Side Chain
Ja mam inne pytanie. Czy któryś z szanownych forumowiczów wie może jak sie nazywa ten kompresor z którego kożystają w tym tutorialu na cubase SX?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Side Chain
Jakby ktos potrzebowal...ten kompresor to COMPADRE - beatpuncher
firmy otiumFX
firmy otiumFX
...Przepraszam za upierdliwość, że sie tak dopytuję ale chciałbym rozwiać swoje wątpliwości... Jeżeli ktoś z was wie to proszę powiedzcie czy w Adobe Audition 1.5 lub 2.0 można założyć Side Chain Comp.
Obiecuję że więcej razy się nie zapytam
...
Nie znam audition za dobrze, ale jeśli możesz grupować tam tracki i wystarczy Ci sidechain w mono - to możesz skorzytsać z wtyczki Waves'a (jeśli ją masz): C1 Comp SC. To jest równie dobre
Wydaje mi się, że opis jak to zroibć był kiedyś na tym forum.
Obiecuję że więcej razy się nie zapytam

Nie znam audition za dobrze, ale jeśli możesz grupować tam tracki i wystarczy Ci sidechain w mono - to możesz skorzytsać z wtyczki Waves'a (jeśli ją masz): C1 Comp SC. To jest równie dobre

Po pierwsze Reaper to nie freeware - licencja non-commercial kosztuje 40$. Demo/kopia ewaluacyjna jest w pelni funkcjonalna i nie wygasa.
Wersja 0.999 jest darmowa
Wersja 0.999 jest darmowa
drummer
...sidechain to jest sterowanie kompresja(na zasadzie kompresuje lub nie - treshold sterowany innym sygnalem)
np.przez eq gdzie dajesz na przyklad same wysokie tony i jak sie wybijaja to je kompresuje(deeser)
albo kompresujesz bas sygnalem stopy - gdy stopy brak to bas sie nie kompresuje
to tak w skrocie...
Słyszalny efekt skłania mnie do stwierdzenia, że brzmienie basu w przeciwnieństwie do basu puszczonego poprostu równolegle, jest wtopione w brzmienie stopy. Inaczej, jego parametry "ogrniczone" są parametrami stopy. Bardziej wdzę to na wykresie niż w zasadzie działania tej kompresji, więc czy mam rację?
np.przez eq gdzie dajesz na przyklad same wysokie tony i jak sie wybijaja to je kompresuje(deeser)
albo kompresujesz bas sygnalem stopy - gdy stopy brak to bas sie nie kompresuje
to tak w skrocie...
Słyszalny efekt skłania mnie do stwierdzenia, że brzmienie basu w przeciwnieństwie do basu puszczonego poprostu równolegle, jest wtopione w brzmienie stopy. Inaczej, jego parametry "ogrniczone" są parametrami stopy. Bardziej wdzę to na wykresie niż w zasadzie działania tej kompresji, więc czy mam rację?
A jak mam takie pytanko?Jak pozapinać wszystko aby muzyka wyciszała się pod wpływem głosu tak jak nie raz słyszy się to w radio.Chodzi o sprzętowe rozwiązanie przy pomocy mixera Compacta 4,Behringer DEQ2496 oraz oczywiście mikrofonu.Dzia.
...A jak mam takie pytanko?Jak pozapinać wszystko aby muzyka wyciszała się pod wpływem głosu tak jak nie raz słyszy się to w radio.Chodzi o sprzętowe rozwiązanie przy pomocy mixera Compacta 4,Behringer DEQ2496 oraz oczywiście mikrofonu.Dzia....
side chain odnosi sie nie tylko do kompresji, ale rowniez do brakmi/expandera, eq, limitera itd.
generalna zasada jest uzycie sygnalu zew. lub wew.(np ISA 430) do 'wyzwalania' pracy danego procesora
a ty chyba pytasz o ducking tak w ogole .....
side chain odnosi sie nie tylko do kompresji, ale rowniez do brakmi/expandera, eq, limitera itd.
generalna zasada jest uzycie sygnalu zew. lub wew.(np ISA 430) do 'wyzwalania' pracy danego procesora
a ty chyba pytasz o ducking tak w ogole .....
Być może.Ale chodzi mi właśnie o połączenie mojego sprzętu tak aby w czasie wybrzmiewania wokalu muzyka chowała się trochę w tle.
...A jak mam takie pytanko?Jak pozapinać wszystko aby muzyka wyciszała się pod wpływem głosu tak jak nie raz słyszy się to w radio.Chodzi o sprzętowe rozwiązanie przy pomocy mixera Compacta 4,Behringer DEQ2496 oraz oczywiście mikrofonu.Dzia....
Duckera nie zrobisz na DEQ2496, bo nie ma jak.
Jedyna metoda, ktora moze sie sprawdzic, to zrobic to tak, jak na innym "zwyklym" procesorze dynamiki, czyli np. wykorzystujac kompresor lub ekspander, ale jeden kanal bedzie sterujacy (sygnal lektora), drugi dla wlasciwego dzwieku, a tym samym bedzie mono.
Duckera nie zrobisz na DEQ2496, bo nie ma jak.
Jedyna metoda, ktora moze sie sprawdzic, to zrobic to tak, jak na innym "zwyklym" procesorze dynamiki, czyli np. wykorzystujac kompresor lub ekspander, ale jeden kanal bedzie sterujacy (sygnal lektora), drugi dla wlasciwego dzwieku, a tym samym bedzie mono.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
A czy wykorzystując Antaresa AVP-1 dam radę czy nie za bardzo