Witam szacownych forumowiczów!
po przewertowaniu forum i kilku rozważaniach postanowilem zadac takie oto pytanie.
zaznaczam ze NIE chodzi mi o adaptacje akustyczna ani nic z tych rzeczy(bo tego na forum jest sporo).
Mam takie pomieszczenie wys x sze x dl ok 2,7 x 3 x 4 i bede sie do niego powoli przenosił ze swoimi "gratami" wiec naturalnie odrazu chce porobic kilka rzeczy by nie meczyć rodziny "dziwnymi dzwiekami".
Mianowicie bedzie tam wstawione biurko + PC, regały z vinylami + gramofony + inne graty.
Pomieszczenie jest "jakby" przy domu (sciany z" max kozłowice" 18 cm + tynk gipsowy, wylewka 8cm + styropian 10 cm, sufit strop teriva) tak ze nad pomieszczeniam jest strych z jednej strony garaż z przeciwległej łazienka a po bokach nie ma nic. Mysle wiec ze zbytnio nikomu nie bede przeszkadzał ale mniejsza z tym.
Wkażdym badz razie tak czy inaczej musze zrobic pułapki basowe (z racji na to ze pomieszczenie nie jest za duze) pulapki beda "mobilne".
Wiec idac dalej wymyslilem sobie ze zrobie 3 pulapki 1,2m x 2,2m i 2 po 1m x 2,2m i z racji na to ze potrzebuje "kabine wokalowa" (dla wokalistki)( w tak malym pomieszczeniu postawienie takiej kabinki wydaje mi sie dosc chorym pomyslem - bo i zabiera miejsce i komfort przebywania w takim pomieszczeniu jest znikomy) mysle zeby te pulapki z jednej strony okleic piramidkami(z pewnego serwisu aukcyjnego- mimo iż nie maja zbyt pochlebnych opinii to wydaje mi sie ze jako tako rozpraszaja dzwiek??) i ustawiac je w (patrzac od gory) piecioscian (w srodku pojemoscowka i wokalistka).
Mialbym wtedy 2 w 1 mobilną kabinę wokalowa "odcieta od swiata" i pulapki basowe (ktore sa i tak niezbedne) i tu moje pytanie czy talie rozwiazanie ma sens?? i czy spełni pokladana w nim role??
p.s.
prosze nie odsylac mnie do wyszukiwarki gdyz przewertowalem to forum nie raz i niestety wiekszosc tematow jest odnosnie "stalych" kabin badz wieszania roznych kotar, kocow etc. co nie wchodzi w gre gdyz takowych nie posiadam.
Pułapki basowe + kabina wokalowa 2 w 1
"...muzykę kocham więc kradnę te sample..." "...bo muzyka jest językiem wszechświata..."
Re: Pułapki basowe + kabina wokalowa 2 w 1
Takie rozwiązanie nie ma sensu. Pułapki basowe mają największą skuteczność w miejscach o największym ciśnieniu związanym z rezonansem pomieszczenia, a więc w pierwszej kolejności w narożnikach pomieszczenia, później na stykach ścian i podłogi oraz przy ścianach. W środku pomieszczenia skuteczność pułapki może spaść nawet do zera, jeśli trafi na węzeł fali. A przecież kabiny wokalowej nie stawia się tam, gdzie są największe problemy z basem, tylko wręcz przeciwnie. Zatem te dwa wymagania są sprzeczne.
Piramidki z pianki akustycznej nie mają żadnej skuteczności jeśli chodzi o pochłanianie niskich częstotliwości, za to skutecznie pochłaniają wysokie częstotliwości i jeszcze bardziej psują pomieszczenie. Kupowanie ich w ciemno to pieniądze wyrzucone w błoto. Kupowanie piramidek z gąbki technicznej sprzedawanych na Allegro jako rzekome panele akustyczne to już kompletny absurd. No ale cóż, skoro chcesz zmarnować pieniądze i czas, to powodzenia.
Piramidki z pianki akustycznej nie mają żadnej skuteczności jeśli chodzi o pochłanianie niskich częstotliwości, za to skutecznie pochłaniają wysokie częstotliwości i jeszcze bardziej psują pomieszczenie. Kupowanie ich w ciemno to pieniądze wyrzucone w błoto. Kupowanie piramidek z gąbki technicznej sprzedawanych na Allegro jako rzekome panele akustyczne to już kompletny absurd. No ale cóż, skoro chcesz zmarnować pieniądze i czas, to powodzenia.
...Takie rozwiązanie nie ma sensu. Pułapki basowe mają największą skuteczność w miejscach o największym ciśnieniu związanym z rezonansem pomieszczenia, a więc w pierwszej kolejności w narożnikach pomieszczenia, później na stykach ścian i podłogi oraz przy ścianach. W środku pomieszczenia skuteczność pułapki może spaść nawet do zera, jeśli trafi na węzeł fali. A przecież kabiny wokalowej nie stawia się tam, gdzie są największe problemy z basem, tylko wręcz przeciwnie. Zatem te dwa wymagania są sprzeczne.
Piramidki z pianki akustycznej nie mają żadnej skuteczności jeśli chodzi o pochłanianie niskich częstotliwości, za to skutecznie pochłaniają wysokie częstotliwości i jeszcze bardziej psują pomieszczenie. Kupowanie ich w ciemno to pieniądze wyrzucone w błoto. Kupowanie piramidek z gąbki technicznej sprzedawanych na Allegro jako rzekome panele akustyczne to już kompletny absurd. No ale cóż, skoro chcesz zmarnować pieniądze i czas, to powodzenia. ...
MB bardzo sie ciesze że odpisałeś bo bardzo cenie sobie Twoja wiedze.
To ze pułapki musza być na styka scian to wiem i tak tez bedzie na codzien.
Tylko chodzi mi o to ze podczas nagran (oczywiscie amatorskich) wokalu zbierlabym je w "kupke" i robil z nich "kabine" żeby odizolować mikrofon od "pustego" pomieszczenia i poglosu.
I dlatego wspomnialem również o piramidkach (i oblepieniu owych pułapek nimi z jednej strony) właśnie w celu pochłaniania/rozpraszania wysokich czestotliwosci ktore tworza owy "pogłos"?
Naturalnie ze nagranie mialby miejsce w sluchawkach bo innej mozliwosci nie wiedze.
Piramidki z pianki akustycznej nie mają żadnej skuteczności jeśli chodzi o pochłanianie niskich częstotliwości, za to skutecznie pochłaniają wysokie częstotliwości i jeszcze bardziej psują pomieszczenie. Kupowanie ich w ciemno to pieniądze wyrzucone w błoto. Kupowanie piramidek z gąbki technicznej sprzedawanych na Allegro jako rzekome panele akustyczne to już kompletny absurd. No ale cóż, skoro chcesz zmarnować pieniądze i czas, to powodzenia. ...
MB bardzo sie ciesze że odpisałeś bo bardzo cenie sobie Twoja wiedze.
To ze pułapki musza być na styka scian to wiem i tak tez bedzie na codzien.
Tylko chodzi mi o to ze podczas nagran (oczywiscie amatorskich) wokalu zbierlabym je w "kupke" i robil z nich "kabine" żeby odizolować mikrofon od "pustego" pomieszczenia i poglosu.
I dlatego wspomnialem również o piramidkach (i oblepieniu owych pułapek nimi z jednej strony) właśnie w celu pochłaniania/rozpraszania wysokich czestotliwosci ktore tworza owy "pogłos"?
Naturalnie ze nagranie mialby miejsce w sluchawkach bo innej mozliwosci nie wiedze.
"...muzykę kocham więc kradnę te sample..." "...bo muzyka jest językiem wszechświata..."
Aha, czyli chcesz zrobić ustroje typu gobo. W takim razie polecam rozwiązanie uniwersalne, czyli kanapkę z prasowanej wełny o dużej gęstości plus jednostronna warstwa miękka na przykład Akupłyta, wszystko razem w ramie obszyte materiałem. Do ustawienia jako kabina odwracasz miękkim do środka. Piramidki zbędne.
...Aha, czyli chcesz zrobić ustroje typu gobo. W takim razie polecam rozwiązanie uniwersalne, czyli kanapkę z prasowanej wełny o dużej gęstości plus jednostronna warstwa miękka na przykład Akupłyta, wszystko razem w ramie obszyte materiałem. Do ustawienia jako kabina odwracasz miękkim do środka. Piramidki zbędne....
Dokładnie
dokładnie o takie coś mi chodzi!
Tylko czy to daje rade??
I jeśli można zapytać coś dokładniej odnośnie tej "Akupłyty" (Bo Aku-mate widziałem, w sensie prasowana wełna mineralna w opakowaniu z napisem aku-mata) jakiś namiar??
Dokładnie

Tylko czy to daje rade??
I jeśli można zapytać coś dokładniej odnośnie tej "Akupłyty" (Bo Aku-mate widziałem, w sensie prasowana wełna mineralna w opakowaniu z napisem aku-mata) jakiś namiar??
Dokładnie
Tylko czy to daje rade??
I jeśli można zapytać coś dokładniej odnośnie tej "Akupłyty" (Bo Aku-mate widziałem, w sensie prasowana wełna mineralna w opakowaniu z napisem aku-mata) jakiś namiar??...
Podejrzewam, że chodzi o produkt firmy ISOVER - dostępny jest w każdym większym sklepie z materiałami budowlanymi (Castorama, OBI).
Kupujesz je w paczkach 1200x600 (grubość 50 lub 100mm). W paczce jest 7,2 m2 dla grubości 100mm lub 14,4 dla grubości 50mm.
Jeśli chodzi i budowę panela to sposób opisany dokładnie na stronie IGS'a:
http://www.igsaudio.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4&Itemid=14
Jeśli zaś masz zamiar budować pułapki basowe to lepiej użyć ISOVER PT80, który ma lepsze właściwości tłumienia częstotliwości poniżej 250Hz.

Tylko czy to daje rade??
I jeśli można zapytać coś dokładniej odnośnie tej "Akupłyty" (Bo Aku-mate widziałem, w sensie prasowana wełna mineralna w opakowaniu z napisem aku-mata) jakiś namiar??...
Podejrzewam, że chodzi o produkt firmy ISOVER - dostępny jest w każdym większym sklepie z materiałami budowlanymi (Castorama, OBI).
Kupujesz je w paczkach 1200x600 (grubość 50 lub 100mm). W paczce jest 7,2 m2 dla grubości 100mm lub 14,4 dla grubości 50mm.
Jeśli zaś masz zamiar budować pułapki basowe to lepiej użyć ISOVER PT80, który ma lepsze właściwości tłumienia częstotliwości poniżej 250Hz.
...Dokładnie
Tylko czy to daje rade??
Jeśli zaś masz zamiar budować pułapki basowe to lepiej użyć ISOVER PT80, który ma lepsze właściwości tłumienia częstotliwości poniżej 250Hz....
Dzieki za info.
Domyslałem sie ze moze chodzic o ta plyte isovera ale nie bylem pewny dlatego zadalem pytanie jeszcze raz, jak zrobic pulapki i reszte to wiem bo sledze od dosc dawna to forum, tylko nie bylem pewiem czy to co sobie wymysliem zadzala stad moje pytanie.
no to teraz trza do castoramy na zakupy
pozdrawiam T.

Tylko czy to daje rade??
Jeśli zaś masz zamiar budować pułapki basowe to lepiej użyć ISOVER PT80, który ma lepsze właściwości tłumienia częstotliwości poniżej 250Hz....
Dzieki za info.
Domyslałem sie ze moze chodzic o ta plyte isovera ale nie bylem pewny dlatego zadalem pytanie jeszcze raz, jak zrobic pulapki i reszte to wiem bo sledze od dosc dawna to forum, tylko nie bylem pewiem czy to co sobie wymysliem zadzala stad moje pytanie.
no to teraz trza do castoramy na zakupy

pozdrawiam T.
Akupłyta wbrew swojej nazwie to żadna płyta tylko bardzo miękka wełna w formie płatów. Proponowałem konstrukcję warstwową, czyli z jednej strony gęsta wełna (na przykład PT80 lub PT100) z drugiej miękka Akupłyta. Taka konstrukcja przy ruchomym panelu pozwala zmieniać właściwości ustroju przez obrócenie.
Castorama? Zapomnij. Tam nic z tych rzeczy nie dostaniesz. Musisz poszukać w specjalistycznych hurtowaniach, zwłaszcza bardzo ciężko dostać gęstą prasowaną wełnę, a taka jest konieczna do pułapek basowych.
Castorama? Zapomnij. Tam nic z tych rzeczy nie dostaniesz. Musisz poszukać w specjalistycznych hurtowaniach, zwłaszcza bardzo ciężko dostać gęstą prasowaną wełnę, a taka jest konieczna do pułapek basowych.
mysle ze warto tez dodac, ze gesta wełna np PT100 z racji swojej wiekszej gestosci niz zwykla Akupłyta oprocz tego ze dziala lepiej przy nizszych czestotliwosciach, to teoretycznie dziala troche gorzej przy wysokich czestotliwosciach, warto o tym wiedziec chcac zrobic wyrownany czas odpowiedzi w calym zakresie czestotliwosci.
z drugiej strony otrzymamy wtedy pomieszczenie dobrze wytlumoine w niskim srodku i srodku, a przy wysokich bedzie "oddech". ludzie ktorzy wykorzystuja tylko pianki (gabki) zabijaja sobie wlasnie ten oddech-lekkosc pomieszczenia, pozostawiajac na wlasne zyczenie masakre w dole i w srednicy.
Pozdrawiam
[addsig]
z drugiej strony otrzymamy wtedy pomieszczenie dobrze wytlumoine w niskim srodku i srodku, a przy wysokich bedzie "oddech". ludzie ktorzy wykorzystuja tylko pianki (gabki) zabijaja sobie wlasnie ten oddech-lekkosc pomieszczenia, pozostawiajac na wlasne zyczenie masakre w dole i w srednicy.
Pozdrawiam
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
...mysle ze warto tez dodac, ze gesta wełna np PT100 z racji swojej wiekszej gestosci niz zwykla Akupłyta oprocz tego ze dziala lepiej przy nizszych czestotliwosciach, to teoretycznie dziala troche gorzej przy wysokich czestotliwosciach, warto o tym wiedziec chcac zrobic wyrownany czas odpowiedzi w calym zakresie czestotliwosci.
Pozdrawiam
...
Z PT 100 może być problem, gdyż chyba jej już nie produkuja (przejżałem cała oferte ISOVERA na ich stronie) ale z PT 80 nie ma najmniejszego problemu jak rownież z akupłyta wiec pozostaje odłożyc z 500pln i brac sie do roboty.
Jeszcze raz dziekuje za wszystkie informacje i pozdrawiam.
Pozdrawiam
...
Z PT 100 może być problem, gdyż chyba jej już nie produkuja (przejżałem cała oferte ISOVERA na ich stronie) ale z PT 80 nie ma najmniejszego problemu jak rownież z akupłyta wiec pozostaje odłożyc z 500pln i brac sie do roboty.
Jeszcze raz dziekuje za wszystkie informacje i pozdrawiam.