Fostex Pm 0.5 MK2

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
skarpy
Fostex Pm 0.5 MK2

Post autor: skarpy » sobota 14 mar 2009, 17:20

Witam,

Mam do wyboru:
Behr 2030a
Alesis m1 active mk2
Fostex PM 0,5

Które byście polecili do mixu z gramofonów w domu, do odsłuchu kawałków na necie i ewentualnie do produkcji (mam reasona więc może coś na poważniej zaczne).

Czytałem recenzje kilku monitorów w eis, w których porównano większe modele fostexów, behrów i te same alesisy co wypisałem. Zastanawia mnie to czy przy dokonywaniu wyboru mniejszych modeli moge sugerować się wykresami omawianych większych modeli?

Dziekuje za odpowiedz

Awatar użytkownika
tiny

Re: Fostex Pm 0.5 MK2

Post autor: tiny » niedziela 15 mar 2009, 14:44

...Witam,

Mam do wyboru:
Behr 2030a
Alesis m1 active mk2
Fostex PM 0,5

Które byście polecili do mixu z gramofonów w domu, do odsłuchu kawałków na necie i ewentualnie do produkcji (mam reasona więc może coś na poważniej zaczne).

Dziekuje za odpowiedz...
Bierz Alesisy wiele osób je poleca i innej odpowiedzi raczej nie dostaniesz.
Poza tym istnieje wyszukiwarka. (Czytanie nie boli tym bardziej że temat aktywnych monitorów jest poruszany raz w tygodniu)

Czytałem recenzje kilku monitorów w eis, w których porównano większe modele fostexów, behrów i te same alesisy co wypisałem. Zastanawia mnie to czy przy dokonywaniu wyboru mniejszych modeli moge sugerować się wykresami omawianych większych modeli?

Nie nie możesz to tak samo jakbyś porównywał fiata seicento z fiatem punto abarth niby trochę większe. (skoro miksujesz to tak samo jakbyś porównał reloopa 1000 z technicsem 1200, wyglądają tak samo, a jednak jest różnica)

jeśli masz możliwość to weź dobrze znaną Ci płytę i idź na odsłuch próbny monitorów do sklepu, posłuchaj i zdecyduj, jak nie masz takiej możliwości to bierz alesisy.

Poza tym skorzystaj z wyszukiwarki jeśli moja odpowiedź nie jest satysfakcjonująca.

Pozdrawiam T.
"...muzykę kocham więc kradnę te sample..." "...bo muzyka jest językiem wszechświata..."

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: Fostex Pm 0.5 MK2

Post autor: Soundscape » poniedziałek 16 mar 2009, 10:36

A ja bym z tych wybrał Fostexy. (Jak masz większe fundusze to polecam PM1.) Sam mam je w domu i w tej cenie są naprawdę przyzwoite. (Tyle że ostatnio zdrożały...) Alesisy może i były atrakcyjne, ale na dzień dzisiejszy jest sporo ciekawszych alternatyw. (Tu też można KRK pod uwagę brać.) Ja tam tych Alesisów nigdy pod uwagę nie brałem, mimo iż przy każdym nowym kupnie monitorów były wśród porównywanych ze sobą modelach. Ale na forum poczytasz dużo o wszystkich paczkach. I jak kolega wyżej radził - najlepiej samemu posłuchać.

ODPOWIEDZ