DSI Prophet 8 - DCO vs VCO

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
MB
Re: DSI Prophet 8 - DCO vs VCO

Post autor: MB » wtorek 28 kwie 2009, 17:59

A ja właśnie zamierzam kupić propheta 08, tylko nie wiem, czy brać wersję z klawiaturą czy bez. I właśnie chciałem sie Was zapytać, czy klawiatura w propheciku jest bardzo dobra, warta swojej ceny, czy lepiej sobie sprawić moduł i do tego jakąś klawiaturę sterującą?
Spróbuj się dowiedzieć, czy to ta sama klawiatura co w modelu PEK (PolyEvolver Keyboard). Jeśli tak, to można brać w ciemno, klawiatura w PEK jest fantastyczna.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » środa 29 kwie 2009, 14:35

Spróbuj się dowiedzieć, czy to ta sama klawiatura co w modelu PEK (PolyEvolver Keyboard). Jeśli tak, to można brać w ciemno, klawiatura w PEK jest fantastyczna....
MB dzięki za szybka odpowiedź :). Teraz tylko się muszę dowiedzieć, czy są takie same :D. Może ktoś z forumowiczów wie czy są takie same ??

Pozdrawiam
Początkujący muzyk.

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » środa 29 kwie 2009, 15:56

Waham się między kupnem mopho a evolver desktop. Z monofonów analogowych miałem sh 101 i chciałbym kupić coś podobnego ale nowoczesnego (VA nie chcę bo już mam iona)
Czy ktoś może mi poradzić co wybrać? Evolver ma chyba wszystkie parametry "na wierzchu" więc edytor programowy jest zbędny.
Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » środa 29 kwie 2009, 16:32

...Waham się między kupnem mopho a evolver desktop. Z monofonów analogowych miałem sh 101 i chciałbym kupić coś podobnego ale nowoczesnego (VA nie chcę bo już mam iona)
Czy ktoś może mi poradzić co wybrać? Evolver ma chyba wszystkie parametry "na wierzchu" więc edytor programowy jest zbędny. ...
Wszystko zależy, do czego ma służyć syntezator, którego chcesz kupić. Każdy specjalizuje się w danej kategorii brzmień i musisz się zastanowić, jakiego typu brzmienia chciałbyś na nim kręcić. Napisałeś też, że nie chcesz VA, to już w pewien sposób masz odpowiedź, na swoje pytanie, że bardziej się będzie nadawał mopho i ja bym go Tobie radził kupić. Evolver jest w połowie cyfrowy, więc do dyspozycji byś miał tylko 2 oscylatory analogowe, a w mopho dochodzą jeszcze suboscylatory.

Pozdrawiam
Robert
Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » środa 29 kwie 2009, 16:36

Czy ktoś może mi poradzić co wybrać? Evolver ma chyba wszystkie parametry "na wierzchu" więc edytor programowy jest zbędny. ...
evolver w wersji z klawiaturą ma, w wersji desktop ... ma 8 pokręteł i osiem przycisków (popatrz sobie na zdjecia)

niemniej jednak edytor uważam zawsze się przyda
[addsig]
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » środa 29 kwie 2009, 16:39

Napisałeś też, że nie chcesz VA, to już w pewien sposób masz odpowiedź, na swoje pytanie, że bardziej się będzie nadawał mopho i ja bym go Tobie radził kupić. Evolver jest w połowie cyfrowy, więc do dyspozycji byś miał tylko 2 oscylatory analogowe, a w mopho dochodzą jeszcze suboscylatory.
nie porównywałbym evolvera do VA to jednak trochę inna bestia
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » środa 29 kwie 2009, 19:43

...Napisałeś też, że nie chcesz VA, to już w pewien sposób masz odpowiedź, na swoje pytanie, że bardziej się będzie nadawał mopho i ja bym go Tobie radził kupić. Evolver jest w połowie cyfrowy, więc do dyspozycji byś miał tylko 2 oscylatory analogowe, a w mopho dochodzą jeszcze suboscylatory.
nie porównywałbym evolvera do VA to jednak trochę inna bestia...
Oczywiście, że tak, zgadzam się, ale na pewno nie jest taki analogowy jak mopho. Dlatego mając na myśli analoga, ja bym stawiał na mopho.
Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » środa 29 kwie 2009, 20:01

Oczywiście, że tak, zgadzam się, ale na pewno nie jest taki analogowy jak mopho. Dlatego mając na myśli analoga, ja bym stawiał na mopho....

A ja chyba stawiałbym na Evolvera.

Jest tak samo analogowy jak Mopho. Jedyne czego nie ma to Sub Oscylatory za to oferuje 2 dodatkowe cyfrowe oscylatory z wszystkimi przebiegami fal z legendarnego Propheta VS. Możliwość łączenia analogowych przebiegów z cyfrowymi daje więcej możliwości i ciekawsze brzmienia. Nie chcesz korzystać z cyfrowych oscylatorów nikt nie zmusza Zresztą oba rodzaje - analogowe i cyfrowe przechodzą potem przez analogowe bloki VCF i VCA.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » środa 29 kwie 2009, 20:18

A ja chyba stawiałbym na Evolvera.

Jest tak samo analogowy jak Mopho. Jedyne czego nie ma to Sub Oscylatory za to oferuje 2 dodatkowe cyfrowe oscylatory z wszystkimi przebiegami fal z legendarnego Propheta VS. Możliwość łączenia analogowych przebiegów z cyfrowymi daje więcej możliwości i ciekawsze brzmienia. Nie chcesz korzystać z cyfrowych oscylatorów nikt nie zmusza Zresztą oba rodzaje - analogowe i cyfrowe przechodzą potem przez analogowe bloki VCF i VCA.
...
Może i tak, ale jak dla mnie mopho ma bardziej analogowy charakter. Mi się przynajmniej bardziej podoba jego brzmienie :).
Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » środa 29 kwie 2009, 20:40

Może i tak, ale jak dla mnie mopho ma bardziej analogowy charakter. Mi się przynajmniej bardziej podoba jego brzmienie :)....

Ale zrozum , że analogowa część Evolvera jest identyczna jak ta z Mopho. Jedyna różnica to Sub Osc. Reszta , czyli Filtry , AMP itd jest taka sama. Zresztą wydaje mi się , że bez problemu można uzyskać podobny efekt ( sub OSC )"zapinając" 2 dodatkowe, cyfrowe oscylatory.

Wydaje mi się , że to "bardziej analogowe" brzmienie to zasługa lub wina przykładów dźwiękowych z sieci. Nie dziw się , że dema Evolvera brzmią inaczej. Po prostu wykorzystują 2 rodzaje oscylatorów i pokazują jego możliwości (wg mnie większe) Bez problemu uzyskasz na nim takie samo analogowe brzmienie jak na Mopho za to w drugą stronę będzie cięzko

Ogólnie "cwancykatorzy" z DSI wykombinowali sobie tak , że zabrali coś z jednego dodając do 2-go i jednocześnie "zmuszając" do zakupu obu instrumentów. Kup oba, będzie spokój
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

ODPOWIEDZ