Otóż za dwa tygodnie (lub miesiac) stane przed zadaniem kupna nowego sprzętu oraz softu...
Więc stary zasłużony fruity loops trafia do kosza bo juz skompletowałem sprzęt do tworzenia beatów wszelakich... Jako DAW bedzie mi służył Cakewalk Sonar w jak najnowszej wersji...
I do sonara chce kupić jakieś fejdery. I tu mam pare swoich typów:
Behringer BCF 2000 (Jak to jest z trwałoscia tłumików? oraz czy sa jakies wady?)
MIDITECH MTB - COMMAND BLACK
NOVATION REMOTE ZERO SL
oraz mam pytanie czy sa juz sterowniki (win xp) do Euphonix MC MIX?
Druga sprawa to klawisze w formie VSTi. Przeszperałem troche pare tygodni forum i pamiętam ze była jakas firma która zrobiła wtyke we współpracy z alicia keys. Jak ona się ma do innych dużych wtyczek tego typu? (jak the grand oraz inne).
Jezeli podobne wątki były to prosze o linka oraz późniejsze usuniecie tematu. (używałem forumowej wyszukiwarki oraz googli ale nie znalazłem tego co chciałem)
Kontroler MIDI oraz parę innych pytań...
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...
Re: Kontroler MIDI oraz parę innych pytań...
Nikt nie jest w stanie doradzić?
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...
BCF2000 to fajny sprzęt. Testowałem go jakiś czas. Tłumiki długie, wyglądają na solidne. Przede wszystkim są zmotoryzowane. Niestety miałem problem z pełnym skonfigurowaniem tego kontrolera z Sonarem (wtedy wersja 7). Szczegóły znajdziesz tutaj. Nie znalazłem rozwiązania, nie udało mi się tego zwalczyć (nie miałem za dużo czasu na próbowanie). Nie mam jednak wątpliwości, że na pewno ten problem da się rozwiązać. Być może to był jakiś mój głupi błąd albo coś takiego...
Novation REMOTE ZERO SL to te same kontrolery, które są w klawiaturach Novation REMOTE SL. Akurat mam taką klawiaturę i mogę powiedzieć tak: są raczej solidne, fajne w konfiguracji (opcja Automap), ale krótkie i oczywiście niezmotoryzowane. W Novation masz też więcej gał i dodatkowe pady (no, powiedzmy "padziki"), ale zdaje się, że jest znacznie droższy niż Behringer.
Novation REMOTE ZERO SL to te same kontrolery, które są w klawiaturach Novation REMOTE SL. Akurat mam taką klawiaturę i mogę powiedzieć tak: są raczej solidne, fajne w konfiguracji (opcja Automap), ale krótkie i oczywiście niezmotoryzowane. W Novation masz też więcej gał i dodatkowe pady (no, powiedzmy "padziki"), ale zdaje się, że jest znacznie droższy niż Behringer.
Posiadam oba: BCF i REMOTE 0 SL. REMOTE oddałem żonie do zabawy, bo nie "wracają" ustawienia. Oczywiście jest sekcja 8 enkoderów, które na ekranie mają wyświetlone wartości, ale ten ekran jest nie czytelny. Do plusów REMOTE 9 SL zaliczyć można dość solidna obudowę, ale mimo wszystko nie polecam tego sprzętu. BCF nie ma czujników dotyku, ale da się popracować na tym sprzęcie. Generalnie behringery sa małe i lekkie, ale niestety plastikowe. Z wymienionych 2 urządzeń wybrał bym BCF.
Ciekawie też się spisuje jego brat BCR - również polecam.
Ciekawie też się spisuje jego brat BCR - również polecam.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.
- przedwczoraj
NOVATION REMOTE ZERO SL
następca - Zero SL MK2
chciałem jedynkę z klawiaturą, ale na szczęście nastąpiła premiera dwójki na którą czekam z niecierpliwością. Dwójka m.in. po dotknięciu kontrolerów wyświetla ich wartość na ekraniku (tym razem 1). wszystkie przyciski i pokrętła podświetlono, a diody wokół potencjometrów odzwierciedlają ich aktualną wartość. I nowa wersja automap. Na Twoim miejscu bym się nie zastanawiał.
na tej stronie masz też jedynkę z obniżoną o 100 funtów ceną, na kilku stronach jest informacja, że od jutra dostepna będzie wersja z klawiaturą 61
następca - Zero SL MK2
chciałem jedynkę z klawiaturą, ale na szczęście nastąpiła premiera dwójki na którą czekam z niecierpliwością. Dwójka m.in. po dotknięciu kontrolerów wyświetla ich wartość na ekraniku (tym razem 1). wszystkie przyciski i pokrętła podświetlono, a diody wokół potencjometrów odzwierciedlają ich aktualną wartość. I nowa wersja automap. Na Twoim miejscu bym się nie zastanawiał.
na tej stronie masz też jedynkę z obniżoną o 100 funtów ceną, na kilku stronach jest informacja, że od jutra dostepna będzie wersja z klawiaturą 61
No to chyba zostane przy BCF. Ten feedback myszki mnie nie przeraża plastik zreszta też.
Druga sprawa to wtyczka VSTi z emulacja róznorakich klawiszy.
Scarbee (Alicia Keys) Piano
The Grand
Acoustica Pianissimo Virtual Grand Piano VSTi
Które według was są godne polecenia? Na stronie scarbee przesłuchałem fragmencik i jestem zachwycony. Tylko nie wiem jak z pozostałymi jest. W sumie to najważniejsze jest dla mnie brzmienie oraz stabilność.
The Grand
Które według was są godne polecenia? Na stronie scarbee przesłuchałem fragmencik i jestem zachwycony. Tylko nie wiem jak z pozostałymi jest. W sumie to najważniejsze jest dla mnie brzmienie oraz stabilność.
...Dwójka m.in. po dotknięciu kontrolerów wyświetla ich wartość na ekraniku (tym razem 1). wszystkie przyciski i pokrętła podświetlono, a diody wokół potencjometrów odzwierciedlają ich aktualną wartość. I nowa wersja automap. Na Twoim miejscu bym się nie zastanawiał.
Bajery, buzery
.
Ten poniekąd świetny sterownik znacznie więcej by zyskał gdyby zamiast robić z niego choinki przyciski transportu dali osobno i dorzucili wreszcie po jeszcze jednym potencjometrze i enkoderze.
[addsig]
Bajery, buzery

Ten poniekąd świetny sterownik znacznie więcej by zyskał gdyby zamiast robić z niego choinki przyciski transportu dali osobno i dorzucili wreszcie po jeszcze jednym potencjometrze i enkoderze.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
...No to chyba zostane przy BCF. Ten feedback myszki mnie nie przeraża plastik zreszta też.
The Grand
Które według was są godne polecenia? Na stronie scarbee przesłuchałem fragmencik i jestem zachwycony. Tylko nie wiem jak z pozostałymi jest. W sumie to najważniejsze jest dla mnie brzmienie oraz stabilność....
Teamt z VSTi juz sam rozwiazałem bo nie zauwazyłem ze jest taki moduł w sonarze (dopiero co przeczytałem w EIS). A jak z wtyczkami w Sonarze? Dają rady? Czy może zainwestować odrobine w jakis pakiet PSP czy Waves?
The Grand
Które według was są godne polecenia? Na stronie scarbee przesłuchałem fragmencik i jestem zachwycony. Tylko nie wiem jak z pozostałymi jest. W sumie to najważniejsze jest dla mnie brzmienie oraz stabilność....
Teamt z VSTi juz sam rozwiazałem bo nie zauwazyłem ze jest taki moduł w sonarze (dopiero co przeczytałem w EIS). A jak z wtyczkami w Sonarze? Dają rady? Czy może zainwestować odrobine w jakis pakiet PSP czy Waves?
- Soundscape
- Kontakt:
Teamt z VSTi juz sam rozwiazałem bo nie zauwazyłem ze jest taki moduł w sonarze (dopiero co przeczytałem w EIS). A jak z wtyczkami w Sonarze? Dają rady? Czy może zainwestować odrobine w jakis pakiet PSP czy Waves?...
Odrobinę PSP zawsze warto mieć
Waves`ów osobiście nie bardzo lubię, ale swoje zadanie pełnią dobrze.
Aczkolwiek wtyczki w Sonarze w wersji 8 są też niczego sobie. Myślę, że (nawet nie tylko) na początek w zupełności wystarczą.
Pozdrawiam!
Odrobinę PSP zawsze warto mieć

Aczkolwiek wtyczki w Sonarze w wersji 8 są też niczego sobie. Myślę, że (nawet nie tylko) na początek w zupełności wystarczą.
Pozdrawiam!