Emu 0404 + Cubase LE

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
AllShotgun
Re: Emu 0404 + Cubase LE

Post autor: AllShotgun » sobota 21 mar 2009, 17:16

Mam na 4 ms. Zastanawiam się czy na nowo XPka nie postawić. Już na Emu bo był stawiany na zintegrowanej....
No to dobry pomysł ALE NIC NIEMUSISZ KOMBINOWAĆ W PANELU STEROWANIA ITD. PZDR
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » sobota 21 mar 2009, 22:16

Wprowadziłem nieświadomie w błąd. To nie instrumenty VST są rozjechane. Włączyłem metronom. Perkusja i bas na VST grają równiutko z VST. A reszta instrumentów na MIDach jest opóźniona bardzo. Zasugerowałem się na początku latencją bo dużo się naczytałem o problemach z nią związanych i myślałem że to to. Gdy gra cały utwór cięzko dosłuchać co jest opóźnione. Jest po prostu chaos. Dopiero przy dwóch prostych ścieżkach i po włączeniu metronomu słychać jakie są prawdziwe przesunięcia. Teraz to już ie wiem całkiem o co chodzi...

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » sobota 21 mar 2009, 22:18

...Wprowadziłem nieświadomie w błąd. To nie instrumenty VST są rozjechane. Włączyłem metronom. Perkusja i bas na VST grają równiutko z VST. A reszta instrumentów na MIDach jest opóźniona bardzo. Zasugerowałem się na początku latencją bo dużo się naczytałem o problemach z nią związanych i myślałem że to to. Gdy gra cały utwór cięzko dosłuchać co jest opóźnione. Jest po prostu chaos. Dopiero przy dwóch prostych ścieżkach i po włączeniu metronomu słychać jakie są prawdziwe przesunięcia. Teraz to już ie wiem całkiem o co chodzi......
Perkusja i bas na VST grają równiutko z metronomem... Przepraszam. szkoda że nie ma tu edycji własnych postów

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » niedziela 22 mar 2009, 04:44

Nie możesz mieć MIDów sterowanych syntezatorem i midów sterowanych vst w jednym projekcie.
Dlatego, że midi odwołuje się do syntezatora karty zintegrowanej, a vst do emu i pracują na innych zegarach.
Przecież te midi też możesz ubrać w vst i wszystko się wyrówna.
Muzyk, gitarzysta

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » niedziela 22 mar 2009, 07:51

...Nie możesz mieć MIDów sterowanych syntezatorem i midów sterowanych vst w jednym projekcie.
Dlatego, że midi odwołuje się do syntezatora karty zintegrowanej, a vst do emu i pracują na innych zegarach.
Przecież te midi też możesz ubrać w vst i wszystko się wyrówna....
Tak. Od razu pomyślałem by zamienić wszystkie midy na vst i pościągałem sobie nieco od razu z netu. Tylko że jeden ból... W cubase LE do jednego projektu można dodać tylko dwa Instrumenty VST. Bynajmniej u mnie. Można je potem dowolnie ładować do ilu ścieżek się chce Ale tylko dwa wybrane instrumenty. Biorąc pod uwagę to jeszcze że jak zauważyłem ścieżek midowych nie da rady u mnie konwertować funkcją "mixdown" do wavów to wychodzi na to że Cubase LE to bardzo mocno demonstracyjna tylko wersja... A tego nigdzie wcześniej nie wyczytałem... W tym, układzie projekt trzeba znowu robić bardzo prymitywnymi metodami... Bo najpierw po dwie ścieżki co najwyżej miksować jako vawy ściągać je do cubase na nowo i znowu dwa i tak w kółko. Tylko że wtedy trzeba mieć cały kawałek już gotowy (brak możliwości twórczych zmian w trakcie-chyba że tnąc ścieżki na kawałki) I dogrywanie na żywo partii gitar niemożliwe do istniejących ścieżek mid bo na końcu będą przesunięte. Chyba że są jakieś inne wyjścia??

Awatar użytkownika
bean

Post autor: bean » niedziela 22 mar 2009, 09:40

Instrument Track
[addsig]
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » niedziela 22 mar 2009, 10:54

...Instrument Track
...
Hmmm? Szukam czegoś takiego i nie mogę znaleźć. Co to?

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » niedziela 22 mar 2009, 12:24

Ale ze mnie baran... Z tymi opóźnionymi midami...Wystarczy na wszystkie ścieżki midi nałożyć VST Universal sound module i wybrać odpowiedni program dla każdego instrumentu... Ale na resztę projektu zostaje tylko jeden dodatkowy instrument VST... Wciskam F11 i pojawia mi się panel tylko z dwoma miejscami na ich wybór... To spore ograniczenie... chyba że jest możliwość rozszerzenia tego...? Ale na razie nie wiem. Przepraszam za omawianie tak prostackich problemów. Ale jestem zupełnie początkującu w CUBASE LE...

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » niedziela 22 mar 2009, 19:51

W teorii to mógłbyś sobie kupić jeden instrument obsługujący softwarowy syntezator, a nie odwołujący sie do tego w karcie zintegrowanej.

Z tego co pamiętam był chyba jakiś darmowy yamahy.
Yamaha S-YXG50.
Gdy go zainstalujesz to pojawi się w windowsie nowy instrument midi i będziesz mógł również ustawić go w cubase na wyjściu ścieżek. On nie pracuje jako VST, tylko zastępuje syntezator w karcie zintegrowanej.
E-mu chyba z niego może korzystać.
On brzmi sporo lepiej niż te zintegrowane.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
Pshemo1981

Post autor: Pshemo1981 » niedziela 22 mar 2009, 20:24

......Wydaje mi się, że oprócz samego ustawienia poziomu latencji powinieneś zweryfikować pojęcie "dobry sprzęt". 1 GB RAM niestety nie można do tego zaliczyć, zwłaszcza pracując na VSTi. 2 GB to niezbędne minimum, lecz najlepiej od razu zainstalować 4. To bardzo ułatwia życie :) Znam to z autopsji....
Producent karty i oprogramowania zaleca 512 Mb RAM... Teoretycznie powinno starczyć. Ale zanim kupie to może pożyczę pamięc i zobacze. Myślę ze problem tkwi gdzie indziej... Cztery ściżki midi w cubase i VST na jednej z nich to nie jest jeszcze obciążenie......
No No. Uwierzyłbym w te 512 mB gdybym nie miał katy E-mu , tyle ze to minimum kolego( a nie jak piszesz producent zaleca) i za wiele na tym nie zrobisz . Dla emu 2gB minimum !!
Muzyk, kompozytor, aranżer - amator:)

ODPOWIEDZ