Cubase - brak reakcji na mikser

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Akton
Cubase - brak reakcji na mikser

Post autor: Akton » niedziela 07 cze 2009, 07:18

Witam kolegów. Mam dziwny problem w projekcie Cubase'a. Mikser widzi wszystkie tracki MIDI, ale ścieżki nagrane w Colossusie nie reagują na suwaki miksera. Z innymi instrumentami wszystko jest ok., natomiast Colossus nie chce słuchać Cubase'owskiego miksera Czy ktoś spotkał się już z czymś takim?
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
tigergold

Re: Cubase - brak reakcji na mikser

Post autor: tigergold » niedziela 07 cze 2009, 08:14

Co prawda na palcach jednej ręki mogę zliczyć moje VSTi które "nie słuchają" miksera, ale w tych przypadkach zawsze mają one swój własny mikser. Zawsze brałem to za naturalną dysfunkcję. Nie mam pojęcia czy to ubłagalne, bo sam nigdy nic nie zwalczyłem. Na szczęście w projekcie zapisywane są wszystkie ustawienia wewnętrzne instrumentu, więc jak dla mnie przebaczalne
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » niedziela 07 cze 2009, 09:20

Jasne. Wielkie dzięki za podpowiedź. Posiłkuję się mikserem wewnętrznym tego instrumentu, właśnie tak, jak napisałeś, bo nie ma innego wyjścia. Jest to oczywiście przebaczalne, ale troszkę uciążliwe :)
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Pietro

Post autor: Pietro » niedziela 07 cze 2009, 13:25

W ustawieniach Colossusa masz opcję, czy ma interpretować CC7 (Volume) i CC2 (Pan) czy nie. Standardowo jest wyłączona.

Bo rozumiem, że próbujesz ustawiać jedno lub drugie na kanale midi (a nie na kanale audio).

Poza tym, z midi przyjęty jest też standard, że zamiast Volume używa się CC11 (Expression).

- Piotr

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » niedziela 07 cze 2009, 23:36

W ustawieniach Colossusa...

O proszę jak ślicznie
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

ODPOWIEDZ