Ableton 8

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
KAFEL
Re: Ableton 8

Post autor: KAFEL » czwartek 23 kwie 2009, 21:48

Nie chce Wam , panowie windowsowcy sie wcinac w dyskusje o 32 bitach, ale powiem tak: musze teraz uzywac opcji zamrażania scieżek czesciej niz zwykle, tylko to pomaga jako tako ogarnac zzeranie zasobów procesora przez Abletona.
No to ja Ci szczerze współczuję makowcu i mogę tylko doradzić byś uzbroił się w cierpliwośc podczas oczekiwania na sprawną mac-wersję Live 8. coś tam, coś tam. Wróć do 7 i ciesz się życiem. Nowe zawsze będzie wrogiem dobrego ...... niestety

merkucjo

Post autor: merkucjo » czwartek 23 kwie 2009, 22:32

pracuje na XP wiec cały czas środowisko 32, nie wiem niestety jak to dziala pod 64, bo nie myślałem, że do dobrego działania nowszego software'u potrzebować będę nowego hardware'u.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » czwartek 23 kwie 2009, 23:29

...pracuje na XP wiec cały czas środowisko 32, nie wiem niestety jak to dziala pod 64, bo nie myślałem, że do dobrego działania nowszego software'u potrzebować będę nowego hardware'u....
Mr.X miał wzrost 50% sprawności tylko z powodu przejścia z Visty 32 na Vistę 64 więc może Live 8 jest lepiej dostosowany do 64 (?). A może taki wzrost jest do uzyskania również na wersji 7 ?

perfektsound

Post autor: perfektsound » czwartek 23 kwie 2009, 23:40

No to ja Ci szczerze współczuję makowcu i mogę tylko doradzić byś uzbroił się w cierpliwośc podczas oczekiwania na sprawną mac-wersję Live 8. coś tam, coś tam. Wróć do 7 i ciesz się życiem. Nowe zawsze będzie wrogiem dobrego ...... niestety ...
Dziekuje ;) Zawiodla mnie czujnosc, bo od lat Ableton byl dla mnie synonimem niezawodnosci i 8 kupowalem praktycznie w ciemno, bez dema i bety. No i mam za swoje Teraz czekam na apdejt tej felernej ósemki.
Trudno, dzieki Bogu nie zintegrowalem bibliotek przy instalacji i mam wciaz praktycznie nietknieta 7 ;)
Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » piątek 24 kwie 2009, 10:40

Wyjaśniam. Na xp 32 bit 1gb ram ableton 7 set używał 80% procesora,w tym samym laptopie po zainstalowaniu visty 64 bit /modyfikowanej v litem/ i zamontowaniu 4 gb ram ten sam set liva7 pokazywał 40% uzycia. Nie porównywałem tego samego setu versji 7 i 8 , ale każdy przecież może uruchomić demowy set z 7 na 7 a póżniej ten sam na 8 i się przekonać.Wiadomo że do 8 dołożone zostały wtyczki które dodatkowo obciązają.Ale posłuchajcie demowy set z 7 a demowy set z 8 - brzmienie jest o wiele potężniejsze dzięki nowym wtyczkom.Co do stabilności 8 nie wypowiem się bo testowałem niewiele.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 24 kwie 2009, 11:06

... - brzmienie jest o wiele potężniejsze dzięki nowym wtyczkom...
O co chodzi z tymi nowymi wtyczkami ? Te które już były zostały przeprojektowane na nowo pod starymi nazwami i powodują spotęgowanie brzmienia, czy też do każdego wczytywanego projektu są podpinane domyślnie jakieś nowe wtyczki ? Możesz to wyjaśnić ?

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 24 kwie 2009, 11:12

...Wyjaśniam. Na xp 32 bit 1gb ram ableton 7 set używał 80% procesora,w tym samym laptopie po zainstalowaniu visty 64 bit /modyfikowanej v litem/ i zamontowaniu 4 gb ram ten sam set liva7 pokazywał 40% uzycia.
No to wiele się wyjaśniło. Jednocześnie zwiększyłeś RAM x 4 więc tutaj jest chyba największy progres. Myślę że gdybyś pozostał na XP 32-bit z 4 GB RAM (widoczne nieco ponad 3GB) to efekt był by podobny. Chyba że się mylę ...?

arturs

Post autor: arturs » piątek 24 kwie 2009, 12:18

......Wyjaśniam. Na xp 32 bit 1gb ram ableton 7 set używał 80% procesora,w tym samym laptopie po zainstalowaniu visty 64 bit /modyfikowanej v litem/ i zamontowaniu 4 gb ram ten sam set liva7 pokazywał 40% uzycia.
No to wiele się wyjaśniło. Jednocześnie zwiększyłeś RAM x 4 więc tutaj jest chyba największy progres. Myślę że gdybyś pozostał na XP 32-bit z 4 GB RAM (widoczne nieco ponad 3GB) to efekt był by podobny. Chyba że się mylę ...?...

w 32 bitowym systemie jeden program i tak domyślnie używa tylko 1 gb RAM (czy się mylę?) . Nie wiem jak jest to w środowisku 64 bity. Czyli w makowym środowisku praca z ableton live 8 lezy?

jeżeli chodzi o nowości w 8 to jest tam 5 nowych efektów i collision w którym się zakochałem.

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » piątek 24 kwie 2009, 14:33

Wydajnosc wynika przede wszystkim z systemu 64 bit a większy ram pozwala więcej załadować do setu.Z teorii system 64 bit działa 2 razy szybciej z 64 bitową aplikacją niż 32 bitowy z 32 bitową.W przypadku abletona który jest jeszcze aplikacja 32 bit z 64 bit mikserem działanie na 64 bitowym systemie widać przynosi korzysci i w wydajności i ilosci ramu do dyspozycji.Co do wtyczek są te co były i nowe.

arturs

Post autor: arturs » czwartek 21 maja 2009, 08:56

No to ja Ci szczerze współczuję makowcu i mogę tylko doradzić byś uzbroił się w cierpliwośc podczas oczekiwania na sprawną mac-wersję Live 8. coś tam, coś tam. Wróć do 7 i ciesz się życiem. Nowe zawsze będzie wrogiem dobrego ...... niestety ...

zainstalowałem wersję 8.03. Problemy z wydajnością kompa zniknęły. Projekty z 7 zajmują tyle samo procesora w 8. Collision da się już używać. To w wersji na Vindows.

ODPOWIEDZ