Jaki poziom sygnału "czystej" gitary przed Amplitube?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
kivi
Jaki poziom sygnału "czystej" gitary przed Amplitube?

Post autor: kivi » poniedziałek 20 kwie 2009, 11:23

Witam,

od paru tygodni noszę sie z zamiarem nagrania mojego pierwszego demo. Póki co koncentruję sie na wbiciu śladów gitary do gotowych podkładów perkusyjnych. Zakupiłem mikser Soundcraft Compact 4 i zamierzam "wbić" przez niego do Cubase ślady "czystej gitary" a następnie obrobić je za pomocą Amplitube.

Jako że nie dysponuję jeszcze tym programem chciałbym poradzić sie Was jaki poziom sygnału powinny mieć owe "czyste" ślady gitary nagrane w Cubase przed obróbką w Amplitube, aby dały mi możliwość uzyskania jak najlepszej jakości i edycji w tym programie.

P.S. Szukałem na forum ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
smiechu

Re: Jaki poziom sygnału "czystej" gitary przed Amplitube?

Post autor: smiechu » poniedziałek 20 kwie 2009, 12:45

Pytanie z pozoru prozaiczne... ale coś w nim jest...

Pytanie?? Czy to będą mocno przesterowane brzmienia?? Czy bardziej czyste i crunch??

Jeśli zarejestrujesz zbyt ciche ślady nawet przy 24bitach może się okazać że przy hi-gainowych ustawieniach będzie mocno słyszalny szum przetworników DA twojego interfejsu...
Dlatego sygnał na wejściu karty powinien być możliwie jak największy (ale i także z możliwie najnizszym poziomem szumów)... jeśli będą to hi-gainowe brzmienia to nawet jeśli wystąpi delikatny cliping to się tym nie martw bo w żaden sposób nie wpłynie to na jakość po symulacji...

Inny problem to taki że najlepiej gdybyś miał wejście instrumentalne a nie mikrofon/linia tak jak w twoim mikserze... przydałby się jakiś dedykowany preamp...

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 20 kwie 2009, 12:50

...Witam,

od paru tygodni noszę sie z zamiarem nagrania mojego pierwszego demo. Póki co koncentruję sie na wbiciu śladów gitary do gotowych podkładów perkusyjnych. Zakupiłem mikser Soundcraft Compact 4 i zamierzam "wbić" przez niego do Cubase ślady "czystej gitary" a następnie obrobić je za pomocą Amplitube.

Jako że nie dysponuję jeszcze tym programem chciałbym poradzić sie Was jaki poziom sygnału powinny mieć owe "czyste" ślady gitary nagrane w Cubase przed obróbką w Amplitube, aby dały mi możliwość uzyskania jak najlepszej jakości i edycji w tym programie.

P.S. Szukałem na forum ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi :)...
Taki poziom żeby odpowiedni wysterować preamp we wzmacnoaczu. Generalnie musisz uważać na poziom szumów który bedie rejestrował się wraz z czystym sygnałem poniewaz przy duzym wzmocnieniu te szumy wyjdą paskudnie na wierzch.
Jeśli chodzi o poziom samego sygnału to powiedziałbym ze możliwie nawyższy, tak by nie przesterować toru audio zarowno w mikserze jak i w interfejsie audio, a poziom szumu byl jak najmniejszy.
Geeralnie potem mozesz reglować ilosc sygnalu na wejscie wzmacniacza więc nie ma to znaczenia z jaką glośnością nagrasz. Wazne zeby sygnałbyl optymalny w stosunku sygnał/szum.

Awatar użytkownika
Sixtus

Post autor: Sixtus » poniedziałek 20 kwie 2009, 13:24

*
Taki poziom żeby odpowiedni wysterować preamp we wzmacnoaczu. Generalnie musisz uważać na poziom szumów który bedie rejestrował się wraz z czystym sygnałem poniewaz przy duzym wzmocnieniu te szumy wyjdą paskudnie na wierzch.
Jeśli chodzi o poziom samego sygnału to powiedziałbym ze możliwie nawyższy, tak by nie przesterować toru audio zarowno w mikserze jak i w interfejsie audio, a poziom szumu byl jak najmniejszy.

Ja bym nie przesadzal z tym najwyzszym poziomem sygnału. Latwo "przedobrzyć" z jego mocą nawet go nie przesterowując ,a w rezultacie otrzymamy ślad, z którym ciężko później pracować podczas korekcji, kompresji, itp.
Postaraj się tak wysterowac preamp,zeby najglosniejsze grane przez Ciebie dzwieki dobijały zera VU na przedwzmacniaczu. Wejscie analogowe kart dźwiękowych skalibrowane jest tak, ze taki sygnal wprowadzony z preampu będzie miał skuteczność 15 dbFS RMS - czyli szczyt w okolicach 7 dBFS. I jest to OPTYMALNA jakosc sygnalu.

kivi

Post autor: kivi » poniedziałek 20 kwie 2009, 13:53

...*

Ja bym nie przesadzal z tym najwyzszym poziomem sygnału. Latwo "przedobrzyć" z jego mocą nawet go nie przesterowując ,a w rezultacie otrzymamy ślad, z którym ciężko później pracować podczas korekcji, kompresji, itp.
Postaraj się tak wysterowac preamp,zeby najglosniejsze grane przez Ciebie dzwieki dobijały zera VU na przedwzmacniaczu. Wejscie analogowe kart dźwiękowych skalibrowane jest tak, ze taki sygnal wprowadzony z preampu będzie miał skuteczność 15 dbFS RMS - czyli szczyt w okolicach 7 dBFS. I jest to OPTYMALNA jakosc sygnalu.

...
Wstępnie udało mi sie nagrać próbną ścieżkę podłączając gitarę do miksera (jako preampu) i ustawiając poziom wejściowy tak jak poradziłeś tzn. tak aby przy najmocniej zagranych akordach nie przesterować kanału (wskaźnik record output na mikserze wykazuje ze nie ma przesteru i jest blisko 0 dB), jednakże sam zarejestrowany ślad wydaje sie być dosyć "chudy". Szczyty fali w edytorze audio siegają -12 dB do - 8 dB. Czy taki ślad jest w porzadku?

kivi

Post autor: kivi » poniedziałek 20 kwie 2009, 13:53

...*

...
Wstępnie udało mi sie nagrać próbną ścieżkę podłączając gitarę do miksera (jako preampu) i ustawiając poziom wejściowy tak jak poradziłeś tzn. tak aby przy najmocniej zagranych akordach nie przesterować kanału (wskaźnik record output na mikserze wykazuje ze nie ma przesteru i jest blisko 0 dB), jednakże sam zarejestrowany ślad wydaje sie być dosyć "chudy". Szczyty fali w edytorze audio siegają -12 dB do - 8 dB. Czy taki ślad jest w porzadku?

kivi

Post autor: kivi » poniedziałek 20 kwie 2009, 13:58

Przepraszam za te podwójne posty, kłopoty z siecią.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 20 kwie 2009, 14:13

jednakże sam zarejestrowany ślad wydaje sie być dosyć "chudy".
...
No słyszysz taki sygnał jaki wychodzi z twojej gitary, nic innego. Czesto mamy takie złudzenie cienkiego brzmienia, bo czysty kanał na piecu brzmi grubiej ze wględu na pełny tor od preampu, wzmacniacz i glosnik.

kivi

Post autor: kivi » poniedziałek 20 kwie 2009, 14:36

...
jednakże sam zarejestrowany ślad wydaje sie być dosyć "chudy".
...
No słyszysz taki sygnał jaki wychodzi z twojej gitary, nic innego. Czesto mamy takie złudzenie cienkiego brzmienia, bo czysty kanał na piecu brzmi grubiej ze wględu na pełny tor od preampu, wzmacniacz i glosnik. ...

Źle się wyraziłem, nie chodzi mi o to, że jest brzmieniowo "chudy" , ale o to ze ślad wydaje sie cichy w edytorze. Tak jak pisałem szczyty najgłośniejszych dźwięków są zawarte w przedziale od -12 dB do -8 dB.

Awatar użytkownika
Sixtus

Post autor: Sixtus » poniedziałek 20 kwie 2009, 14:50

...
Jest tak, jak pisze DJOZD - z pewnoscia slyszysz to, co idzie z miksera do kompa. Ze zwyklego ,małego miksera dźwięk nigdy nie będzie "gruby", a nawet może być mało atrakcyjny - szkopuł w różnicy impedancji. Z tym poradzi sobie dopiero np. Di-Box.

Przy zalozeniu, ze mikser pokladowy karty ustalony jest na 0 dBFS, a preamp tak jak piszesz - jest ok.

ODPOWIEDZ