Zakupiłem alternatywne monitory na salkę prób: Behringery Truth B2031A, odpaliłem je wczoraj w domu i kopara mi opadła...ale nie ze wzgledu ich cudownych walorów brzmieniowych, lecz bardzo dziwnego zjawiska, mianowicie: po włączeniu ON w monitorach usłyszałem szum a wraz z nim w tle jakąś muzykę czasem głos lektora
Behringer Truth B2031A jako odbiornik radiowy
Zupełnie zgłupiałem....
Zakupiłem alternatywne monitory na salkę prób: Behringery Truth B2031A, odpaliłem je wczoraj w domu i kopara mi opadła...ale nie ze wzgledu ich cudownych walorów brzmieniowych, lecz bardzo dziwnego zjawiska, mianowicie: po włączeniu ON w monitorach usłyszałem szum a wraz z nim w tle jakąś muzykę czasem głos lektora
, dość szybko zorientowałem się że muzyka i szumy pochodzą z radia i na dodatek o zgrozo jest to "radio planeta" ( zdecydowanie wolałbym Trójkę
)...Ludzie, o co chodzi ? Na monitorach nie da sie pracować, radyjko jest na tyle głośne, że żeby je zamaskować trzeba jechać na nich mocno głośno...Jak to możliwe, że Behry ściągają radio ? Jak temu zaradzić? Dodam, że nie mam aktulanie żadnego odbiornika radiowego w domu, a może krasnoludki nadają "planetę" ?
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman
Re: Behringer Truth B2031A jako odbiornik radiowy
Brak filtru w.cz. na wejściu. Dość zaskakujące - ostatni raz się z czymś takim w eltronie spotkałem
Rada - dołączyć na wejściu kondensator o pojemności kilkunastu pF między wejście a masę.
Rada - dołączyć na wejściu kondensator o pojemności kilkunastu pF między wejście a masę.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
...Brak filtru w.cz. na wejściu. Dość zaskakujące - ostatni raz się z czymś takim w eltronie spotkałem
Rada - dołączyć na wejściu kondensator o pojemności kilkunastu pF między wejście a masę....
Oraz sprawdzić czy kabelek sygnałowy jest porządnie zaekranowany.
Rada - dołączyć na wejściu kondensator o pojemności kilkunastu pF między wejście a masę....
Oraz sprawdzić czy kabelek sygnałowy jest porządnie zaekranowany.
-
audiophone
- Kontakt:
lakiernik mam podobny problem, moj starszy wzmacniacz technicsa czasem ściąga mi rozmowy z CB radio...
człowiek chce posłuchać muzyki a tu takie coś...
człowiek chce posłuchać muzyki a tu takie coś...
http://www.myspace.com/audiophone
......Brak filtru w.cz. na wejściu. Dość zaskakujące - ostatni raz się z czymś takim w eltronie spotkałem
filtr w.cz. to filtr wysokich częstotliwości?
filtr w.cz. to filtr wysokich częstotliwości?
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman
......Brak filtru w.cz. na wejściu. Dość zaskakujące - ostatni raz się z czymś takim w eltronie spotkałem
Oraz sprawdzić czy kabelek sygnałowy jest porządnie zaekranowany....
teraz pytanie czy moje egzemplarze B2031A są wadliwe czy to typowe dla nich? ktoś z użytkowników spotkał się z tym?
Oraz sprawdzić czy kabelek sygnałowy jest porządnie zaekranowany....
teraz pytanie czy moje egzemplarze B2031A są wadliwe czy to typowe dla nich? ktoś z użytkowników spotkał się z tym?
.........Brak filtru w.cz. na wejściu. Dość zaskakujące - ostatni raz się z czymś takim w eltronie spotkałem
filtr w.cz. to filtr wysokich częstotliwości?...
Dokładniej, wielkich częstotliwości. Ten kondensator ma za zadanie zewrzeć do masy indukujące się w kablu sygnały o częstotliwościach radiowych.
filtr w.cz. to filtr wysokich częstotliwości?...
Dokładniej, wielkich częstotliwości. Ten kondensator ma za zadanie zewrzeć do masy indukujące się w kablu sygnały o częstotliwościach radiowych.
.......teraz pytanie czy moje egzemplarze B2031A są wadliwe czy to typowe dla nich?
tak, typowe dla nowoczesnych monitorów ze odbierają radio...., chłopie, to nie lata 60te!
Masz albo problem z przewodami, może z komputerem, albo zepsułeś te zestawy głośnikowe.
Co to znaczy że były to "zapasowe zestawy w sali prób"?
...
No ale, nawet jakby kabel był walnięty (słabo ekranowany), to wzmacniacz powinien mieć na wejściu filtr tłumiący radiowe śmieci... A tu wychodzi na to, że nie ma... albo popsuty...
tak, typowe dla nowoczesnych monitorów ze odbierają radio...., chłopie, to nie lata 60te!
Masz albo problem z przewodami, może z komputerem, albo zepsułeś te zestawy głośnikowe.
Co to znaczy że były to "zapasowe zestawy w sali prób"?
...
No ale, nawet jakby kabel był walnięty (słabo ekranowany), to wzmacniacz powinien mieć na wejściu filtr tłumiący radiowe śmieci... A tu wychodzi na to, że nie ma... albo popsuty...
No ale, nawet jakby kabel był walnięty (słabo ekranowany), to wzmacniacz powinien mieć na wejściu filtr tłumiący radiowe śmieci... A tu wychodzi na to, że nie ma... albo popsuty......
Założę się, że nie dali żadnego filtru, nawet jednego kondensatorka. Nie ma co, zaoszczędzili jakieś 0,01 euro...
Założę się, że nie dali żadnego filtru, nawet jednego kondensatorka. Nie ma co, zaoszczędzili jakieś 0,01 euro...
Jeśli w pobliżu znajduje sie mocny nadajnik radiowy a kable do monitorów sa długie i kiepskiej jakości to mogą dziać sie takie ''kwiatki'', chociaż obecnie mieszkam w ''towarzystwie'' kilku mniej lub bardziej silnych nadajników radiowo tv i nigdy nie działy sie takie rzeczy z moimi b2031a.
Inna sprawa to do czego podłaczone sa te monitorki, istnieje szansa ze urządzenie które podaje sygnał do truth juz ten sygnał ''moduluje''.
Podłącz monitory tylko do sieci i zobacz czy dalej łapia ''Planete''.
Dobrą radą jest wpięcie kondensatorów tłumiących w.cz. jednak z racji względnie niskiej wartości impedancji wejsciowej monitorów skłaniałbym sie raczej ku wartości kilkaset pikofaradów (330.......680pF) <- tak ''na czuja'', bez obliczeń. Były by potrzebne takie 2 szt na monitor: miedzy ''gorący'' a masę i miedzy ''zimny'' a masę.
Pozdr,
Inna sprawa to do czego podłaczone sa te monitorki, istnieje szansa ze urządzenie które podaje sygnał do truth juz ten sygnał ''moduluje''.
Podłącz monitory tylko do sieci i zobacz czy dalej łapia ''Planete''.
Dobrą radą jest wpięcie kondensatorów tłumiących w.cz. jednak z racji względnie niskiej wartości impedancji wejsciowej monitorów skłaniałbym sie raczej ku wartości kilkaset pikofaradów (330.......680pF) <- tak ''na czuja'', bez obliczeń. Były by potrzebne takie 2 szt na monitor: miedzy ''gorący'' a masę i miedzy ''zimny'' a masę.
Pozdr,