Oktava 319 - problem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Radomir
Oktava 319 - problem

Post autor: Radomir » wtorek 07 kwie 2009, 11:35

Witam,

Być może pytanie mało precyzyjne ale mam problem z mikrofonem Oktava 319. Z dnia na dzień jakby stracił czułość...Do niedawna zbierał wszystko z pokoju, każdy szum, okrzyki żony z kuchni, buczenie komputera itd. Teraz muszę nieźle go rozkręcić gainem i praktycznie nie da się go przesterować ( lampki na mikserze przy krzyku dochodzą do 0dbu) a do niedawna waliły na czerwnone pole przy tych samych ustawieniach.
Czy mikrofon mógł się uszkodzić, może to wina mixera, lub karty muzycznej...?
Sprzęt:
Mk319
Behringer Xenym 1002
EMU 0404 PCI

Jak w prosty sposób można sprawdzić czy mikrofon jest OK?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Awatar użytkownika
devil

Re: Oktava 319 - problem

Post autor: devil » wtorek 07 kwie 2009, 12:26

a nie wlaczyles na majku czasem -20dB ?
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Kalamb

Post autor: Kalamb » wtorek 07 kwie 2009, 12:27

...Witam,

Być może pytanie mało precyzyjne ale mam problem z mikrofonem Oktava 319. Z dnia na dzień jakby stracił czułość...Do niedawna zbierał wszystko z pokoju, każdy szum, okrzyki żony z kuchni, buczenie komputera itd. Teraz muszę nieźle go rozkręcić gainem i praktycznie nie da się go przesterować ( lampki na mikserze przy krzyku dochodzą do 0dbu) a do niedawna waliły na czerwnone pole przy tych samych ustawieniach.
Czy mikrofon mógł się uszkodzić, może to wina mixera, lub karty muzycznej...?
Sprzęt:
Mk319
Behringer Xenym 1002
EMU 0404 PCI

Jak w prosty sposób można sprawdzić czy mikrofon jest OK?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

...
Sprawdź czy przypadkowo nie został włączony pad -10 dB

Radomir

Post autor: Radomir » wtorek 07 kwie 2009, 15:02

To napewno nie to, opcja -10dB nie jest aktywna...:(

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » wtorek 07 kwie 2009, 17:35

Podobne objawy mogą być, kiedy jeden z przewodów (gorący lub zimny) sie urwie w kablu XLR. Sprawdź kable.

[addsig]
www.igsaudio.pl

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » wtorek 07 kwie 2009, 18:32

albo w karcie zmieniles przypadkiem z +4db na -10db w IN
www.klub.agaton.pl

Radomir

Post autor: Radomir » wtorek 14 kwie 2009, 22:58

...albo w karcie zmieniles przypadkiem z +4db na -10db w IN...
Troszkę odświeżam temat.

Przeinstalowałem OS, na nowo sterowniki, programy i już sam nie wiem co jest grane.
Mam kolejne pytanie.
Ładuję sobię do Cubase na ścieżkę jakiś podkład.
Jakość CD, głośny, cały czas poziom utrzymuje się w okolicy 0db.
Na drugiej ściezce chcę dograć mój wokal (MK319, gain Xenyxa rozkręcony na +40, reszta ustawiona na "0"). Przy takich ustawieniach, bez żadnych pluginów (zero kompresji, zero pogłosu), wokal po nagraniu jest zdecydowanie zbyt cichy pomimo, że na mierniku Xenyxa co jakiś czas wchodzi na "0" (czyli tak jak ma być, bez przesterowań).
Czy ktoś mi wytłumaczy o co tu chodzi?
Wydawałoby się, że przy takich ustawieniach będę musiał zejść z gainem w mikserze bo wokal będzie zbyt głośny w stosunku do posiadanego podkładu a jest zupełnie odwrotnie!:/
Graficzny obraz nagranej ścieżki wokalnej również jest jakby połową tego co przedstawia podkład...

Czytałem już o nagrywaniu wokali setki materiałów i wciąż chyba tylko mi się wydaje, że to rozumiem.

Z góry dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 14 kwie 2009, 23:10

Ładuję sobię do Cubase na ścieżkę jakiś podkład.
Jakość CD, głośny, cały czas poziom utrzymuje się w okolicy 0db.
Na drugiej ściezce chcę dograć mój wokal (MK319, gain Xenyxa rozkręcony na +40, reszta ustawiona na "0"). Przy takich ustawieniach, bez żadnych pluginów (zero kompresji, zero pogłosu), wokal po nagraniu jest zdecydowanie zbyt cichy pomimo, że na mierniku Xenyxa co jakiś czas wchodzi na "0" (czyli tak jak ma być, bez przesterowań).
Czy ktoś mi wytłumaczy o co tu chodzi?
Wydawałoby się, że przy takich ustawieniach będę musiał zejść z gainem w mikserze bo wokal będzie zbyt głośny w stosunku do posiadanego podkładu a jest zupełnie odwrotnie!:/
Graficzny obraz nagranej ścieżki wokalnej również jest jakby połową tego co przedstawia podkład...

Czytałem już o nagrywaniu wokali setki materiałów i wciąż chyba tylko mi się wydaje, że to rozumiem.

Nie rozumiem - nagrywasz wokal do podkladu, ktory wali na maksa (rozumiem, ze 0dB to 0dBFS) i dziwisz sie, ze wokal jest za cichy, co widac i slychac? Czy ja czegos nie zrozumialem?

Radomir

Post autor: Radomir » środa 15 kwie 2009, 13:04

Nie rozumiem - nagrywasz wokal do podkladu, ktory wali na maksa (rozumiem, ze 0dB to 0dBFS) i dziwisz sie, ze wokal jest za cichy, co widac i slychac? Czy ja czegos nie zrozumialem? ...
Ok, przeczytałem jeszcze raz teorie i doczytałem o istotnych różnicach między 0dB a 0dBFS, oraz przy nagrywaniu audio o bezpiecznym -12dBFS (lub nawet -18dBFS). Niby proste ale dla nooba nie do końca:/
Rozumiem, że w tej sytuacji trzeba obniżyć poziom mojego podkładu tak aby korespondował z tym co nagrywam (czyli z moim głosem) a później w post produkcji można to wszystko jeszcze podnieść?

minimax

Post autor: minimax » środa 15 kwie 2009, 14:41

Po co komplikować rzeczy proste? Ścisz po prostu podkład.

A jeśli chcesz wiedzieć dlaczego 0 nie równa się 0 to poszukaj o poziomie RMS i loudness war.

[addsig]
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

ODPOWIEDZ