Ile klawiszy powinna mieć klawiatura MIDI?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
winnicki
Re: Ile klawiszy powinna mieć klawiatura MIDI?

Post autor: winnicki » piątek 05 cze 2009, 15:52

Klawiatura powinna miec wszystkie klawisze ;)

A powazniej - 5 oktaw (czyli 61 klawiszy) to optymalny wybor. Jest troche swobodnego obszarudla jednej i drugiej reki, a zarazem nie zajmuje to za duzo miejsca, ani nie trzeba co chwile stosowac transpozycji. Jesli nie potrzebujesz calego zakresu fortepianu do cwiczen, to chyba najlepszy wybor.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 05 cze 2009, 15:56

Hmmm.... to ja chyba źle rozumię pojęcie "klawiszowiec", skoro masz tyle klawiszy, grasz na nich i planujesz kupić następne, bo dobrze się Tobie na nich gra.

Nie jestem w tym sensie iż nic nie zagram z nut i nie wyczyniam żadnych wirtuozerii. Jestem samoukiem Proste, przećwiczone (albo improwizowane) melodie owszem, ale coś szybkiego i bardziej skomplikowanego...hmmm, z tym już gorzej. Niedawno zacząłem mocniej ćwiczyć. Może i coś z tego będzie

pyker

Post autor: pyker » piątek 05 cze 2009, 16:08

...Hmmm.... to ja chyba źle rozumię pojęcie "klawiszowiec", skoro masz tyle klawiszy, grasz na nich i planujesz kupić następne, bo dobrze się Tobie na nich gra.

Nie jestem w tym sensie iż nic nie zagram z nut i nie wyczyniam żadnych wirtuozerii. Jestem samoukiem Proste, przećwiczone (albo improwizowane) melodie owszem, ale coś szybkiego i bardziej skomplikowanego...hmmm, z tym już gorzej. Niedawno zacząłem mocniej ćwiczyć. Może i coś z tego będzie ...

Gra bez nut na słuch to żaden obciach - wielu muzyków rockowych tak gra, a przy w miarę prostym gatunku takie podejście daje niesamowitą wolność. Kiedyś jak uczyłem sie gitary też próbowałem nut, akordów etc, aż w końcu doszedłem do wniosku że mnie to ogranicza i teraz łapię na gryfie co chcę, a nie to co wynika z muzycznej kalkulacji i jest mi z tym świetnie. Więc graj tak byś czuł się wolny w tym co robisz i będzie git, może po prostu nuty to nie Twoja droga.

A tak w międzyczasie pojawiła się nowa kwestia: czy nie powinienem przypadkiem kupić klawiatury z padami, żeby robić loopy perkusyjne inaczej niż klikając myszą? PCR-500/800 ma tylko zwykłe przyciski. Chyba.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 05 cze 2009, 16:12

....Więc graj tak byś czuł się wolny w tym co robisz i będzie git, może po prostu nuty to nie Twoja droga.

Dzięki za dobre słowo. Właśnie staram się iść własną drogą.

A tak w międzyczasie pojawiła się nowa kwestia: czy nie powinienem przypadkiem kupić klawiatury z padami, żeby robić loopy perkusyjne inaczej niż klikając myszą? PCR-500/800 ma tylko zwykłe przyciski. Chyba....

Czasami łatwiej wstukać partie perkusyjne padami, ale ostatnio często mi jest wygodniej robić to za pomocą klawiszy. To już musisz sprawdzić co Ci pasuje lepiej. A jeśli już klawiatura z padami, to seria Axiom od M-Audio się powinna sprawdzić.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 05 cze 2009, 16:43

PCR-500/800 ma tylko zwykłe przyciski. Chyba....
Nie. To są zarazem dynamiczne pady.

perfektsound

Post autor: perfektsound » piątek 05 cze 2009, 17:35

Jest też prostszy PCR-M50 ale to chyba nie najszczęśliwszy pomysł, podobnie jak e-mu Xboard 49/61, ale mogęsię przecież mylić.

Co do PCR-M50 nie mylisz sie, to chyba najbardziej zawodne kalwisze w historii ;) W recenzjach uzytkownikow zostaly zmiazdzone, glownie za to ze po paru miesiacach nawet stania w studiu (a nie rzucania po scenie) sie sypia, na potege padaja w nich styki pod klawiszami itd.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 05 cze 2009, 20:29

Wbrew pozorom kolega pyker podjął ciekawy temat, nad którym nierzadko mocno zastanawiają się nie tylko amatorzy.

I choć mam w nim (w tym temacie) jakieś swe już wyrobione zdanie, to jednak bardzo chętnie poczytałbym i dalej, co i komu na duszy leży w tej kwestii.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 05 cze 2009, 21:16

Wracając do sprawy - wbrew pozorom kolega pyker podjął ciekawy temat, nad którym nierzadko mocno zastanawiają się nie tylko amatorzy.

I choć mam w nim (w tym temacie) jakieś swe już wyrobione zdanie, to jednak bardzo chętnie poczytałbym i dalej, co i komu na duszy leży w tej kwestii.
...

Według mnie pytanie też ciekawe. A może artykuł na ten temat mógł by powstać?

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 05 cze 2009, 21:56

...A może artykuł na ten temat mógł by powstać? ...

Być może . Proszę jednak w naszej ew. dalszej dyskusji uwzględnić także zakres dźwięków.
Ja np. uważam, iż znacznie więcej można ugrać na "dzień dobry" na dowolnie szerokiej klawiaturze zaczynającej się od dźwięku A (a jeszcze lepiej od F) niż od C.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 05 cze 2009, 21:59

Być może . Proszę jednak w naszej ew. dalszej dyskusji uwzględnić także zakres dźwięków.
Ja np. uważam, iż znacznie więcej można ugrać na "dzień dobry" na dowolnie szerokiej klawiaturze zaczynającej się od dźwięku A (a jeszcze lepiej od F) niż od C.
...

Ciekawe spostrzeżenie. W ten sposób jeszcze się nie zagłębiałem w to, ale jeśli trochę odpocznę po ciężkim tygodniu, siadam do prób Dla mnie wyjściem ostatnio za często jest C i moje melodie powoli zaczynają się powtarzać...Chyba najwyższy czas na "refresh"

ODPOWIEDZ