dziwne trzaski w ESI MAYA 44e

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukashhh1
dziwne trzaski w ESI MAYA 44e

Post autor: lukashhh1 » czwartek 16 kwie 2009, 20:27

witam, mam mały problem z kartą ESI MAYA 44e, to ta z najnowszych.
Zauważyłem, że podczas wybierania w komputerze katalogów, czyli po prostu klikania w ikonki, kiedy zmienia się ekran w tym samym momencie słychać krótkie trzaski w głośnikach, na wyjściu karty. Tak jakby zmiana ekranu w monitorze powodowała trzaski...
Karta jest u mnie położona pod kartą graficzną SAPPHIRE ATI( nie pamiętam typu, ale karta jest tak sprzed 1,5 roku i też pracuje na PCIExpress tylko ze dużym).
Czy to karta graficzna może generować takie zakłócenia?
Bo chyba sama karta jest w porządku, skoro inne funkcie działają i dźwięk tez jest super i bez zakłóceń.

Poprzednio miałem ESI Julia i nie było tego typu problemów..
Proszę o odpowiedź i ewentualną poradę...

Pozdrawiam
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Re: dziwne trzaski w ESI MAYA 44e

Post autor: mr-hammond » czwartek 16 kwie 2009, 21:17

...witam, mam mały problem z kartą ESI MAYA 44e, to ta z najnowszych.
Zauważyłem, że podczas wybierania w komputerze katalogów, czyli po prostu klikania w ikonki, kiedy zmienia się ekran w tym samym momencie słychać krótkie trzaski w głośnikach, na wyjściu karty. Tak jakby zmiana ekranu w monitorze powodowała trzaski...
Karta jest u mnie położona pod kartą graficzną SAPPHIRE ATI( nie pamiętam typu, ale karta jest tak sprzed 1,5 roku i też pracuje na PCIExpress tylko ze dużym).
Bo chyba sama karta jest w porządku, skoro inne funkcie działają i dźwięk tez jest super i bez zakłóceń.

Pozdrawiam
...
Dzwięki z windowsa są próbkowane niżej niż 44,1 karta musi chyba się szybko obniżać i chyba stąd te problemy, kiedyś ją miałem i też tak było rozwiązaniem jak pamiętam był reset do 44.

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » czwartek 16 kwie 2009, 21:20

......witam, mam mały problem z kartą ESI MAYA 44e, to ta z najnowszych.

Pozdrawiam
...
Dzwięki z windowsa są próbkowane niżej niż 44,1 karta musi chyba się szybko obniżać i chyba stąd te problemy, kiedyś ją miałem i też tak było rozwiązaniem jak pamiętam był reset do 44. ...
Ok to w takim razie jak zrobic ten reset, w jaki sposób, żeby nie było tych trzasków?
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » czwartek 16 kwie 2009, 21:38

...
Dzwięki z windowsa są próbkowane niżej niż 44,1 karta musi chyba się szybko obniżać i chyba stąd te problemy, kiedyś ją miałem i też tak było rozwiązaniem jak pamiętam był reset do 44. ...

OK czyli jeszcze raz... Widows ma swoje "kliki" spróbkowane poniżej 44,1 kHz tak? stąd te trzaski. czyli jak zrobic ten reset do 44 kHz, o którym Kolega pisze?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

ODPOWIEDZ