Który z mikrofonów sprawdzi się najlepiej
Mówią, że szczególnie dobry do damskich, wysokich głosów, bo dobrze oddaje transjenty. Czytałem, że s tudio najlepiej podpasił A. Wyszkoni, nawet lepiej niż klasyczny NEUMANN, widaomo jaki model.
- Łukasz1985
Re: Który z mikrofonów sprawdzi się najlepiej
...Drodzy forumowicze!
Zastanawiam sie nad kupnem dobrego mikrofonu pojemnosciowego i pre-ampu. Mikrofon ma sluzyc przede wszystkim do nagran wokali ale nie wykluczam uzywania go przy nagraniach instrumentow.
Moje typy to:
- Neumann TLM 103
- AKG Solidtube
- Rode K2
Jesli chodzi o pre-amp mysle o Focusrite VoiceMaster Pro.
Zastanawiam sie rowniez czy taki pre-amp bedzie niezbedny, tzn mam konsole Tascam DM3200, ktora ma wbudowane pre-ampy mikrofonowe. Wydaje mi sie ze nie sa tragiczne. Czy Focusrite wprowadzi przelom warty inwestycji czy tez roznica bedzie nieznaczna.
Uprzejmie prosze o wasze opinie/alternatywy (moj budzet jest ograniczony takze prosze nie piszcie o U87 i Avalonach).
PS.
Czy Oktava Mk319 jest rzeczywiscie porownywalna do mikrofonow wymienionym wyzej??? Na forum czytam same pozytywne opinie, a przeciez mozna ja kupic za niewielkie pieniadze.
...
Czesc! Jesli chodzi o preamp to ja bym doradzal Universal Audio 710-Twin Finity, sam taki posiadam i jestem bardzo zadowolony
Do tego preampu uzywam OKTAVY MK319 i jest git
Trudno mi powiedziec jak ma sie OKTAVA do Neumann TLM 103 bo nigdy nie mialem okazji sam osobiscie porownac tych dwoch mikrofonow. Co do 710-Twin Finity to jest spoko sprzet masz do wyboru lampe lub tranzystor mozesz tez ustawic pol lampa pol tranzystor, wokal jest bardzo klarowny. Z czasem jesli chcialbys kompresor hardware to mozesz kupic 1176LN od IGS'a
(sam sie przxymierzam do zakupu teraz jade na 1176LN z UADA) a reszte obrobic na kompie (desser, anhancer, EQ) To moja propozycja
Zastanawiam sie nad kupnem dobrego mikrofonu pojemnosciowego i pre-ampu. Mikrofon ma sluzyc przede wszystkim do nagran wokali ale nie wykluczam uzywania go przy nagraniach instrumentow.
Moje typy to:
- Neumann TLM 103
- AKG Solidtube
- Rode K2
Jesli chodzi o pre-amp mysle o Focusrite VoiceMaster Pro.
Zastanawiam sie rowniez czy taki pre-amp bedzie niezbedny, tzn mam konsole Tascam DM3200, ktora ma wbudowane pre-ampy mikrofonowe. Wydaje mi sie ze nie sa tragiczne. Czy Focusrite wprowadzi przelom warty inwestycji czy tez roznica bedzie nieznaczna.
Uprzejmie prosze o wasze opinie/alternatywy (moj budzet jest ograniczony takze prosze nie piszcie o U87 i Avalonach).
PS.
Czy Oktava Mk319 jest rzeczywiscie porownywalna do mikrofonow wymienionym wyzej??? Na forum czytam same pozytywne opinie, a przeciez mozna ja kupic za niewielkie pieniadze.
...
Czesc! Jesli chodzi o preamp to ja bym doradzal Universal Audio 710-Twin Finity, sam taki posiadam i jestem bardzo zadowolony

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)
. TL Audio Ivory 5051 mam, używam na live, w studio bym się nie odważył, zbyt podbarwia, choć pozornie może lepiej "prezentować" się w konfrontacji z całkowicie mdłym Focusritem. ...
Z reguły lampowe preampy podbarwiają...
Focusrite wydaje się mdły, bo nie podbarwia...
Focusrite wydaje się mdły, bo nie podbarwia...
...Mówią, że szczególnie dobry do damskich, wysokich głosów, bo dobrze oddaje transjenty. Czytałem, że s tudio najlepiej podpasił A. Wyszkoni, nawet lepiej niż klasyczny NEUMANN, widaomo jaki model....
Zapewne użyła go w przepięknej piosence z zespołem Video....ha,ha,ha!
Zapewne użyła go w przepięknej piosence z zespołem Video....ha,ha,ha!
Focusrite wydaje się mdły, bo nie podbarwia......
Wiedziałem, że padnie takie hasło

Porównaj sobie z łaski swojej preamp UA 610 z preampem TL Audio 5051, który i jak podbarwia

To samo proponuję z Neve 1272 a jeszcze lepiej 1080 vs ISA 220 lub ISA 430 i usłyszysz, który jest naprawdę MDŁY. O Voice Master Pro nie wspomnę. Wymienisz wtedy ze mną uwagi?
Zapewne użyła go w przepięknej piosence z zespołem Video....ha,ha,ha!...
Pająku, czy kiedykolwiek zgadzasz się z czymś i kimś, czy też przyjąłeś stanowisko negacji wszystkiego dla zasady, używając tylko i wyłącznie ogólników?
...
Porównaj sobie z łaski swojej preamp UA 610 z preampem TL Audio 5051, który i jak podbarwia
To samo proponuję z Neve 1272 a jeszcze lepiej 1080 vs ISA 220 lub ISA 430 i usłyszysz, który jest naprawdę MDŁY. O Voice Master Pro nie wspomnę. Wymienisz wtedy ze mną uwagi?...
Żle się wyraziłem, 5051 jest lampowy, ale sam preamp nie...
Ale co to znaczy mdły? Prosze bardziej precyzyjnie... Preampy Isa mają opinie transparentnych. Neve 1272 nie słyszałem, ale Avalona i Manleya wcale nie uważam za transparentnego, choć to wyższa półka...

To samo proponuję z Neve 1272 a jeszcze lepiej 1080 vs ISA 220 lub ISA 430 i usłyszysz, który jest naprawdę MDŁY. O Voice Master Pro nie wspomnę. Wymienisz wtedy ze mną uwagi?...
Żle się wyraziłem, 5051 jest lampowy, ale sam preamp nie...
Ale co to znaczy mdły? Prosze bardziej precyzyjnie... Preampy Isa mają opinie transparentnych. Neve 1272 nie słyszałem, ale Avalona i Manleya wcale nie uważam za transparentnego, choć to wyższa półka...
...
Pająku, czy kiedykolwiek zgadzasz się z czymś i kimś, czy też przyjąłeś stanowisko negacji wszystkiego dla zasady, używając tylko i wyłącznie ogólników?...
Wcale nie neguje dla zasady. Rozbawiła mnie ta sytuacja i tyle...
Taka produkcja nawet przy użyciu mikrofonów Made in China będzie w Polsce sukcesem...
Pająku, czy kiedykolwiek zgadzasz się z czymś i kimś, czy też przyjąłeś stanowisko negacji wszystkiego dla zasady, używając tylko i wyłącznie ogólników?...
Wcale nie neguje dla zasady. Rozbawiła mnie ta sytuacja i tyle...
Taka produkcja nawet przy użyciu mikrofonów Made in China będzie w Polsce sukcesem...
TL Audio Ivory 5051 mam, używam na live, w studio bym się nie odważył, zbyt podbarwia, choć pozornie może lepiej "prezentować" się w konfrontacji z całkowicie mdłym Focusritem.
To ja moze wlasnie dlatego lubie swoje Ivory, a platinum wlaczam rzadziutko, jak mi brakuje preampow - po prostu najprawdopodobniej lubie "to podbarwianie". Z tlm103 Ivory bardzo ladnie gra, sprawdzone w wielu konfiguracjach "wokalowych". Roznica miedzy ivory a np. great river (czyli teoretycznie neve) jest sporo mniejsza, niz miedzy ivory a czyms slabszym, chocby wspomnianym platinum (mowie tylko o przedwzmacniaczach w polaczeniu z tlm103). W dodatku great river, choc dobrze brzmiacy, bardzo fajny i w sumie niezbyt drogi, nie ma hpf, a to z tlm 103 kiepska konfiguracja.
To ja moze wlasnie dlatego lubie swoje Ivory, a platinum wlaczam rzadziutko, jak mi brakuje preampow - po prostu najprawdopodobniej lubie "to podbarwianie". Z tlm103 Ivory bardzo ladnie gra, sprawdzone w wielu konfiguracjach "wokalowych". Roznica miedzy ivory a np. great river (czyli teoretycznie neve) jest sporo mniejsza, niz miedzy ivory a czyms slabszym, chocby wspomnianym platinum (mowie tylko o przedwzmacniaczach w polaczeniu z tlm103). W dodatku great river, choc dobrze brzmiacy, bardzo fajny i w sumie niezbyt drogi, nie ma hpf, a to z tlm 103 kiepska konfiguracja.
...TL Audio Ivory 5051 mam, używam na live, w studio bym się nie odważył, zbyt podbarwia, choć pozornie może lepiej "prezentować" się w konfrontacji z całkowicie mdłym Focusritem.
To ja moze wlasnie dlatego lubie swoje Ivory, a platinum wlaczam rzadziutko, jak mi brakuje preampow - po prostu najprawdopodobniej lubie "to podbarwianie". Z tlm103 Ivory bardzo ladnie gra, sprawdzone w wielu konfiguracjach "wokalowych". Roznica miedzy ivory a np. great river (czyli teoretycznie neve) jest sporo mniejsza, niz miedzy ivory a czyms slabszym, chocby wspomnianym platinum (mowie tylko o przedwzmacniaczach w polaczeniu z tlm103). W dodatku great river, choc dobrze brzmiacy, bardzo fajny i w sumie niezbyt drogi, nie ma hpf, a to z tlm 103 kiepska konfiguracja....
To fakt! Z Ivory można wiele wykręcić. Przez wiele lat był to mój najlepszy preamp. Polecam w tej klasie cenowej!
To ja moze wlasnie dlatego lubie swoje Ivory, a platinum wlaczam rzadziutko, jak mi brakuje preampow - po prostu najprawdopodobniej lubie "to podbarwianie". Z tlm103 Ivory bardzo ladnie gra, sprawdzone w wielu konfiguracjach "wokalowych". Roznica miedzy ivory a np. great river (czyli teoretycznie neve) jest sporo mniejsza, niz miedzy ivory a czyms slabszym, chocby wspomnianym platinum (mowie tylko o przedwzmacniaczach w polaczeniu z tlm103). W dodatku great river, choc dobrze brzmiacy, bardzo fajny i w sumie niezbyt drogi, nie ma hpf, a to z tlm 103 kiepska konfiguracja....
To fakt! Z Ivory można wiele wykręcić. Przez wiele lat był to mój najlepszy preamp. Polecam w tej klasie cenowej!