Drodzy forumowicze!
Zastanawiam sie nad kupnem dobrego mikrofonu pojemnosciowego i pre-ampu. Mikrofon ma sluzyc przede wszystkim do nagran wokali ale nie wykluczam uzywania go przy nagraniach instrumentow.
Moje typy to:
- Neumann TLM 103
- AKG Solidtube
- Rode K2
Jesli chodzi o pre-amp mysle o Focusrite VoiceMaster Pro.
Zastanawiam sie rowniez czy taki pre-amp bedzie niezbedny, tzn mam konsole Tascam DM3200, ktora ma wbudowane pre-ampy mikrofonowe. Wydaje mi sie ze nie sa tragiczne. Czy Focusrite wprowadzi przelom warty inwestycji czy tez roznica bedzie nieznaczna.
Uprzejmie prosze o wasze opinie/alternatywy (moj budzet jest ograniczony takze prosze nie piszcie o U87 i Avalonach).
PS.
Czy Oktava Mk319 jest rzeczywiscie porownywalna do mikrofonow wymienionym wyzej??? Na forum czytam same pozytywne opinie, a przeciez mozna ja kupic za niewielkie pieniadze.
Który z mikrofonów sprawdzi się najlepiej
- SwingFellaz
Re: Który z mikrofonów sprawdzi się najlepiej
Zapomnij o oktavie, kup neumanna. i badz spokojny :)
...Zapomnij o oktavie, kup neumanna. i badz spokojny :)
...
Neumann sprawdzony sprzęt i powinienes być zadowolony ;)
...
Neumann sprawdzony sprzęt i powinienes być zadowolony ;)
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...
ten Focusrit ni jest szczegolny, ale podobno b.dobry jest Focusrite Isa One
...ten Focusrit ni jest szczegolny, ale podobno b.dobry jest Focusrite Isa One...
Sprawdzałem ISA One, ISA 220 i ISA 430 kiedyś planowałem zakup bo dostałem dobrą ofertę od dystrybutora, porównawczo z preampami konsoli Soundtracs Solo Logic, Neve 1272 i 1080. Zrezygnowałem z "dobrej" oferty.
Sprawdzałem ISA One, ISA 220 i ISA 430 kiedyś planowałem zakup bo dostałem dobrą ofertę od dystrybutora, porównawczo z preampami konsoli Soundtracs Solo Logic, Neve 1272 i 1080. Zrezygnowałem z "dobrej" oferty.

- SwingFellaz
Zatem jaki pre-amp w tym przedziale cenowym do Neumanna TLM103?
(mowa tu o ok. 500euro) Najlepiej dwukanalowy z procesorem dynamiki i w raku- ale nie koniecznie jesli znacie cos dobrego za ta kase.
(mowa tu o ok. 500euro) Najlepiej dwukanalowy z procesorem dynamiki i w raku- ale nie koniecznie jesli znacie cos dobrego za ta kase.
...Zatem jaki pre-amp w tym przedziale cenowym do Neumanna TLM103?
...
Może na początek TLAudio 5051..... Nie jest drogi,uniwersalny,bywał ostatnio na wtórnym rynku i można coś z niego wykręcić.
...
Może na początek TLAudio 5051..... Nie jest drogi,uniwersalny,bywał ostatnio na wtórnym rynku i można coś z niego wykręcić.
- SwingFellaz
...preamp... to moze od igs'a cos?!...
No wlasnie tez o tym myslalem. W koncu trzeba wspierac polska produkcje. Biorac jednak pod uwage moj budzet to chyba mnie nie stac. Chyba ze kolega IGS przeczyta tego posta i da jakas dobra znizke ;)
No wlasnie tez o tym myslalem. W koncu trzeba wspierac polska produkcje. Biorac jednak pod uwage moj budzet to chyba mnie nie stac. Chyba ze kolega IGS przeczyta tego posta i da jakas dobra znizke ;)