Emu 0404 + Cubase LE
Mam pytanie. Czy ktoś z forumowiczów mógłby opisać jak skonfigurować Cubase le z kartą emu 0404. Na co zwrócić uwagę. I jak podejść do tematu. Ja mam problem z ogromną latencją. I to w prostych projektach. Np cztery ścieżki midi i pod jedną z nich podpinam prosty VST. VST opóźnia się tak że wszystko się rozjeżdża. Problem sprzętu raczej odpada (procek 3GHz, pamięć 1Gb). Jestem nowicjusz w tym temacie. Do tej pory pracowałem na SB live z prostymi programami midi plus Cool Edit Pro. Zanim nie rozwiąże tych podstawowych zagadnień to nie mam co nawet próbować komponować i nagrywać. Na razie dostaję białej gorączki. Bo na starym sprżecie wszystko szło ok. Prymitywnie ale robiłem kompletne projekty muzyczne. A tu miało być super a jest klapa

Re: Emu 0404 + Cubase LE
Wydaje mi się, że oprócz samego ustawienia poziomu latencji powinieneś zweryfikować pojęcie "dobry sprzęt". 1 GB RAM niestety nie można do tego zaliczyć, zwłaszcza pracując na VSTi. 2 GB to niezbędne minimum, lecz najlepiej od razu zainstalować 4. To bardzo ułatwia życie :) Znam to z autopsji.
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO
...Wydaje mi się, że oprócz samego ustawienia poziomu latencji powinieneś zweryfikować pojęcie "dobry sprzęt". 1 GB RAM niestety nie można do tego zaliczyć, zwłaszcza pracując na VSTi. 2 GB to niezbędne minimum, lecz najlepiej od razu zainstalować 4. To bardzo ułatwia życie :) Znam to z autopsji....
Producent karty i oprogramowania zaleca 512 Mb RAM... Teoretycznie powinno starczyć. Ale zanim kupie to może pożyczę pamięc i zobacze. Myślę ze problem tkwi gdzie indziej... Cztery ściżki midi w cubase i VST na jednej z nich to nie jest jeszcze obciążenie...
Producent karty i oprogramowania zaleca 512 Mb RAM... Teoretycznie powinno starczyć. Ale zanim kupie to może pożyczę pamięc i zobacze. Myślę ze problem tkwi gdzie indziej... Cztery ściżki midi w cubase i VST na jednej z nich to nie jest jeszcze obciążenie...
- AllShotgun
Zmień z Full duplex na Asio E-Mu w Cubese LE, ustaw latacie i baw sie patch mixem.
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...
...Zmień z Full duplex na Asio E-Mu w Cubese LE, ustaw latacie i baw sie patch mixem. ...
Tak mam właśnie ustawione w Cubase LE. Zmiany w ustawieniu latencji nie przynoszą rezultatów. Opóźnienie jakie było jest nadal. Co do zabawy patchmixem to wywołuje ona głównie trzaski. Jak mam się nim bawić? Co tam trzeba ustawić?
Tak mam właśnie ustawione w Cubase LE. Zmiany w ustawieniu latencji nie przynoszą rezultatów. Opóźnienie jakie było jest nadal. Co do zabawy patchmixem to wywołuje ona głównie trzaski. Jak mam się nim bawić? Co tam trzeba ustawić?
- AllShotgun
Devices, Devices Setup, VST Multi tracks i control panel tam ustaw latacje z 50 na 4 ms (musi być e-mu asio a nie full duplex. To musi działąć.
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...
...Devices, Devices Setup, VST Multi tracks i control panel tam ustaw latacje z 50 na 4 ms (musi być e-mu asio a nie full duplex. To musi działąć.
...
Tak właśnie mam. Próbowałem latencje różną. nic nie zmienia. Zniechęony już jestem tym:( Jestem muzykiem nie informatykiem. Roznosi mię ta karta. Zostają tylko midy. Jak miałbym na midach pracować to został bym na SB live. Już z 4 dni nie ćwiczę przez to ustrojstwo.
...
Tak właśnie mam. Próbowałem latencje różną. nic nie zmienia. Zniechęony już jestem tym:( Jestem muzykiem nie informatykiem. Roznosi mię ta karta. Zostają tylko midy. Jak miałbym na midach pracować to został bym na SB live. Już z 4 dni nie ćwiczę przez to ustrojstwo.
......Devices, Devices Setup, VST Multi tracks i control panel tam ustaw latacje z 50 na 4 ms (musi być e-mu asio a nie full duplex. To musi działąć.
...
Tak właśnie mam. Próbowałem latencje różną. nic nie zmienia. Zniechęony już jestem tym:( Jestem muzykiem nie informatykiem. Roznosi mię ta karta. Zostają tylko midy. Jak miałbym na midach pracować to został bym na SB live. Już z 4 dni nie ćwiczę przez to ustrojstwo....
Sprawdziłem sobie jeszcze coś takiego. Napisałem w nowym projekcie dwie ścieżki midów. Równiutko ósemki. Do jednej popiołem VST i wsłuchawszy się stwierdziłem że VST gra wcześniej niż ścieżka czystych midów. Nie wiem już. To jest jakiś problem z synchronizacją?? Czy coś takiego się ustawia? Czy to raczej błąd w sterownikach czy może system jest gdzieś dziabnięty? Jeszcze jedno. Po zainstalowaniu karty (wcześniej wyłączyłem w biosie kartę zintegrowaną) W panelu sterowania w ustawieniach dźwięków sterownik do emu mam podpięty w nagrywaniu i odtwarzaniu. W midach jest microsoft GS. Gdy zmienię na siłena sterownik emu pozostaje nieaktywny. Gdzieś wyczytałem że w przypadku emu tak ma być ale czy tak jest w istocie to nie potwierdziłem nigdzie. Także w ustawieniach poszczególnych ścieżek w cubase na ścieżkach midowych muszę wybrać microsoft GS by gadały. Nie wiem czy to jest prawidłowe.
...
Tak właśnie mam. Próbowałem latencje różną. nic nie zmienia. Zniechęony już jestem tym:( Jestem muzykiem nie informatykiem. Roznosi mię ta karta. Zostają tylko midy. Jak miałbym na midach pracować to został bym na SB live. Już z 4 dni nie ćwiczę przez to ustrojstwo....
Sprawdziłem sobie jeszcze coś takiego. Napisałem w nowym projekcie dwie ścieżki midów. Równiutko ósemki. Do jednej popiołem VST i wsłuchawszy się stwierdziłem że VST gra wcześniej niż ścieżka czystych midów. Nie wiem już. To jest jakiś problem z synchronizacją?? Czy coś takiego się ustawia? Czy to raczej błąd w sterownikach czy może system jest gdzieś dziabnięty? Jeszcze jedno. Po zainstalowaniu karty (wcześniej wyłączyłem w biosie kartę zintegrowaną) W panelu sterowania w ustawieniach dźwięków sterownik do emu mam podpięty w nagrywaniu i odtwarzaniu. W midach jest microsoft GS. Gdy zmienię na siłena sterownik emu pozostaje nieaktywny. Gdzieś wyczytałem że w przypadku emu tak ma być ale czy tak jest w istocie to nie potwierdziłem nigdzie. Także w ustawieniach poszczególnych ścieżek w cubase na ścieżkach midowych muszę wybrać microsoft GS by gadały. Nie wiem czy to jest prawidłowe.
- AllShotgun
Ja tez używam E-Mu 0404 PCI z Cubase LE, i działa bardzo dobrze. na ile milisekund masz ustawioną teraz latacie ? W niemartw sie ja mam problemy czasem po 2 latach z patch mixem.
...Ja tez używam E-Mu 0404 PCI z Cubase LE, i działa bardzo dobrze. na ile milisekund masz ustawioną teraz latacie ? W niemartw sie ja mam problemy czasem po 2 latach z patch mixem. ...
Mam na 4 ms. Zastanawiam się czy na nowo XPka nie postawić. Już na Emu bo był stawiany na zintegrowanej.
Mam na 4 ms. Zastanawiam się czy na nowo XPka nie postawić. Już na Emu bo był stawiany na zintegrowanej.