Budżetowy analog

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:
Re: Budżetowy analog

Post autor: dr_After » środa 03 cze 2009, 13:35

......To chyba kolega Aksel nie miał do czynienia z Omnisphere tudzież wirtualnymi studiami modularnymi ...
Czemu napisałem że soft jest dla amatorów?
wielki szpan jacy to oni są profesjonalni, a cała ich praca ogranicza sie do wduszania presetów.
takie osoby się lubią wymądrzać, jacy to oni są PRO.
Soft jest po prostu dla mass, każdy może na nim robić, biedny i bogaty.
Ja nigdy nie korzystałem z pirackiego oprogramowania z zasady i zawsze byłem za nimi, oni byli pro a ja byłem zero hehe.
Myślę że część z Was będzie wiedzieć co chciałem przekazać....

Eeee. że masz kompleksy?

Bo tekst o charakterach użytkowników wtyczek (nietrafiony, bo bazujacy na "własnych wynurzeniach" a nie naukowych podstawach) to nie merytoryczny argument.

Co do masowości: To, że piractwo umasowiło soft muzyczny uznaję za plus: dzięki temu wiele osób zajęło się dźwiękiem, a nie miałoby takiej szansy w erze hardware. I dzięki temu dziś jest więcej niezłych realizatorów, niezłych muzyków, itd. Więcej jest też tych złych - to jasne. Ale takie jest prawo statystyki. Zawsze na jednego świetnego przypada stu słabych. I to niezależne od masowości muzykowania.

Choć jasne jest, że są wtyczki "do zabawy", kombajny, które bardziej psują niż naprawiają brzmienie. Ale tak samo istnieją mikrofony USB. Co nie znaczy, że w niektórych przypadkach Ozone i MXL z wtyczką USB nie sprawdzą się przy "profesjonalnych" zastosowaniach.

Ostatnio byłem zmuszony nagrać wokal na stary chiński Studio Projects B1. Ale dobra korekcja (soft, a jakże) spowodowała, że nagranie jest całkiem strawne i będzie wydane na płycie. A to przecież "budżetowy mikrofon" i 'soft dla amatorów" :P

Na szczęscie o tym, gdzie kończy się amatorka, a zaczyna "pro", decyduje słuchacz;)

Goddard

Post autor: Goddard » środa 03 cze 2009, 14:06

Ech, szkoda że fajny wątek przeistacza się w kolejna jałową dyskusję o hard i soft...

Aksel, pewnie nie spodoba Ci się to co powiem, ale ja na Twoim miejscu najpierw kupiłbym sobie Steinberg Internal Mixing Tutorial. Synthy i odsłuchy później. Pamiętam te kawałki, które niedawno podsyłałeś na listę i niestety słychać, że świeżynka z Ciebie. Sam też chcę tego tutka wciągnąć, bo do mistrza mi daleko.

Wiem, wiem, pisałeś że musisz tę kasę wydać od razu, ale może da się coś zrobić? Pośpiech to zły doradca.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 03 cze 2009, 14:33

...Ech, szkoda że fajny wątek przeistacza się w kolejna jałową dyskusję o hard i soft...

Aksel, pewnie nie spodoba Ci się to co powiem, ale ja na Twoim miejscu najpierw kupiłbym sobie Steinberg Internal Mixing Tutorial. Synthy i odsłuchy później. Pamiętam te kawałki, które niedawno podsyłałeś na listę i niestety słychać, że świeżynka z Ciebie. Sam też chcę tego tutka wciągnąć, bo do mistrza mi daleko.

Wiem, wiem, pisałeś że musisz tę kasę wydać od razu, ale może da się coś zrobić? Pośpiech to zły doradca.

Pozdrawiam...
Dawałem to co powstało na hardware bez użycia softu, gdyż na hardware nie potrafie zmixowac wszystkiego tak dobrze jak na softcie (tylko 8 FX'ów)
Mam za sobą 8 letni staż na softcie... podczas gdy na hard tylko 9 miesięcy.
I zapewniam swieżakiem nie jestem, jak chcesz na priva podrzuca Ci jakas nute z tamtych okresów. Na pewno bardzo się zdziwisz.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » środa 03 cze 2009, 20:24

Facet, nawijasz makaron a na alledrogo masz AN1X lub CS2X w naprawdę niezłych cenach...
Stay Psychedelic People!

ODPOWIEDZ