Reaper 3.0

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
elmuz1
Re: Reaper 3.0

Post autor: elmuz1 » niedziela 24 maja 2009, 16:32

Przy tym magazyn nie jest z gumy, a na dobrą sprawę, by doglębnie zająć się Reaperem, bądź jakąkolwiek inną współczesną aplikacją, artykuły powinny mieć po kilkadziesiąt stron.
...
Pełna zgoda. Mam jednak nadzieję, że sam test na tyle zainteresuje czytających, że z czasem zaczną się domagać powtórki cyklu "Warsztaty z..." tym razem Reaperem jak to drzewiej bywało z innymi DAW-ami.

Matiens

Post autor: Matiens » niedziela 24 maja 2009, 22:50

Nie no. próbowałem tego Reapera 3.0 i w ogóle wcześniejsze wersje też. Opowiem o moich odczuciach: dla mnie jest gorzej rozwiązana w nim ergonomia niż w Cubase. Np.: odpalając złożone bębny Vintage Drumset w batery2 w cubase automatycznie otwierają się wszystkie ścieżki( np. stopa na 1/2, werbel na 3/4 itd.). Nie wiem może to kwestia zagłębienia się w reapera i odpowiedniego ustawienia, żeby robił to automatycznie, ale na dzień dobry musiałem ustawiać każdy kanał ręcznie... Inna sprawa to np. przewijanie w Cubase przy ścieżce midi i wogóle w oknie; łapiąc myszką lewym przyciskiem na polu nad taktami można okno przesuwać rozciągać, zwężać i bardzo to ułatwia pracę. Może w reaperze też jest taka funkcja, ale trzeba ją włączyć(a wtedy to bez sensu jest, bo mogłoby to być włączone w standardzie). Jeden niezaprzeczalny plus na korzyść reapera: jest bardzo lekki dla systemu. Cubase przy nim to jak czołg przy skuterze.
Bardzo chciałbym się do niego przekonać, ale bardzo dużo pracuję w midi i reaper średnio mi podszedł. Wiem też, że może to kwestia przyzwyczajenia. Nie mniej jednak zostaję przy Cubase. I tak co mam stworzyć to stworzę. To tylko narzędzie...
Peace&love&...
gram, komponuję, koncertuję itp.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 25 maja 2009, 09:01

odpalając złożone bębny Vintage Drumset w batery2 w cubase automatycznie otwierają się wszystkie ścieżki( np. stopa na 1/2, werbel na 3/4 itd.). Nie wiem może to kwestia zagłębienia się w reapera i odpowiedniego ustawienia, żeby robił to automatycznie, ale na dzień dobry musiałem ustawiać każdy kanał ręcznie...
Dla mnie to akurat zaleta, w cubase nie szło się pozbyć niepotrzebnych tracków VSTi
drummer

Laser71

Post autor: Laser71 » poniedziałek 25 maja 2009, 10:23

...Nie no. próbowałem tego Reapera 3.0 i w ogóle wcześniejsze wersje też. Opowiem o moich odczuciach: dla mnie jest gorzej rozwiązana w nim ergonomia niż w Cubase. Np.: odpalając złożone bębny Vintage Drumset w batery2 w cubase automatycznie otwierają się wszystkie ścieżki( np. stopa na 1/2, werbel na 3/4 itd.).
Przecież jak poprosisz Reapera o otworzenie ścieżki z wirtualnym instrumentem, to on zawsze się Ciebie zapyta najpierw o wybór instrumentu, no i jak wybierzesz wspomniany bęben, to zapyta się, czy ma rozesłać poszczególne instrumenty zestawu na kolejne ścieżki i to robisz. W sumie jedno kliknięcie więcej, bez specjalnego szukania.
Gram na gitarze

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » poniedziałek 25 maja 2009, 15:23

kłódki mi zniknęły w trójce dla nowych tracków....gdzieś pewnie się cholery schowały
[addsig]
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 25 maja 2009, 16:08

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:43 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » poniedziałek 25 maja 2009, 17:20

......kłódki mi zniknęły w trójce dla nowych tracków....gdzieś pewnie się cholery schowały ...

Znajdziesz tutaj.

...
grazie Pietro!
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

kz

Post autor: kz » sobota 30 maja 2009, 23:25

No to ja trochę ponarzekam...

Testuję wersję 3.0 i mam problem. Przy nagrywaniu lub odtwarzaniu na tracku midi po ok 1-2 minut wyłącza się dźwięk. Tzn. program /mikser/pokazuje że komunikaty midi są wysyłane ale interfejs midi i mój Roland 1080 tych komunikatów nie przyjmują. Muszę wejść do Opcji poczekać, kliknąć OK i mam dźwięk na następną minutę. potem znów to samo. W opcjach ustawine jest wszystko jak należy. Karta Delta 66, interfejs MIDI Midisport 2x2. W wersji 2xx nic takiego się nie działo.
http://nsmtbg.npx.pl

DZ1

Post autor: DZ1 » niedziela 31 maja 2009, 16:26

Wysiadła polska strona Reapera???
http://www.reaper.com.pl/

kz

Post autor: kz » niedziela 31 maja 2009, 17:30

...Wysiadła polska strona Reapera???
http://www.reaper.com.pl/...

Ta strona już nie istnieje.