Pierwsze imprezy - zakupy za 30.000 zł

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
MarcinMarcin
Pierwsze imprezy - zakupy za 30.000 zł

Post autor: MarcinMarcin » wtorek 16 cze 2009, 12:58

Witam wszyskich użytkowników forum, jako, że to mój pierwszy temat i pierwszy post, chce się z Wami przywitać, więc witam Was

mam zamiar zakupić sprzęt do nagłośnienia narazie mniejszych imprez, typu małe występy, małe festyny, wystąpienia, niewielkie koncerty, wydarzenia klubowe, ew. nagłośnienie studniówek, komersów itp. to dopiero początek..

chcę przeznaczyć na to do 30 000zł

Proszę Was o pomoc co powienienem kupić, bez których sprzętów nie będę mógł się obejść, a które można sobie narazie podarować.

Zastanawiam się nad kilkunastokanałowym mikserem; oczywiście przody (jak mocne mają być) końcówka mocy; mikrofony Shure SM58, SM 57, jakaś pojemnościówka; Teraz sprawa efektów, preampów i całej reszty ulepszaczy brzmienia, będę wdzięczny za wszelkie porady co i dlaczego musze mieć, bez czego się nie obejdzie.

Sprzęt musi być nowy.

Pozdrawiam :)
Muzykant - gitarzysta, początkujący nagłośnieniowiec.

luk_s

Re: Pierwsze imprezy - zakupy za 30.000 zł

Post autor: luk_s » wtorek 16 cze 2009, 15:10

Szanowny Kolego, sporo by pisać o całym sprzęcie, koledzy z forum zaraz zarzucą Cię tysiącami pomysłów na paczki, wzmacniacze itd...
Ja ograniczę się do szczególików, o których wszyscy inni zapominają.

-Jeżeli kable to tylko KLOTZ (MY 206). Przeszedłem już sporo różnych przewodów, są najtrwalsze, elastyczne (w zimę da się to zwinąć!!!!!).
- komunikacja - radyjka dla ekipy są bardzo ważne, doświadczysz tego jak stracisz głos krzycząc do techników,żeby poprawili stopę.
- łącza zawsze rób symetryczne (poza szczególnymi przypadkami), proponuję wtyki Neutrik - też przeszedłem wiele złączy - N.jest "niezniszczalny"
- minimum 4 bramki (np 1U poczwórna bramka)
- minimum 2 kompresory
- minimum 1 procek pogłosowy (zerknij na TC M-seria niższe modele)
- pytong musi być długi (min 30 metrów) i z dobrymi łączami
- mikser z insertami koniecznie - ale to Ci już koledzy pomogą wybrać
- pomyśl też o dobrych case na sprzęt - o tym jak to będziesz przewoził. Czasami dobry case pomaga, bo np. zamiast piętrować auto, to masz case z 4-8 paczek w środku. Pierońsko ciężkie,ale nie musisz kręgosłupem wtedy tego dźwigać,żeby wrzucić case na case.
-Jeżeli ciężarówka to pomyśl o trapie - ludzie będą Ci wdzięczni

Jakbyś jeszcze chciał coś zapytać to pisz na priv.
Student realizacji nagłośnienia, gitarzysta, pasjonat muzyki, student teologii

Awatar użytkownika
ZbigiB

Post autor: ZbigiB » wtorek 16 cze 2009, 22:21

Tak na początek

Electro-Voice TourX TX1152 2szt.

Electro-Voice TourX TX1181 2szt.

KONIEC Electro-Voice Q1212

KONIEC Electro-Voice Q99

MIXER Soundcraft LX 7 ii 16

ZESTAW MIC DO BĘBNÓW Electro-Voice PLDK7

SM57 2szt.

SM58 4szt.

KOMPRESOR ALESIS 3630 2szt.

POCZWÓRNA BRAMKA BEHRINGER XR4400

EFEKT Lexicon MX200

HAND BOX Rack 6U

PYTA PROEL TN1604LU30

DI-BOX Samson S-Direct 4 szt.

+ kable do tego.Na ten zestaw ani Ty ani artyści nie powinni narzekać.

Z czasem dokupisz więcej na przody,dokupisz odsłuchy..........

Na razie i tak lekko (4tys) przekroczyłem Twój budżet.

Jak na początek Wystartujesz z byle czym to przypną do Ciebie łatkę z napisem nagłaśniacz studniówek i tak zostanie.(będziesz marzył o dożynkach)

Pozdrawiam

MarcinMarcin

Post autor: MarcinMarcin » środa 17 cze 2009, 10:48

...Tak na początek...

1) Oki, a co z odsłuchami, przecież brak odsłuchów to ogromny dyskomfort, narazie obliczyęm koszt całości, bez laptopa i odsłuchów, wyszło mnie 38 500 zł, co zrobić z brakiem odsłuchów?? i jaki laptop polecacie na testy, jakikolwiek (budżetowy) ?

2)Druga sprawa, domyślam się że w tym przypadku, wszystkie efekty i końcówki są w jednym racku który mam u siebie przy mikserze.

3)Sprawa końcówek, jak się łączy kolumny do tych electro voice, bo nie moge nigdzie znaleźc zdjęcia tylnego panelu?

4)obawiam się że jedna pyta 30 m to za mało, dlatego wliczam dwie. Jednak wybieram sprzęt o połowe tańszy z uwagi na to by nie przekroczyć budżetu planowanego. Czy łączenie tych dwóch pytongów na estradzie znacząco wpłynie na pogorszenie sygnału??

5)zrezygnowałem z większej ilości shurów sm 58 i sm 57 na rzecz tego zestawu electro voice do bębnów o którym mówisz, czy słusznie?warto brać taki zestawik?

6) jakimi kablami ten cały sprzęt zasilić? ale to już chyba po stronie (właściciela obiektu)

7) zatem pozostaje sprawa odsłuchów i laptopa

Wielkie dzięki, cały ten sprzęt o któym wspomniałeś ( móie o kolumnach, końcówkach i efektach wrzuciłem do pakietu)
:)
[Post edytowany przez Admina w dniu 17/06/2009]

czarny108

Post autor: czarny108 » środa 17 cze 2009, 11:47

4)obawiam się że jedna pyta 30 m to za mało, dlatego wliczam dwie.

Obawiam się, że niepotrzebnie, bo na 30 metrze tych electrovoice'ów już nie bardzo będzie słychać

MarcinMarcin

Post autor: MarcinMarcin » środa 17 cze 2009, 14:37

...

4)obawiam się że jedna pyta 30 m to za mało, dlatego wliczam dwie.

Obawiam się, że niepotrzebnie, bo na 30 metrze tych electrovoice'ów już nie bardzo będzie słychać ...

Czyli co, móisz o tych mikrofonach electro voice na bębny? to w takim razie warto to brać czy nie, bo do tej pory myślałem nad shurami + dwa overheady i mikrofon do stopy, co w takim razie wybrać konkretnie?

czarny108

Post autor: czarny108 » środa 17 cze 2009, 15:00

...Czyli co, móisz o tych mikrofonach electro voice na bębny? to w takim razie warto to brać czy nie, bo do tej pory myślałem nad shurami + dwa overheady i mikrofon do stopy, co w takim razie wybrać konkretnie?...

Nie, mówię o paczkach. Jakoś nie widzę na tym zestawie grania na 30 metrów, a przynajmniej nie spodziewałbym się jakiś spektakularnych wyników, zwłaszcza na otwartej przestrzeni.

Jeżeli złożysz "do kupy" dwie, trzy na stronę to z kolei ze względu na dość wysoką częstotliwość podziału i zastosowanie w nich 15' będzie się to brzydko dodawało. Jeżeli rozważasz robienie imprez na otwartym powietrzu skłaniałbym się raczej do zestawów tubowych.
[Post edytowany przez Admina w dniu 17/06/2009]

MarcinMarcin

Post autor: MarcinMarcin » środa 17 cze 2009, 15:31

Jeżeli złożysz "do kupy" dwie, trzy na stronę to z kolei ze względu na dość wysoką częstotliwość podziału i zastosowanie w nich 15' będzie się to brzydko dodawało. Jeżeli rozważasz robienie imprez na otwartym powietrzu skłaniałbym się raczej do zestawów tubowych.
[Post edytowany przez Admina w dniu 17/06/2009]...

Narazie na dzień dzisjeszy musze skompletować cały zestaw by mógł gadać i w klubach i na małych koncertach, festynach. O większych sztukach pomyśle jak się wszystko rozwinie.

Awatar użytkownika
ZbigiB

Post autor: ZbigiB » środa 17 cze 2009, 16:50

...
[Post edytowany przez Admina w dniu 17/06/2009]...

Narazie na dzień dzisjeszy musze skompletować cały zestaw by mógł gadać i w klubach i na małych koncertach, festynach. O większych sztukach pomyśle jak się wszystko rozwinie....

Witam ponownie
Ten zestaw o,którym napisałem na pewno wystarczy na kluby,małe koncerty,i małe festyny.
Co do odsłuchów to na początek aby nie zbankrutować a jakoś przyzwoicie grało - to:
Wharfedale Pro EVP-X15PM + Wharfedale Pro EVP-X15M.
Ta pierwsza jest aktywna(400W).Celowo nie piszę o ilości bo to twoja decyzja.
Lub tańsze na 12" Wharfedale Pro SVP-12PM + Wharfedale Pro SVP-12M.
Piszę o aktywnych odsłuchach(+pasywne) bo to tańsze i wygodniejsze.
Pytasz jak podłączyć końcówki do tych paczek.To proste obsługa tego sprzętu jest intuicyjna(ciężko spieprzyć ).
Wszystko znajdziesz na stronie producenta,są tam wszystkie specyfikacje i manuale.Co do pyty to kolega ma rację.Ja celowo do tego zestawu nie proponowałem dłuższej pyty.
Laptopa polecam jakąś Toshibę.
Pozdrawiam

czarny108

Post autor: czarny108 » środa 17 cze 2009, 18:33

koncerty,i małe festyny.

na zestawie 15'+1'? Plus suby? Nie chcę rzucać kłód pod nogi... ale to nie uciągnie panowie.

Ale to może kwestia rozumienia pojęcia mały festyn,,, myślę, że na otwartej przestrzeni, jeżeli już nie pełne tuby, to przynajmniej coś takiego.

http://www.elmuz.com.pl/sklep/galerie/siuxe-1200_920.jpg

czyli 15+10+1,4. A i to będzie miało problem. Plus suby oczywiście.

ODPOWIEDZ