Ketron SD 2 Orchestral Wizard

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Masters
Ketron SD 2 Orchestral Wizard

Post autor: Masters » piątek 13 mar 2009, 22:47

Tylko proszę Admin, nie usuwaj tematu.
Szukałem o tym na forum ale doszukałem się jedynie wątłych informacji.
Słuchajcie - od dawna poszukuję czegoś, co by mi w łatwy sposób pomogło odsłuchiwać czy odgrywać midi file podczas imprez. Nie chcę inwestować w drogi keyboard z funkcjami, które mi się do niczego nie przydadzą.
kolega zaproponował mi SD2.
Słuchałem demo na stronie Ketrona i szczerze - jestem pod dużym wrażeniem. Jednak nie do końca rozumiem, w jaki sposób mam obsługiwać ten interfejs/moduł ?
Jeśli coś wiecie na temat tego urzadzenia, proszę podajcie jakieś info.
Z góry dziękuję
Masters.

Redakcja

Re: Ketron SD 2 Orchestral Wizard

Post autor: Redakcja » piątek 13 mar 2009, 23:23

...Tylko proszę Admin, nie usuwaj tematu...

A czemu niby miałby go usunąć, wszak to bardzo dobry temat. Tym bardziej, iż sporo osób na naszym forum zmaga się ostatnio z wyborem prostego w obsłudze, lecz w miarę dobrego brzmieniowo playera plików MIDIFile, zarówno programowego jak i sprzętowego.

...od dawna poszukuję czegoś, co by mi w łatwy sposób pomogło odsłuchiwać czy odgrywać midi file podczas imprez. Nie chcę inwestować w drogi keyboard z funkcjami, które mi się do niczego nie przydadzą. kolega zaproponował mi SD2.

Miał rację, aczkolwiek podobnych funkcjonalnie do SD2 OW modułów znajdziesz całkiem sporo na naszym rynku.

...Słuchałem demo na stronie Ketrona i szczerze - jestem pod dużym wrażeniem. Jednak nie do końca rozumiem, w jaki sposób mam obsługiwać ten interfejs/moduł ? ...

Tu musisz koniecznie napisać czego dokładnie nie rozumiesz.

Tak, czy inaczej - do prostego, w miarę rzetelnego odtwarzania większości dostępnych na naszym rynku plików MIDIFile w formacie GM (bez potrzeby ich edycji) ten moduł nadaje się doskonale.
Choć wygląda niepozornie, to uwierz, że jest to naprawdę kawał mocno przemyślanej i solidnie brzmiącej (w tym asortymencie) maszyny.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » sobota 14 mar 2009, 00:42

Szanowny Redaktorze, miło mi, a wręcz przyjemnie, że spojrzałeś na ten temat swoim "okiem" jako pierwszy.
Kontynuując, napisałeś "...aczkolwiek podobnych funkcjonalnie do SD2 OW modułów znajdziesz całkiem sporo na naszym rynku."

Odpowiadam: Czy za tę cenę ?! znalazłem w necie cenę 1199 zł ?
Jeśli się mylę, jeśli jest coś innego, "lepszego" doradź. Bo niechciałbym nadwyrężać budżetu domowego niepotrzebnie. Co na to moja żona ?!

Dalej ... piszesz " ...musisz koniecznie napisać czego dokładnie nie rozumiesz."
Właśnie ... czego nierozumiem ... nie ma tam wyświetlacza, przycisków ( tego do czego przyzwyczaiła nas technika / elektornika ), zatem ...no właśnie jak to działa.
Prosto pisząc..."odpalam plik midi w zewnętrznym seqwencerze ( komputer/interfejs midi lub zewnt., instrument typu "klawisz" - oczywiście spięty kablami midi z SD 2 ), i zaczyna to grać ( SD 2 ) swoimi brzmieniami w standardzie GM. Tak ? No tak bo jakby inaczej.
Jesli chcę stworzyć własny aranż na podstawie standardu GM, to jak ... wybieram w zewnętrznym sekwencerze numer brzmienia i SD 2 na to natychmiast reaguje ?

Hmmm...muszę pomyśleć...dziś juz noc, mysl logicznie układa się tylko do snu.

Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » sobota 14 mar 2009, 10:54

Podbijam temat i proszę o opinie. Czy warto zakupić SD 2, jakieś pozytywy, negatywy. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Redakcja

Post autor: Redakcja » sobota 14 mar 2009, 19:30

...Podbijam temat i proszę o opinie. Czy warto zakupić SD 2, jakieś pozytywy, negatywy...

Oj nie, nie tędy droga!

Aby w pełni zapanować nad dowolnym ze sprzętowych modułów brzmieniowych musisz koniecznie zapodać sobie choć trochę elementarnej wiedzy w zakresie komunikatów kanałowych MIDI (Program Change, Control Change). Bez tego dalej ani rusz . Zajrzyj do naszego forumowego działu w FAQ naszego forum.

Jak już dasz sobie z tym radę to bardzo chętnie dopowiem co dalej.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » niedziela 15 mar 2009, 20:27

Witam,
O midi przerabiałem gdy jeszcze pracowałem z komputerem marki Atari i Cubasem ( co za czasy, he ). Z tym nie mam problemów.

Awatar użytkownika
Pshemo1981

Post autor: Pshemo1981 » niedziela 15 mar 2009, 21:32

Ja używam tego do imprez karaoke i jestem zadowolony. Laptop odtwarza pliki *kar przez SD2 i program VanBasco, i rzutnik. Brzmi dosc przyzwoicie
Muzyk, kompozytor, aranżer - amator:)

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » poniedziałek 16 mar 2009, 13:35

Pshemo, dzięki za odpowiedź. Wysłałem ci wiadomość na PW.
Pozdrawiam

Marito35

Post autor: Marito35 » sobota 21 mar 2009, 09:42

...
Podbijam temat i proszę o opinie. Czy warto zakupić SD 2, jakieś pozytywy, negatywy. Z góry dziękuję za odpowiedzi....
Witam!!! Ja posiadam Ketrona SD2 dla mnie ocena jest pozytywna, napisz dokładnie czego chcesz wiedzieć to postaram się opsiać w dokładnie. Ja używam programów Midi Optimizer Pro 6 w którym są ustawienia banków pod Ketrona oraz i Sonara, na stronie Ketrona mozna pobrać darmowe ustawienia pod programy Cubase, Sonar i Logic...

Także bardzo warto zakupić KetronaSD2, miałem w swoim czasie moduły Roland Sonic Cell oraz Yamaha Motif Rack ES i przyznam szczerze że Ketron SD2 brzmi bardziej dynamicznie a co najważniejsze naturalnie tzn, akordeony, bębny jak Żywe i dlatego polecam

ODPOWIEDZ