to co wypowiadasz zakrawa na poglądy kreacjonistów młodej Ziemi - i jest idiotyzmem z naukowego punktu widzenia. Jak bowiem wytłumaczysz choćby zjawisko promieniowania tła?
Masz na myśli zegar C14 czy mikrofalowe promieniowanie tła jako zjawisko, że sobie jest? Jeśli zegar to nie słyszałeś o przypadkach (wypadkach hehe) ze skorupą żółwia, "świeżym" kamieniem itd? To jedna z najgorszych metod... Doczytaj. Z tego naukowego punktu widzenia o którym piszesz wiele rzeczy jest idiotyzmem. Pamiętaj, że jest wiele naukowych punktów widzenia. Wierzysz naukowcom we wszystko? Oni mają być w pełni odpowiedzialni za moje postrzeganie wszechświata? Teoria genezy mikrofalowego promieniowania tła jest również teorią zbudowaną na domniemaniach odkrywców jego istnienia. Ono istnieje - fakt.
Ha ha, przypomniało mi się jak średniowieczni filozofowie wykładali na ówczesnych uczelniach m.in. że pokarmem węży jest proch, bo jak jest napisane w Księdze Rodzaju "odtąd pełzać się będziesz na brzuchu i żywić prochem". LOL.
BTW, sam uważam się osobę wierzącą (i do tego praktykującą), ale nie jestem na tyle głupi by interpretować Biblię dosłownie.
Nie przyznawaj się kim jesteś bo jeszcze okaże się kiedyś, że jest w Biblii cokolwiek co należy brać dosłownie i dopiero będzie. Szkoda, że równie łatwo nie przychodzi Ci interpretowanie innych książek, szczególnie tych tzw. naukowych. Spróbuj - zabawa przednia. Ach, zapomniałem, że tyko Biblia mierzi - to taka nienaukowa pozycja. Szkoda, bo chrześcijanie tacy jak Ty nie musieliby czuć się obarczeni stekiem bzdur i uciekać się po wiedzę o stworzeniu do naukowców. Bóg woli mówić przez naukowców niż przez swoje słowo - kumam.
Nie chodzi o to że stanie się lepsza przez sam fakt obalania - a o to, że teoria musi być obalalna żeby zostawić miejsce dla jakiejkolwiek dyskusji. We współczesnej nauce nie szuka się już prawd absolutnych - jedynie modeli które najlepiej opisują rzeczywistość. Tak się jednak składa, że nie ma modeli doskonałych. Jedne opisują świat lepiej, inne gorzej. Dlatego też w wielkim sporze pomiędzy Leibnizem a Newtonem wygrał Newton (czego dowód masz na lekcjach fizyki w pierwszej lepszej szkole).
Bracie, przynosisz wstyd swojemu Bogu haha. "We współczesnej nauce nie szuka się już prawd absolutnych" - dlatego dla mnie nauka to kreska pod kropką w "i".
Powiedz, ty chyba nie słyszałeś o kreacjonizmie ewolucyjnym?
Wiesz, nie wchodzi mi to to jak kapuśniak z kminkiem

Są też artyści co biorą dzień za tysiąc lat w sześciodniowym akcie stworzenia - co z roślinnością bez fotosyntezy taki szmat czasu? Adam nie dożyłby sabatu? Czyli w końcu co - hop siup wszystko na raz w jeden tydzień (a w sumie czemu nie, hę?), czy kolejno, czy jednak wierzyć w zapis z Genesis czy wierzyć w zapis z Wikipedii? Ach, znów się zapędziłem - do Wikipedii nie trza wiary ani dudu, ino rozsądku. Czuję się wyrzutkiem wśród wszystkich modern christians. Po prostu wierzę Bogu i cieszę się, że istnieją też naukowcy którzy windują kropkę.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>