Edirol FA66 - szumi jak w radio
Witam.
Kurcze mam dziwaczny kłopot. Macbook + edirol fa66. Zasilam to przez FW z Macbooka. Pojawil mi sie taki klopot, że słuchając muzyki z np myspace zaczyna mi cos szumiec dosłownie jak bym stacji w radio szukał. Gdy wyłącze kartę włącze jeszcze raz dzieje sie od czasu do czasu podobnie. Gdy podpinam karte do swojego zrodla zasilania z innym kablem FW mam to samo. CO to może być? Padła karta czy FW w laptopie?
Kurcze mam dziwaczny kłopot. Macbook + edirol fa66. Zasilam to przez FW z Macbooka. Pojawil mi sie taki klopot, że słuchając muzyki z np myspace zaczyna mi cos szumiec dosłownie jak bym stacji w radio szukał. Gdy wyłącze kartę włącze jeszcze raz dzieje sie od czasu do czasu podobnie. Gdy podpinam karte do swojego zrodla zasilania z innym kablem FW mam to samo. CO to może być? Padła karta czy FW w laptopie?
Re: Edirol FA66 - szumi jak w radio
...Witam.
Kurcze mam dziwaczny kłopot. Macbook + edirol fa66. Zasilam to przez FW z Macbooka. Pojawil mi sie taki klopot, że słuchając muzyki z np myspace zaczyna mi cos szumiec dosłownie jak bym stacji w radio szukał. Gdy wyłącze kartę włącze jeszcze raz dzieje sie od czasu do czasu podobnie. Gdy podpinam karte do swojego zrodla zasilania z innym kablem FW mam to samo. CO to może być? Padła karta czy FW w laptopie?...
Ja mam to podobnie na karcie, którą ostatnio kupiłem - Marian Marc 4 Digi. Wszystkie programy muzyczne (np. Cubase) działa prawidłowo. Natomiast gdy włączę dajmy na to Winampa albo podobny program do odtwarzania muzyki mam szum "jak z radia". Całe szczęście WMP chodzi dobrze. Tak mam też z niektórymi grami komputerowymi, zwłaszcza firmy EA. Z dźwiękiem z myspace.com nie mam problemów.
Co to może być? Mam najnowsze sterowniki pod XP, próbowałem instalować kilka razy ale nic nie pomogło. Jak szumienie zlikwidować? Szczerze mówiąc, wpienia mnie to.
pozdrawiam
[addsig]
Kurcze mam dziwaczny kłopot. Macbook + edirol fa66. Zasilam to przez FW z Macbooka. Pojawil mi sie taki klopot, że słuchając muzyki z np myspace zaczyna mi cos szumiec dosłownie jak bym stacji w radio szukał. Gdy wyłącze kartę włącze jeszcze raz dzieje sie od czasu do czasu podobnie. Gdy podpinam karte do swojego zrodla zasilania z innym kablem FW mam to samo. CO to może być? Padła karta czy FW w laptopie?...
Ja mam to podobnie na karcie, którą ostatnio kupiłem - Marian Marc 4 Digi. Wszystkie programy muzyczne (np. Cubase) działa prawidłowo. Natomiast gdy włączę dajmy na to Winampa albo podobny program do odtwarzania muzyki mam szum "jak z radia". Całe szczęście WMP chodzi dobrze. Tak mam też z niektórymi grami komputerowymi, zwłaszcza firmy EA. Z dźwiękiem z myspace.com nie mam problemów.
Co to może być? Mam najnowsze sterowniki pod XP, próbowałem instalować kilka razy ale nic nie pomogło. Jak szumienie zlikwidować? Szczerze mówiąc, wpienia mnie to.
pozdrawiam
[addsig]
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!
-
...Witam.
Wiem ze to zabrzmi glupio, ale sprobuj tej drugiej wtyczki w zasilaczu Macbooka. Tzn tej nakladki co masz na zasilacz zeby nie uzywac calego kabla-a jesli uzywasz nakladki, to z kolei sprobuj podlaczyc pelen kabel.
Nie pamietam, ale ktorys patent czasem dziala ;) Zwlaszcza w przypadku kart z metalowa obudowa, chodzi o patent z uziemieniem. Czytalem, ze taki numer robil Firebox i pomagala wlasnie zmiana wtyczki.
Wiem ze to zabrzmi glupio, ale sprobuj tej drugiej wtyczki w zasilaczu Macbooka. Tzn tej nakladki co masz na zasilacz zeby nie uzywac calego kabla-a jesli uzywasz nakladki, to z kolei sprobuj podlaczyc pelen kabel.
Nie pamietam, ale ktorys patent czasem dziala ;) Zwlaszcza w przypadku kart z metalowa obudowa, chodzi o patent z uziemieniem. Czytalem, ze taki numer robil Firebox i pomagala wlasnie zmiana wtyczki.
Alternatywna muzyka elektorniczna.
Ciekawe jest, że pracuje tak juz rok czasu i wszystko chodziło ok, dopiero teraz coś zaczyna sie mieszać. Mam jeszcze dwa tygodnei gwarancji na macbooka i zastanawiam sie czy to nie kwestia fw w macbooku. Dziwne to wszystko bo działalo przez cały rok jak trzeba.
- macandroll
...Ciekawe jest, że pracuje tak juz rok czasu i wszystko chodziło ok, dopiero teraz coś zaczyna sie mieszać. Mam jeszcze dwa tygodnei gwarancji na macbooka i zastanawiam sie czy to nie kwestia fw w macbooku. Dziwne to wszystko bo działalo przez cały rok jak trzeba.
...
A jak podłączasz kartę przez firewire to grzeje Ci bardziej się macbook?
...
A jak podłączasz kartę przez firewire to grzeje Ci bardziej się macbook?
Muzyk, gitarzysta
- macandroll
P.S.- a masz możliwość podpiąć kartę do innego kompa?
Muzyk, gitarzysta
Wlasnie macbook grzeje sie jak zawsze. Postaram sie wpiać ja do onnego komputera. W sumie albo karta albo FW w macbooku. Efekt jest troszke taki jak bym na piosenke, ktora sluchal nalozyl deley z szumami, ciezko to opisac
- macandroll
A masz też szumy gdy masz wyłączony net? Tzn. airport?
Muzyk, gitarzysta
WIFI mam wylaczon. Podlaczylem koma pod motu i dziala ok, karta pod innym macbookiem tez, zastanawiam sie czy moze w koncu po roku czas postawic nowy system. Tylko czy jesli to wina mojego systemu czy na motu tez nie powinno dzialac?
-
zastanawiam sie czy moze w koncu po roku czas postawic nowy system. Tylko czy jesli to wina mojego systemu czy na motu tez nie powinno dzialac?
To nie pecet ;) tu nie trzeba co chwila robic reinstalu systemu (w jednym Maku od 8 lat nie reinstalowalem systemu, tylko robie update z sieci).
Nie wiem, zanim zaczniesz instalowac od nowa system, wez napraw przywileje.
No i przeczytaj moze, co na ten temat ma do powiedzenia Apple:
http://support.apple.com/kb/HT2743?viewlocale=en_US
To nie pecet ;) tu nie trzeba co chwila robic reinstalu systemu (w jednym Maku od 8 lat nie reinstalowalem systemu, tylko robie update z sieci).
Nie wiem, zanim zaczniesz instalowac od nowa system, wez napraw przywileje.
No i przeczytaj moze, co na ten temat ma do powiedzenia Apple:
http://support.apple.com/kb/HT2743?viewlocale=en_US
Alternatywna muzyka elektorniczna.