastek(A²+B²+2•K•A•B),
gdzie K = współczynnik korelacji -1...+1. Gdy K=0 (np. szum) to SUMA = pierwiastek(A²+B²). Gdy K=±1 to SUMA = A±B.
Szkoda, że nie pamiętasz, że wzór na sumę sygnałów to SUMA=A+B.
To co napisałeś wyżej to wzór na wyliczenie mocy sumy dwóch sygnałów znając ich indywidualne moce. Ten wzór dość banalnie wynika z reguł całkowania oraz wzoru skróconego mnożenia, i oczywiście dotyczy wszystkich sygnałów, czy uznajemy je za szum czy coś użytecznego. Oznacza to mniej więcej tyle, że przy sumowaniu niezależnych śladów wraz z ich szumem zarówno moc szumu jak i moc sygnału zmienia się w takim samym stopniu, zatem odstęp sygnału od szumu nie zmienia się.

To o czym pisze gatto to kompletne nieporozumienie: twierdzenie graniczne dotyczy sumowania procesów losowych o tych samych parametrach (m/in) tej samej wartości średniej. Przekładając to na praktykę - tylko gdy sumujesz identyczne sygnały zakłócone różnymi nieskorelowanymi wersjami szumu masz szansę na uśrednianie się tego szumu, bo zmniejsza się wariancja sumarycznego procesu losowego a jego rozkład dąży do gaussowskiego. W procesie miksowania sytuacja jest zupełnie inna! Sygnały są różne, zatem każda próbka każdego sygnału jest zmienną losową o innych parametrach. W ich sumie zarówno wariancja części "użytecznej" jak i części "zakłócającej" podlega tym samym prawom statystyki (zauważ, że z punktu widzenia statystyki obie części są losowe, a to co my uznajemy za szum to tylko kwestia umowna!). Skoro obie podlegają tym samym prawom, to również ich wariancje zmieniają się tak samo, zatem iloraz ich wariancji (a zatem i SNR) jest stały.

Dlaczego wydaje mi się, że poszczególne ślady utworu muzycznego są dobrze skorelowane? Intuicja. Nie mierzyłem tego ani nie obliczałem.
Muszę Cię rozczarować, ale intuicja Cię zawodzi. Sygnały pochodzące z różnych źródeł są tak samo nieskorelowane jak szumy pochodzące z różnych źródeł. Ja to liczyłem wiele razy w różnych okolicznościach (wszak zajmuję się kompresją i natychmiast z takiej korelacji bym skrzętnie skorzystał) i wiem z całą pewnością, że poza bardzo szczególnymi przypadkami i celowo wybranymi odcinkami czasu korelacja jest znikoma i asymptotycznie zmierza do zera. Sam możesz się o tym przekonać pisząc prosty programik.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 17 cze 2009, 09:19

jedno jest pewne: jeśli sumujesz N ścieżek, to, aby zachować ten sam poziom szczytowy, musisz osłabić sumę N-krotnie.

Raz moc, raz poziom szczytowy, a to powyzej to juz w ogole bez sensu i nieprawdziwe. Sumowanie stopy na raz i 3 i werbla na 2 i 4 zwiekszy poziom szczytowy?

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » środa 17 cze 2009, 09:22

Natomiast ZUPEŁNIE CZYM INNYM JEST praca na etapie miksu, nagrań i aranzacji w domenie 32 bitów. To jest po to by wszelkie karkulacje odbywały się z większą precyzją i nie powodowały niepotrzebnych, nieporządanych zniekształcen dzwięku, które nie musza miec wcale wplywu na podatnosc miksu na, jak to wczesniej powiedziales, "podgłaszanie". Zupelnie cos innego!
...

a może wiesz jak zmienić w Cubase SX3 abym mógł pracować w 24 bit? Nigdzie nie mogę tego znaleźć, jest do wyboru tylko częstotliwość, tak samo w mojej karcie EMU0404. Czy to działa automatycznie, że jak niby przejdę na częstotliwość np 96 to automatycznie przejdzie na 24 bity? To chyba bez sensu?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 17 cze 2009, 09:31

a może wiesz jak zmienić w Cubase SX3 abym mógł pracować w 24 bit? Nigdzie nie mogę tego znaleźć, jest do wyboru tylko częstotliwość, tak samo w mojej karcie EMU0404. Czy to działa automatycznie, że jak niby przejdę na częstotliwość np 96 to automatycznie przejdzie na 24 bity? To chyba bez sensu? ...
Nie ma takiej możliwości! Po jaką cholerę???

To tak jakbyś się domagał w samochodzie przełącznika, który zmienia pracę silnika z 4-suwowego na 2-suwowy.

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » środa 17 cze 2009, 09:34

Nie ma takiej możliwości! Po jaką cholerę???

To tak jakbyś się domagał w samochodzie przełącznika, który zmienia pracę silnika z 4-suwowego na 2-suwowy....

No po taką cholerę że kolega mi tak radził A ja wiem po co on mi tak radził?

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 17 cze 2009, 10:00

a może wiesz jak zmienić w Cubase SX3 abym mógł pracować w 24 bit? **********************

Kubus 3 zawsze pracuje w 32bit float, ustawienia/mozlwosci interface audio czy pliku wyjsciowego nie maja tu najmniejszego znaczenia

. Sumowanie stopy na raz i 3 i werbla na 2 i 4 zwiekszy poziom szczytowy?

matiz , 10/10!!!

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 17 cze 2009, 11:49

No po taką cholerę że kolega mi tak radził A ja wiem po co on mi tak radził? ...
Niech Ci jeszcze poradzi, żebyś nalał benzyny do Diesla

Awatar użytkownika
jarekz

Post autor: jarekz » środa 17 cze 2009, 12:22

Raz moc, raz poziom szczytowy, a to powyzej to juz w ogole bez sensu i nieprawdziwe.
A co konkretnie wydaje Ci się bez sensu i nieprawdziwe?
Sumowanie stopy na raz i 3 i werbla na 2 i 4 zwiekszy poziom szczytowy?...
Nie, ale jeśli zsumujesz np. ścieżkę stopy ze ścieżką basu - obie o tym samym poziomie szczytowym - to poziom szczytowy sumy będzie prawie na pewno dwukrotnie większy.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 17 cze 2009, 12:36

Nie, ale jeśli zsumujesz np. ścieżkę stopy ze ścieżką basu - obie o tym samym poziomie szczytowym - to poziom szczytowy sumy będzie prawie na pewno dwukrotnie większy....
To co to za "reguła", która w połowie przypadków działa a w drugiej połowie nie działa?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 17 cze 2009, 12:47

No po taką cholerę że kolega mi tak radził A ja wiem po co on mi tak radził? ...
Ano po taką żebys sam na wlasne uszy przekonał sie ze miksowanie w niższej domenie nie ma takiego wplywu na, jak to określiłeś "podgłaszanie" miksu.
Przy okazji: samplitude ma mozliwosc zmiany pracy silnika na 16, 24 i 32 bit. Mozesz to sprawdzic. Napisałem to tylko żeby sobie zrobił experyment. A nie pracował w 16 bitach, zebysmy sie źle nie zrozumieli.

ODPOWIEDZ