Camel Audio Alchemy NI Massive

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: Camel Audio Alchemy NI Massive

Post autor: Soundscape » wtorek 26 maja 2009, 21:19

No ale jednak to 1000 EUR cennikowo u producenta... Pojedynczy syntezator kosztuje 200 EUR. Był jeszcze taki zestaw Komplete Synths (komplet 4 syntezatorów NI), ale teraz tego na stronie NI nie widzę... czyżby wycofali?
...

No, 1000 EUR, ale za 11 instrumentów (niektóre za więcej niż 200 EUR. Też miałem zestaw Komplete Synths niegdyś i faktycznie tego w ofercie nie ma A była to fajna opcja. Był jeszcze Komplete Keys (czy coś podobnego). A od tego się zaczęło

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 26 maja 2009, 21:23

No, 1000 EUR, ale za 11 instrumentów

Oczywiście, że to świetna oferta... ale to pod warunkiem, że a) masz tyle kasy, b) potrzebujesz tylu instrumentów

Kolega na razie pyta o jeden syntezator, a to oznacza różnicę 200 EUR do 1000 EURO

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » wtorek 26 maja 2009, 22:42

Posiadam Camel Audio Alchemy z bankiem Factory, Atmospheric oraz Electronic na PC. Przyznam, że nie jestem zachwycona tym programem – nie odpowiada mi brzmieniowo. Moim zdaniem programy firmy NI biją na głowę Alchemy, np. Absynth i Reaktor…
Gdybym miała wybrać pomiędzy Massive, a Alchemy wybrałabym Massive. To jest moja opinia....

Właśnie demo obadałem każdego z "delikwentów". I naprawdę spore zamieszanie w głowie. Massive dość zadziorny, oferowane presety nie w moim stylu (Electro pop, relax).
Ale złożony tor syntezy oferuje wiele i na pokazaniu tego właśnie się chyba programiści skupili. Trzeba by zainwestować w dodatkowe banki....
Alhemy wydał się bardziej intuicyjny w obsłudze, raz dwa ukręciłem cosik - lubię prostotę...
Nie ukrywam, że to właśnie okolice 200$ stanowią granicę(na ten zakup).
A może koleżanka chce odsprzedać chemika?(o ile takie manewry są
dozwolone w licencji)

www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 27 maja 2009, 08:32

Massive dość zadziorny, oferowane presety nie w moim stylu (Electro pop, relax).
Ale złożony tor syntezy oferuje wiele i na pokazaniu tego właśnie się chyba programiści skupili. Trzeba by zainwestować w dodatkowe banki....

Wg mnie przy demie trzeba posiedzieć dłużej. Pamiętam, że w moim przypadku pierwsze wrażenie było identyczne: presety nie w moim stylu. Ale kiedyś poświęciłem cały chyba dzień na to żeby je _dokładnie_ zbadać. I dopiero wtedy odkryłem, że mogę znaleźć tam wiele rzeczy, które będą dla mnie przydatne, również po lekkiej modyfikacji.

Jest jednak - przyznaję - faktem, że gdybym miał się ograniczyć do jednego syntezatora, to nie byłby to Massive. Oprócz niego mam też FM8 i Absynth - i to stanowi dla mnie komplet.

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » środa 27 maja 2009, 09:20

...Massive dość zadziorny, oferowane presety nie w moim stylu (Electro pop, relax).

Wg mnie przy demie trzeba posiedzieć dłużej. Pamiętam, że w moim przypadku pierwsze wrażenie było identyczne: presety nie w moim stylu. Ale kiedyś poświęciłem cały chyba dzień na to żeby je _dokładnie_ zbadać. I dopiero wtedy odkryłem, że mogę znaleźć tam wiele rzeczy, które będą dla mnie przydatne, również po lekkiej modyfikacji.

Jest jednak - przyznaję - faktem, że gdybym miał się ograniczyć do jednego syntezatora, to nie byłby to Massive. Oprócz niego mam też FM8 i Absynth - i to stanowi dla mnie komplet....
Kłopot chyba w tym, że Omnisphere Spectrasonics przeciągnął mnie zupełnie na swoją stronę mocy i po pół roku od zakupu, nadal jest i będzie moim nr1. Pewnie gdyby mógł importować sample jak Alhemy to bym nawet nie myślał o niczym - kto wie, może kiedyś, znając Spectrasonic, za 5 lat coś wymyślą.
Co do badania to racja. W Massive po własnych modyfikacjach coraz więcej jest do wykorzystania;). Zresztą w Alhemy też bez modyfikacji trudno, choć więcej trochę(ale to myślę, że dzięki wielu zbliżonym do Omnisphere brzmieniom...)
Hm, może wykupię licencję XXL do mojego FLa (działam na FLStudio+Cubase SE), tam jest dobry synth FM Sytrus i w syntetyki, będę się bawił na nim... Nic, ale my tu nie o tym
Fakt zostało jeszcze po 3 tygodnie na testy demówek i trzeba je zrobić do porządku

Awatar użytkownika
INES

Post autor: INES » środa 27 maja 2009, 15:46

A możesz może napisać jak się sprawuję modulacja głosu (jak np. w filmiku zmienia głos młodej kobiety w starą)? Bardzo mnie to ciekawi. ...
Witam – przyznam, iż nie próbowałam tej opcji. Bardziej skupiłam się w tworzeniu ciężkich brzmień syntetycznych. Jest to instrument czasochłonny. Korzystam z tego programu podczas tworzenia muzyki ale zaznaczam, że nie jest to mój ulubiony instrument.

Awatar użytkownika
INES

Post autor: INES » środa 27 maja 2009, 16:00

A może koleżanka chce odsprzedać chemika?(o ile takie manewry są
dozwolone w licencji)

...
Kaziorkaski posiadam ten program około miesiąca czasu i myślę, że jeszcze przede mną wiele godzin na poznanie pełnych możliwości - kreowania brzmień w Alchemy. Nie zamierzam sprzedawać tego programu lecz gdybyś posiadał Heavyocity Evolve :) na pewno byśmy się dogadali. Przymierzam się do zakupu tego programu.

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » niedziela 31 maja 2009, 22:16

... Heavyocity Evolve :)
Nie, to nie mój kierunek;)

Ale co najważniejsze wreszcie wybrałem:D
Dziś kupiłem i ciesze się już z....... u-he ZEBRA2 !!!!
Polecam

ODPOWIEDZ