Waldorf Blofeld

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Redakcja
Re: Waldorf Blofeld

Post autor: Redakcja » piątek 24 kwie 2009, 18:50

...Dla mnie to jakaś dziecinada z tym blofeldem. Niby można, ale jednak nie można, niedługo to będzie: wyślij sms pod numer xxx (3,66 euro) a dostaniesz klucz do ukrytej opcji samplera...

Blofeld nigdy nie miał być i nie będzie samplerem a owy klucz dla malucha będzie kosztował jakieś 150$.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 05 cze 2009, 20:07

Uprzejmie informuję, iż Blofeld License SL, czyli programowe rozkodowanie "małego" Blofelda na potrzeby korzystania z dodatkowych i wpisywania własnych sampli (jako generatorów w procesie konstruowania brzmień - oscillator1/2) jest już dostępne od kilku godzin w Polsce w cenie ok. 450 zł.
[addsig]

Awatar użytkownika
evolver

Post autor: evolver » sobota 06 cze 2009, 11:01

Witam,
a ja nadal mam probelem z wgraniem systemu ratunkowego do tego malucha :/
Próbowałem wgrać go zgodnie z Pana sugestią poprzez WMP ale bez efektu. Blofeld nadal nie reaguje...Bardzo proszę o kontakt pod nr 608603117 -wystrczy sygnał, oddzwonię. Pozdrawiam

Redakcja

Post autor: Redakcja » sobota 06 cze 2009, 20:00

To może jeszcze inaczej.

Aby uratować Blofelda należy:

- włączyć go wciskając jednocześnie przyciski Utility i Gobal, na wyświetlaczu powinien pokazać się wśród badziewiastych (moim skromnym zdaniem) kropek napis send data!,

- podłączyć go przez standardowy interfejs MIDI i za jego pomocą przesłać do instrumentu plik Blofeld_rescue.mid,

- po takiej operacji na wyświetlaczu instrumentu powinien pojawić się napis Blofeld Rescue V1.0 a poniżej prośba o przesłanie właściwego OS-u,

- wyłączyć Blofelda,

- podłączyć go do USB,

- włączyć go ponownie i przez port MIDI USB zainstalować najnowszy system.

Na szczęście po padzie OS-u (systemu) instrument zwykle nie "gubi" ani załadowanych sampli, ani możliwość korzystania z nich, oczywiście po wcześniejszym ich odblokowaniu za pomocą 450 zł .
[addsig]

Michoo

Post autor: Michoo » wtorek 16 cze 2009, 01:19

Witam :)
Nie zawracałbym głowy w innym przypadku, ale... jestem już niemal zdesperowany :D
Próbuję zmusić do współpracy z desktopową wersją Blofelda klawiaturę novation X-Station. Głównym celem jest zaprogramowanie przycisków, po wciśnięciu których wybierane będą konkretne brzmienia (np. jeden przycisk to brzmienie nr 40 z banku B, inny przycisk to brzmienie nr 85 z banku E).
Próbowałem zrobić to przy pomocy oprogramowania X-Station Editor do tworzenia szablonów dla tej klawiatury, ale pewnie robię coś nie tak - albo może się nie da tego zrobić. Wiem, że trzeba najpierw użyć CC0 i CC32, ale nie wiem jak to zrobić... Mam w tej chwili firmware 1.12 w blofeldzie, może dlatego mi nie działa? Gdyby ktoś był w stanie opisać mi krok po kroku co zrobić, to byłbym bardzo zobowiązany...
Pozdrawiam :)
Początkujący miłośnik syntezatorów :)

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 16 cze 2009, 09:42

...Gdyby ktoś był w stanie opisać mi krok po kroku co zrobić, to byłbym bardzo zobowiązany...

W Blofeldzie wyboru brzmienia dokonuje się za pomocą sekwencji komunikatów CC#00 i PC (patrz kilka postów wyżej). W tym modelu Novation nie da rady tak zaprogramować przycisku, aby po naciśnięciu wysłał jednocześnie CC i PC. Jednym słowem: lipa .
[addsig]

Michoo

Post autor: Michoo » wtorek 16 cze 2009, 10:35

......Gdyby ktoś był w stanie opisać mi krok po kroku co zrobić, to byłbym bardzo zobowiązany...

W Blofeldzie wyboru brzmienia dokonuje się za pomocą sekwencji komunikatów CC#00 i PC (patrz kilka postów wyżej). W tym modelu Novation nie da rady tak zaprogramować przycisku, aby po naciśnięciu wysłał jednocześnie CC i PC. Jednym słowem: lipa .
...
Dziękuję za odpowiedź... Pokombinuję, może uda się to zrbić jakoś w dwóch krokach, dwoma przyciskami... Ale coś czuję, że nie da rady... Choć w obrębie jednego banku jakimś sposobem udało mi się to zrobić, ale był to tylko pierwszy bank... Niestety, za słabo jeszcze znam blofelda, żeby teraz wariować i wszystkie potrzebne dźwięki wrzucać do pierwszego banku, choć pewnie byłoby to jakieś tam wyjście... szczególnie w warunkach scenicznych... Trochę się rozczarowałem jednak tą klawiaturą :( (właśnie przez to ograniczenie... klawisze chodzą całkiem przyjemnie )

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 16 cze 2009, 10:41

...Niestety, za słabo jeszcze znam blofelda, żeby teraz wariować i wszystkie potrzebne dźwięki wrzucać do pierwszego banku, choć pewnie byłoby to jakieś tam wyjście... szczególnie w warunkach scenicznych...

Jest to chyba jedyne słuszne, a przy tym mocno praktyczne rozwiązanie tematu. Brzmienia bez trudu przerzucisz edytorem Blofelda: http://lady.rdsor.ro/~kotro/index.php?m=soft
Zmień też system Blofelda.
[addsig]

Michoo

Post autor: Michoo » wtorek 16 cze 2009, 12:27

Jest to chyba jedyne słuszne, a przy tym mocno praktyczne rozwiązanie tematu. Brzmienia bez trudu przerzucisz edytorem Blofelda: http://lady.rdsor.ro/~kotro/index.php?m=soft
Zmień też system Blofelda.
...
Tak, dotarłem do tego softu już trochę wcześniej... Z vistą były jakieś małe fochy, ale po powrocie z pracy sprawdzę na XP, po upgradzie firmwaru. Generalnie - jestem dobrej myśli, bo wcześniej udało mi się zmieniać brzmienia w obrębie pierwszego banku :)
Dziękuję za wszystkie sugestie :) i wyrozumiałość... Każdy kiedyś zaczynał, dobrze, że są ludzie, którzy potrafią pomóc początkującym
ps. kolejny raz branżowe (IT) powiedzenie się sprawdza - jeśli nie potrafisz/nie możesz rozwiązać problemu, postaraj się go obejść

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 02 lip 2009, 08:15

Normalnie spłakałem się jak bóbr na wybiegu: Buying & Transporting & Playing Waldorf BLOFELD.
[addsig]

ODPOWIEDZ