Instalacja XP i sterowników od początku...

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukashhh1
Instalacja XP i sterowników od początku...

Post autor: lukashhh1 » czwartek 04 cze 2009, 00:24

Witam, piszę ponieważ miałem i mam problem z kartą ESI Maya 44e... nie chce instalować sie sterownik audio karty( wyskakuje błąd 39 w Windows XP Home, sp2 + SP3 )...
Karta była w serwisie, powiedzieli, że jest sprawna i że u nich wszystko sie instaluje, awarie portów PCIe wykluczam, więc postanowiłem sprawdzic czy wszystko jest to co potrzeba, może czegoś brakuje...?
Jezeli instaluje system od nowa, to:

Po zainstalowaniu czystego XP-ka co powinienem zainstalowac w pierwszej kolejności?
Sterowniki płyty głównej?
czy instalowac sterownik karty zintegrowanej audio? teraz w BIOSie mam ja wyłaczona i przy instalacji XP nie instalowałem sterowników - a moze trzeba było?
czy doinstalowywac SP3? czy do pracy z DAW i audio jest on konieczny???

NIe wiem juz co mam robic... a jest to o tyle dziwne ze na starym systemie sie zainstalowała ta karta...

Pomóżcie!!!
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
Szofer

Re: Instalacja XP i sterowników od początku...

Post autor: Szofer » czwartek 04 cze 2009, 02:02

...Witam, piszę ponieważ miałem i mam problem z kartą ESI Maya 44e... nie chce instalować sie sterownik audio karty( wyskakuje błąd 39 w Windows XP Home, sp2 + SP3 )...

HEJ

jak zainstalujesz windka to zainstaluj najpierw stery do glownej, zostaw w biosie wlaczona karte dzwiekowa przy instalacji windka (pozniej ja wylaczysz) moze byc tak ze jakies pliki sa wspoldzielone od zintegrowanej dzwiekowki wiec to moze byc problem, nie wiem jak sie to ma do ACPI byc moze to byc tez wina problemu, albo konflikty jeszcze z karta sieciowa co jest najwiecej przypadkow takich konfliktow (protokul/potr przerwan)

zrob reset biosu zworka i instaluj windka potem stery do glownej i wloz ESI powinno dzialac tylko najpierw wylacz zintedrowany dzwiek przed wlozeniem ESI , a potem reszte sterow typu grafika siec i reszte co tam masz

ewentualnie jak nie pojdzie ci karta zmien slot, z sondblasterami zawsze byl taki problem wlasnie.

HEJ

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 04 cze 2009, 07:45

.....
ewentualnie jak nie pojdzie ci karta zmien slot, z sondblasterami zawsze byl taki problem wlasnie.

HEJ
...

Wczoraj się dowiedziałem iż może też być to problem innego rodzaju. Mianowicie chodzi o to, iż sloty PCIe niektórych płyt głównych są tylko pod grafikę. Nie tolerują innych kart, system ich nie widzi itd. Tu akurat był przypadek z UAD-1e. Nie wiem czy kolega nie ma w tym przypadku podobnego problemu. Jeśli tak, to rozwiąże go tylko wymiana płyty głównej. Aczkolwiek to są (powinny być) skrajne przypadki.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 04 cze 2009, 13:03

no to byłoby conajmniej dziwne bo sloty są kompatyibilne ze sobą(z kartami oczywiście zależnie od wielkości slotu)

zreszą nie sądzę by kolega wcisnal ta karte w slot x16 - chyba ze ma dwa takowe :)
zintegrowanej wyłącząć nie mussz bo nie ma prawa się pogryźć - kiedyś mogło co najwyżej zabrać przerwanie ale teraz to też nie kłopot
współdzielonych plików brak(no chyba że te systemowe ale one są zawsze instalowane)

Awatar użytkownika
hud

Post autor: hud » czwartek 04 cze 2009, 13:12

........

HEJ
...

Wczoraj się dowiedziałem iż może też być to problem innego rodzaju. Mianowicie chodzi o to, iż sloty PCIe niektórych płyt głównych są tylko pod grafikę. Nie tolerują innych kart, system ich nie widzi itd. Tu akurat był przypadek z UAD-1e. Nie wiem czy kolega nie ma w tym przypadku podobnego problemu. Jeśli tak, to rozwiąże go tylko wymiana płyty głównej. Aczkolwiek to są (powinny być) skrajne przypadki....

Witam

A kolego może przytoczyć co na powyższy temat mówi Device Manager ?
Rozpoznaje urządzenie właściwie ( w sensie jako sound controller a nie jako grafę albo toster) i czy próbowałes instalowac wtedy stery z tego poziomu poprzez driver update? Z drugiej strony jak miałem śmietnik w kompie to też musiałem postawić "czysty" system i dopiero wtedy mi dźwięk w ASIO zaskoczył...
muzyka dobra (od ciężkich brzmień po lajtową elektronikę), zbieracz hardwaru od czasu zakupienia pierwszego :D, hobbistycznie paralotniarstwo, pasjonat muzyki, raczkujący twórca z ambicją grania live-actów

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » czwartek 04 cze 2009, 13:12

Kolego a spróbuj jeszcze tak:
- włóż kartę do slotu i ściągnij sobie ten program http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1184&Everest+Ultimate+Edition+5.02.1750 to jest wersja trialowa 30 dni i go zainstaluj i zobacz w "podsumowanie komputera (czy jakoś tak)" czy widzi ją ten program, bo jak on jej nie widzi nawet bez sterów to może być wina płyty. Miałem podobny problem z szumblasterem w biosie nic, w systemie też nie było go widać a ten program go widział i po przeinstalowaniu systemu i wgraniu sterów okazało się że jednak działa. Niestety uroki Windowsa.
"...muzykę kocham więc kradnę te sample..." "...bo muzyka jest językiem wszechświata..."

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » czwartek 04 cze 2009, 14:08

Karta jest w Device Managerze rozpoznawana ( po włożeniu krty w chmurce w prawym dolnym rogu przemyka jakie s cos na wzrów "mostek PCI do PCI" czy cos takiego, ale później w Dev Man jest chyba wykrzyknik żółty przy "Kontroler Audio"...
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » czwartek 04 cze 2009, 14:12

Jest ona rozpoznawana przez DM jako kontroler audio, więc raczej poprawnie... ale moze spróbuje po prostu jeszcze raz przeinstalowac system?
A jak Everest wykryje kartę, to znaczy ze płyta glówna jest sprawna? bo własnie boje sie, ze porty PCIe sa uszkodzone...

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » czwartek 04 cze 2009, 14:54

zainstalowałem Karte, niestety bez skutecznie, odinstalowałem sterownik, zainstalowałem Everesta i pokazuje mi:

w zakładce Sprzęt/Urządzenia PCI pokazuje: "Opis urzadzenia - nieznane", Klasa urządzenia - Audio Device 0401

i jeszcze w zakładce Multimedia: Dzwięk PCI/PnP: mam Opis urządzenia "Unknown", typ "PCI"
... co to oznacza???

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » czwartek 04 cze 2009, 15:15

OK w rubryceEVeresta. Podsumowanie/Multimedia/Karta dzwiekowa - jest co następuje:

po próbie instalacji sterownika, wyswietla się nazwa katry, czyli ESI MAYA 44e

po odinstalowaniu urzadzenia, wuswietla sie Karta Dzwiękowa, typ - Nieznany.

czy to oznacza ze płyta jest sprawna czy jednak nie???

ODPOWIEDZ