Zoom H4 - poważna wada (ostrzeżenie)

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
szkudlik
Re: Zoom H4 - poważna wada (ostrzeżenie)

Post autor: szkudlik » piątek 13 mar 2009, 15:35

Czy ZOOM h4 (i na przyszlosc h4n) sa wyposazone w limiter przed AD czy tylko w jakis algorytm ktory dziala juz po przetworzeniu na cyfre.
Limiter, kompresor, AGC czy co tam jeszcze jest jest to algorytm w procesorze DSP Zooma H4. Jak dla mnie to to jest zbędny gadget i zawsze jest wyłączony.
Dzikei monter - to uchroniles mnie przed wtopa - bo myslem ze to taki soft limiter sprzetowy - dzieki! *

No dobra, to teraz pytanie za 5 punktów - co łatwiej jest przesterować: preamp czy przetwornik?

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 14 mar 2009, 15:12

wlasnie to udalo mi sie wczoraj zrobic :(
wiec spasowalem z nagrywania - to wystrajanie glosnosci L/M/H to glupi pomysl troche.
ciekaw jestem tego H4n - z opisów rodzi sie wrazenie ze to Swiety Graal

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » sobota 14 mar 2009, 18:10

...wlasnie to udalo mi sie wczoraj zrobic :(
wiec spasowalem z nagrywania - to wystrajanie glosnosci L/M/H to glupi pomysl troche.
ciekaw jestem tego H4n - z opisów rodzi sie wrazenie ze to Swiety Graal...
??
Nie rozumiem czemu Ci się nie udało.
Właśnie to strojenie L/M/H to bardzo dobry pomysł.
Każdy poziom regulowany przyciskiem zewnetrznym L/M/H
ma dokładne skalowanie w menu!!! W 120 stopniach.
Tylko trzeba poszukać.
Po prostu nie da się przesterować jeśli się dobrze reguluje,
a nagrywałem H4 setki razy, zarówno z mikrofonów wbudowanych jak i z wejść liniowych etc.
Więc da się nagrać totalny noise jak i oddech z daleka.
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 15 mar 2009, 16:35

na poczatku koncertu ustawilem M - bylo -12db - 8db w peakach ... grane byly szybkie standarty jazzowe.

po godzinie sprawdzam a tam totalne przestery - perkusista sie rozgrzal (tylko stopa byla doglosniona), glosnosc calosci nie byla zmieniona - durny limiter by pomogl - to wyraznie werbel dawal.

Nie mialem glowy by sprawdzac poziomy podczas muzyki - a mialem nadzieje ze to sprzed typu "włacz i zapomnij"

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 15 mar 2009, 20:37

no bardzo - wiem

nagrywalem w 24

myslalem ze 12-8 db wystarczy zapasu - jak w studyjku...niestety, nie wystarczylo

no nic , mam nauczke

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » niedziela 15 mar 2009, 21:59

...Poza tym weź poprawkę, ze te wskaźniki to nie koniecznie muszą byś super dokładne.

A tak żeby dobić już H4, ostatnio coś się poprumpciało w moim, bo wkładając naładowane akumulatorki po 5 minutach nagrywania w wave wskazuje bardzo niski ich pozom naładowania. Aku są nowe, sprawdzałem na wielu rożnych sztukach. Nie wiem, może to zasługa modyfikacji H4 (dolutowany kondensator), a może owili zmierza do samo destrukcji...
...
A ustawiłeś właściwy rodzaj akumulatora w menu H4 ?

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » poniedziałek 16 mar 2009, 09:27

No cóż, ja odpuściłem sobie modyfikacje i nagrywam wyłącznie na 96kHz. Karty SD są tanie i duże więc nie jest to już taki problem. Zjazd do 44.1 kHz w kompie nie zajmuje aż tak dużo czasu i moim zdaniem nie degraduje materiału.
Zaskoczyła mnie ostatnio wyjątkowo duża wydajność sterowników ASIO do H4 (świetna sprawa do "zabawy" na służbowym laptopie z programami w wersjach portable ). No ale pisała je dla Zooma firma CEntrance, która słynie z mega wydajnych sterowników ASIO na USB.

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » środa 27 maja 2009, 15:03

Tymczasem jestem już po próbie - narazie 3 kolejne podejścia były rozciągnięte tak samo (100,049%). Lepsze to niż nic, ale jednak zawsze trzeba spedzic te kilka zbednych minut w Auditionie... pomijajac jakas tam minimalna strate jakosci wynikajacej ze zmiany dlugosci.
...
Witam,
Przytoczyłem tu cytat o rozbieżności czasu odtwarzania w zoom H4 z rzeczywistym czasem nagrania.

Mam pytanie:
Czy w Cubase LE funkcja "Time Stretch" skracając (ściskając) nagranie do właściwej długości nie spowoduje jakiś słyszalnych dla przeciętnego ucha zniekształceń zachowując przy tym dużo lepszą jakość niz nagranie z mikrofonu wbudowanego?
Zrobiłem próbe z jakims dowolnym nagraniem i "na ucho" jest ok.
Jakie sa wasze wrażenia i czy w ogóle ktoś tego narzędzia regularnie używa w tym celu?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 27 maja 2009, 15:18

Czy w Cubase LE funkcja "Time Stretch" skracając (ściskając) nagranie do właściwej długości nie spowoduje jakiś słyszalnych dla przeciętnego ucha zniekształceń zachowując przy tym dużo lepszą jakość niz nagranie z mikrofonu wbudowanego?
Jakie sa wasze wrażenia i czy w ogóle ktoś tego narzędzia regularnie używa w tym celu?

Owszem, ale nie timestretching tylko pitch shift (zwykly, ze zmiana dlugosci). Roznice w czestotliwosci probkowania to jakby roznice w "predkosci przesuwu tasmy", a wiec zmienia sie nie tylko czas nagrania ale i wysokosc. Oczywiscie w praktyce jest to nie do uslyszenia, ale...

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » środa 27 maja 2009, 15:40

...Czy w Cubase LE funkcja "Time Stretch" skracając (ściskając) nagranie do właściwej długości nie spowoduje jakiś słyszalnych dla przeciętnego ucha zniekształceń zachowując przy tym dużo lepszą jakość niz nagranie z mikrofonu wbudowanego?

Owszem, ale nie timestretching tylko pitch shift (zwykly, ze zmiana dlugosci). Roznice w czestotliwosci probkowania to jakby roznice w "predkosci przesuwu tasmy", a wiec zmienia sie nie tylko czas nagrania ale i wysokosc. Oczywiscie w praktyce jest to nie do uslyszenia, ale... ...

Rozumiem, jednak przeglądając parametry funkcji pitch shift w Cubase LE, mimo iż znalazłem parametr "time coirrection" co rozumiałbym jako skrócenie czasu nagrania stosownie do zmniejszonej częstotliwości. Jednak częstotliwość sie zmienia a czas pozostaje niezmieniony. Czy w Cubase LE ta wtyczka nie ma tych własności o których wspomniałeś?

Ew moze po prostu zrobic tak:
1. najpierw Time Stretch o 0,049%
2. pitch shift o tyle samo (chyba proporcje są takie same ilorazów częstotliwości i czasów albo niech mnie ktos poprawi)

ODPOWIEDZ