Elektronicy - gitarzyści, pomóżcie!
Sluchajcie, mam taki problem...
Posiadam gitarowe 2 glowy lampowe. Marshall JCM900 i Dynacord REX (1965r.). Obie po 50W i oparte na EL34. Mam tez pake Marshalla 1960AV (stereofoniczna). Zawsze chcialem podlaczyc te 2 glowy do jednej paki i teraz mi sie to udalo.
Gitare podlaczam do Marshalla, z Marshalla wychodze na pake a jednoczesnie direct-line-out idzie do wejscia w glowie REX, ktora tez wychodzi na pake.
Wszystko gra swietnie, tylko, ze w kanale REX'a pojawia sie niechciany szum, taki jak od nieuziemionej gitary powiedzmy, moze troche glosniejszy :( Na fenderforum.com powiedzieli mi, ze to wina wlasnie uziemienia i ze trzeba "costam" zrobic :( niesety nie znam sie kompletnie na technicznym jezyku angielskim, wiec moze ktos z Was moglby mi powiedziec co mam zrobic? :/
Tu jest link do tej calej rozmowy i przedstawione rozwiazania.... :
http://www.fenderforum.com/forum.html?db=&topic_number=371217
Posiadam gitarowe 2 glowy lampowe. Marshall JCM900 i Dynacord REX (1965r.). Obie po 50W i oparte na EL34. Mam tez pake Marshalla 1960AV (stereofoniczna). Zawsze chcialem podlaczyc te 2 glowy do jednej paki i teraz mi sie to udalo.
Gitare podlaczam do Marshalla, z Marshalla wychodze na pake a jednoczesnie direct-line-out idzie do wejscia w glowie REX, ktora tez wychodzi na pake.
Wszystko gra swietnie, tylko, ze w kanale REX'a pojawia sie niechciany szum, taki jak od nieuziemionej gitary powiedzmy, moze troche glosniejszy :( Na fenderforum.com powiedzieli mi, ze to wina wlasnie uziemienia i ze trzeba "costam" zrobic :( niesety nie znam sie kompletnie na technicznym jezyku angielskim, wiec moze ktos z Was moglby mi powiedziec co mam zrobic? :/
Tu jest link do tej calej rozmowy i przedstawione rozwiazania.... :
http://www.fenderforum.com/forum.html?db=&topic_number=371217
Jestem początkującym realizatorem, gram też na gitarze.
Re: Elektronicy - gitarzyści, pomóżcie!
...Sluchajcie, mam taki problem...
Wszystko gra swietnie, tylko, ze w kanale REX'a pojawia sie niechciany szum,
Witam Mr boro.. napisz do krzyska -> to moj kumpel i zna sie na rzeczy..
kisiel@poczta.okay.pl
konstruuje i naprawia wzmacniacze lampowe i pewnie ci cos doradzi
Mozesz sie na mnie powolac.. to rozmowa pojdzie latwiej hihihih..
unizenie klaniam
Wszystko gra swietnie, tylko, ze w kanale REX'a pojawia sie niechciany szum,
Witam Mr boro.. napisz do krzyska -> to moj kumpel i zna sie na rzeczy..
kisiel@poczta.okay.pl
konstruuje i naprawia wzmacniacze lampowe i pewnie ci cos doradzi

Mozesz sie na mnie powolac.. to rozmowa pojdzie latwiej hihihih..
unizenie klaniam

uniżenie kłaniam :-)
Może przydałby się line selector bossa tak zeby nie korzystać z wyjścia line Marshalla tylko z tej kostki od razu na dwa wzmaki ?
Może przydałby się line selector bossa tak zeby nie korzystać z wyjścia line Marshalla tylko z tej kostki od razu na dwa wzmaki ?...
To jest najlepsze rozwiązanie. Teraz właśnie widziałem na Allegro coś takiego, co by ci się bardzo przydało, a kosztuje nie wiele. Do końca aukcji jeszcze 5 dni.
Hej, więc koledzy na tamtym formu wspominają o pętli masowej, i najprościej mówiąc sugerują, by usunąć bolec uziemienia w jednym ze wzmacniaczy. Uziemienie i tak będzie przez jedeno podłączenie, a nie będzie się robić pętla.
Ale chyba rzeczywiście jeszcze lepszym rozwiązaniem będzie rozdzielenie sygnału przed wzmakami.
Pozdrawiam
Ale chyba rzeczywiście jeszcze lepszym rozwiązaniem będzie rozdzielenie sygnału przed wzmakami.
Pozdrawiam
www.surogat.pl
Hej!c Thx pawello - napisze do niego. A tak nawiasem, ten przelacznik A/B nic nie da. Tzn o nie taki efekt mi chodzi. Bo w tym wypadku, gdybym uzyl tego czegos, to chodzila by mi albo lewa strona paki albo prawa :/ a ja mam tak spiete jak teraz, czyli przez line out to chodzi cala paka, lewa strona to marshall jcm900 a druga to marshall jcm900 przepuszcony przez REX head.... tu wina lezy w tzw "podwojnym uziemiemiu" i kurcze ni wiem jak to rozwiazac :/ uh....
Ja-cek, a jak to w praktyce wyglada? tzn. Wiem ze mam w domu uziemiona elektryke, ale nie mam bolcow ani w kontaktach ani w listwie (przedluzaczu)? hmm :(
Uziemienie bez bolców? Hmmm
W praktyce, chodzi by w jednym ze wzmacniaczy odłączyć żyłę uziemiającą, zwykle przewód podłączony z kabla zasilającego do obudowy. Wolałbym jednak najpierw zobaczyć jak to wygląda niż palnąć jakąś głupotkę.
W praktyce, chodzi by w jednym ze wzmacniaczy odłączyć żyłę uziemiającą, zwykle przewód podłączony z kabla zasilającego do obudowy. Wolałbym jednak najpierw zobaczyć jak to wygląda niż palnąć jakąś głupotkę.
www.surogat.pl
A, i zsugeruję, by był to "ten drugi" wzmacniacz.
www.surogat.pl
Morley ABY box - taki mały rozgałęźnik (i jednocześnie line selector) do właśnie takich zastosowań.
Warszawa - 'home' studio