32 bit float - o co chodzi?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
tigergold
Re: 32 bit float - o co chodzi?

Post autor: tigergold » wtorek 09 cze 2009, 20:51

...eh, a moj program nagrywa albo 16bit albo 32bit,float... wiec nie mam problemu z wyborem jak wy :D

A no właśnie, śledzisz temat może? Jest jakaś szansa w najbliższej przyszłości na 24? Prawdopodobnie jeszcze w tym roku sięgnę po Audition. Cubase sprawdza mi się świetnie w MIDI, ale tęskni mi się za CEPową pracą nad audio trochę I będę miał dwa DAWy hmm.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » wtorek 09 cze 2009, 21:45

Aaaa, chcesz robić "masternig". Trzeba było tak od razu.

A jakie masz monitory i pomieszczenie?

...

:) rozumiem że chciał Pan zakozaczyć i tu bym Pana zaskoczył ale nie ma takiej potrzeby się rozpisywać... Dobre słuchawki, dobre kolumny głośnikowe (nie monitory) ale na wylot osłuchane!!!, dobre pomieszczenie! Zdaję sobie sprawę z tego że to nie jest sprzęt najwyżej półki, ale powtarzam, znam swój kąt na wylot!!! Wiem, gdzie jaki jest bas itd itp... Jakbym wychodził z Pańskiego założenia że każdy mastering trzeba zrobić na super sprzęcie, a najlepiej w studio za niewiadomo ile to już dawno przestałbym grać i zarabiałbym w fabryce pasztetu a tak to parę groszy wpadnie... Nie od razu Rzym zbudowano czyż nie?

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » wtorek 09 cze 2009, 21:54

A no właśnie, śledzisz temat może? Jest jakaś szansa w najbliższej przyszłości na 24? Prawdopodobnie jeszcze w tym roku sięgnę po Audition. Cubase sprawdza mi się świetnie w MIDI, ale tęskni mi się za CEPową pracą nad audio trochę I będę miał dwa DAWy hmm.
...
uzywam najnowszej wersji 3.0.1
watpie aby dodali, 16/32 bylo w nim od zawsze to raz,
nie przeszkadza mi brak opcji 24 przy nagrywaniu sesji,
wazne ze pliki 24bit jako takie odczytuje i moge je konwertowac, to dwa
a trzy, w obecnych czasach przy dyskach 1 TB za smieszne pieniadze,
to ze pliki 32bit mi troche wiecej zajmuja kompletnie mi to nie przeszkadza,
wiec robie po prostu swoje i nagrywam w 32bit.float.

pozdrawiam
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » wtorek 09 cze 2009, 22:05

Aczkolwiek kolega - z tego co wynika z jego postów - pokona jeszcze długą drogę w tym kierunku. W czym też życzę powodzenia i wytrwałości.

Pozdrawiam!...

Przyznaję że nie wszystko się wie od technicznej strony, wolę raczej skupiać się na tworzeniu niż obróbce, tworzenie mnie bardziej kręci... ale coś niecoś się wie. Czasami czytam forum EiS i czasami kupię gazetkę i stwierdzam, że czasami ludzie z tej branży sami sobie przeczą i zgrywają czasami kozaków! Piszą: VSTi to przyszłość, potem VSTi to jednak dno, piszą: mastering tylko na monitorach, innym razem : może być i na dobrze osłuchanych kolumnach głośnikowych... takich tematów jest u Was Panowie z EiS cała masa!!! Często pomijacie np. talent człowieka. Nie piszę tu o sobie :) ale tak jest! Czasami ktoś może mieć idealny słuch, ktoś może przecież zagrać na pile od drzewa itd... Często zgrywacie kozaków i śmiejecie się że ktoś nie ma studia, czyli nie powinien najlepiej grać tylko schować się do szafy! Nic do Was nie mam, dużo dzięki EiS się nauczyłem i dowiedziałem ale czasami warto puknąć się w głowę :) Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi!

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 09 cze 2009, 23:06

Czasami czytam forum EiS i czasami kupię gazetkę i stwierdzam, że czasami ludzie z tej branży sami sobie przeczą i zgrywają czasami kozaków!

A tu masz rację. Czasami sam się dziwię, ale już tak bywa. Ja sam kilkakrotnie zmieniałem zdanie, ale człowiek się uczy na błędach i się zdarza.

Piszą: VSTi to przyszłość, potem VSTi to jednak dno, piszą: mastering tylko na monitorach, innym razem : może być i na dobrze osłuchanych kolumnach głośnikowych...

To nie całkiem tak jest. Każdy medal ma dwie strony. Dobrze osłuchane znaczą tu pracę na owych głośnikach dobre parę lat i wprawę w tym co się robi. W tym temacie wszystko (a i też różne rzeczy) jest możliwe.

takich tematów jest u Was Panowie z EiS cała masa!!! Często pomijacie np. talent człowieka. Nie piszę tu o sobie :) ale tak jest! Czasami ktoś może mieć idealny słuch, ktoś może przecież zagrać na pile od drzewa itd... Często zgrywacie kozaków i śmiejecie się że ktoś nie ma studia, czyli nie powinien najlepiej grać tylko schować się do szafy! Nic do Was nie mam, dużo dzięki EiS się nauczyłem i dowiedziałem ale czasami warto puknąć się w głowę :) Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi!...

Ej, no nie przesadzajmy aż tak. Jeszcze nie udało mi się w EiS znaleźć artykułu gdzie jadą po niedouczonych. Poza tym jest to magazyn, który czasami przemawia do amatorów i początkujących, a czasami do profesjonalistów. Znajdziemy też pośrednie tematy. Taka jest kolej rzeczy prawie w każdym tego typu piśmie.

A jeśli Cię uraziłem przepraszam. Nie miałem zamiaru. Wnioskowałem tylko z wypowiedzi.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » wtorek 09 cze 2009, 23:16

czasami warto puknąć się w głowę :)

Niech lepiej nikt z EiS się w głowę nie puka bo odsieją forumowiczów niezwiązanych ze studiem i estradą i darmowe lekcje Ci się skończą To miło przecież, że ludzie są pełni wyrozumienia dla fali zainteresowania pracą z dźwiękiem i starają się dostosować swoje rady do posiadanego zaplecza. Moim zdaniem warto wciągać do góry, nie dawać się ściągać na dół. Czy nie to właśnie się dzieje?
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » wtorek 09 cze 2009, 23:23

A jeśli Cię uraziłem przepraszam. Nie miałem zamiaru. Wnioskowałem tylko z wypowiedzi.

Pozdrawiam!...

Nie masz za co! Nie zdenerwowałem się, po prostu wyraziłem swoje zdanie na temat EiS do którego też nie ma żadnych ale! Lubię tą gazetkę :)

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » wtorek 09 cze 2009, 23:27

Niech lepiej nikt z EiS się w głowę nie puka bo odsieją forumowiczów niezwiązanych ze studiem i estradą i darmowe lekcje Ci się skończą To miło przecież, że ludzie są pełni wyrozumienia dla fali zainteresowania pracą z dźwiękiem i starają się dostosować swoje rady do posiadanego zaplecza. Moim zdaniem warto wciągać do góry, nie dawać się ściągać na dół. Czy nie to właśnie się dzieje?
...

Nie do końca masz rację! Nie można też traktować jakiejkolwiek gazety i forum za Góru! Nie mam prawa wyrazić swojego zdania czy co? Nie żyjemy chyba w państwie totalitarnym? :)

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » wtorek 09 cze 2009, 23:58

uzywam najnowszej wersji 3.0.1
watpie aby dodali, 16/32 bylo w nim od zawsze to raz,
nie przeszkadza mi brak opcji 24 przy nagrywaniu sesji,
wazne ze pliki 24bit jako takie odczytuje i moge je konwertowac, to dwa
a trzy, w obecnych czasach przy dyskach 1 TB za smieszne pieniadze,
to ze pliki 32bit mi troche wiecej zajmuja kompletnie mi to nie przeszkadza,
wiec robie po prostu swoje i nagrywam w 32bit.float.

pozdrawiam

Taka wada to nie wada, ale jednak wada Przyzwyczajenia do wygodnych funkcji jak zew natury zachęcają mnie ostatnio do pracy na dwa DAWy, bo pracy z MIDI w Audition jakoś sobie nie wyobrażam na dzień dzisiejszy. Cubase jest fajny i znośny, ale pewne rzeczy wolałem robić w inny sposób niż robię teraz i szło mi to szybciej.

A ja znowu OT Zrehabilituję się i napiszę że 32 bity są fajne, bo to zawsze trochę więcej BITÓW Hihi.
[addsig]

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » środa 10 cze 2009, 00:00

Nie do końca masz rację! Nie można też traktować jakiejkolwiek gazety i forum za Góru! Nie mam prawa wyrazić swojego zdania czy co? Nie żyjemy chyba w państwie totalitarnym? :)...

Nie do końca mam rację bo nie do końca nie mrugnąłem okiem
[addsig]

ODPOWIEDZ