Elektronika EM-25 - zewnętrzna kontrola?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
preceli
Re: Elektronika EM-25 - zewnętrzna kontrola?

Post autor: preceli » piątek 08 maja 2009, 11:15

...Co prawda, mam kilka schematów dorzuconych do syntha (jednak sądzę, że to nie są wszystkie)...

Qrde blade, nauczysz się aby korzystać wreszcie świadomie z sieci?
Tam masz komplet schematów EM-25.
We wspomnianej wcześniej kwestii nic mądrego raczej nie wykombinujesz, ten instrument nie ma żadnych wejść służących do sterowania tym, o czym myślisz. Jeśli jednak masz inne zdanie, a przy tym kłopoty z cyrylicą to w wolnej chwili postaram Ci się jakoś pomóc
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 08 maja 2009, 12:01

...Jedyny sposób jaki przychodzi do głowy na sterowanie z zewnątrz stringmaszyną czy organem, to użycie czegoś w rodzaju "odwrotnego Muzykanta" który tu został zaprezentowany, gdzie każdemu dźwiękowi przypisane jest jedno wyjście cyfrowe, które steruje kluczem (4066 albo tranzystor) podpiętym równolegle do styków klawisza w instrumencie. Na pewno wiąże się to z zabawą w dopasowanie poziomów no i sporo lutowania....

Doskonały pomysł i wbrew pozorom pewnie w sumie prosty do zrealizowania w tego typu przypadkach.

A może JankoM zaraz podpowie coś prostego (w temacie Muzykant + klucze analogowe) dla szeroko rozumianej ludożery? .

To właśnie mógłby być hit ponad hity - czyli proste sterowanie Muzykantem przez MIDI dowolnej leciwej klawiatury!
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » piątek 08 maja 2009, 17:12

Okazuje się, że te schematy, co mam, są wszystkie kompletne.

Tylko i tak nic z tego nie rozumiem (jestem muzykiem, nie elektronikiem, wybaczcie ignorancję) i bałbym się go otwierać w obawie, że coś zwalę w nim jeszcze...

Te gniazda zapusk (synchro, dobrze myślę) są tylko Out?
Stay Psychedelic People!

ODPOWIEDZ