Zbyt duże odsłuchy względem pomieszczenia

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Boleek
Re: Zbyt duże odsłuchy względem pomieszczenia

Post autor: Boleek » środa 08 lis 2006, 21:26

...za pare przecenione z 3800zł podobno
one są takie bardziej professional mają pasywną membranke z tyłu a yamaszek nawet strach koło sciany postawic bo zaraz bedzie dudnic chyba ze podetnie sie 2db...
heheh , ja zapłaciłem za swoje 6500zł. a teraz ze niby 2400 człowieku to cena za sztuke

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » środa 08 lis 2006, 21:39

...nic konstruktywnego nie uzyskam kręcąc nimi w kiepskim pomieszczeniu
jakie masz podstawy do takich twierdzeń?...
Jedyna podstawa to moje moze troche subiektywne obserwacje. Nie posiadam stosownych przyrzadów pomiarowych. Ale proszę mi uwierzyć jestem swiadomy jak to powinno brzmieć.

JoU

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » środa 08 lis 2006, 21:46

thx bolex racja to cena za sztke ale człowieka robią w bambukow sklepie,a juz sie cieszyłem czyli nadal chyba yamaszki rules

6500 ja pitoleę

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 08 lis 2006, 21:48

...thx bolex racja to cena za sztke ale człowieka robią w bambukow sklepie,a juz sie cieszyłem czyli nadal chyba yamaszki rules

6500 ja pitoleę...
TU ZA SZTUKE

A tu za komplecik

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 08 lis 2006, 23:33

...widze ze panowie , nie macie pojecia co oznaczaja duze Monitory w małym pomieszczeniu , i te sugestie o kreceniu gałkami mozna sobie wsadzic, wiecie gdzie ... Moj pokoj to 3 m na 3 posiadam Mackie 824 , i takze przez jakis czas miałem podłaczony Subwoofer o ktorym autor wspomina, najwyrazniej nie wiecie jak to wyglada ... to jest wielkei pudło ktore zupelnie sie nie sprawdza w tak małym pokoju ... wiec sie go pozbyłem ... podcinanie dolych pasm mija sie z celem ... . W Mackie takze mam ustawienia odpowiednie do kubatury pomieszczenia , ktore mozna wywalic na smietnik ... poniewaz wtedy zakłamania sa tak duze ze mozna sobie darowac ,

najlepiej pozbadz sie tego subwoofera , ma fajny bas ale musisz miec tez fajne pomieszczenie , ja swój sprzedałem na Allegro .....
no ale nie porownuj pokoju 3x3m z 6x4m :)

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » środa 08 lis 2006, 23:37

no ale nie porownuj pokoju 3x3m z 6x4m :)...
Eeee no to 6 X 4 to juz przyzwoita kubarura , to napewno jest kwestia ustawienia , ewentualnie wyciszenia , lub po prostu odbic .... no przeciez nie jest mały pokoj... cos musiałem zle przeczytac ..

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 13 mar 2009, 00:28

witam. odnawiam temat gdyz mam do kolegow pytanie.
niedlugo bede robic maly remoncik i powiekszac rezyserke.
udalo mi sie ja wpasowac w dobre proporcje wyliczone przez Sepmeyer'a 1:1,28:1,54, przy wysokosci 3,40 m.
tyle ze, z racji ulozenia do reszty studia i wogole, musze zarowno szybe, jak i glosniki oraz duze biurko z LCD itd ustawic na dluzszej scianie a nie na krótszej

z racji ze pomieszczenie bedzie mialo 4,35 szerokosci, po odjeciu odstepu glosnikow od sciany + odleglosci "krzesla" od glosnikow (glowniki to aps aeon, ktore maja sluzyc jako odlsuchy sredniego pola) to od krzesla do tylnej sciany zostana mi praktycznie tylko 2 metry ? tylnia sciana oczywiscie bedzie odpowiednio przygotowana,

pytanie brzmi. czy wspomniane 4,35m (ktore w sumie beda pelnic role dlugosci - w relacji glosnik - tylnia sciana) nie bedzie za malo dla tych glosnikow ? nie bardzo mam mozliwosc ustawienia ich krótszej scianie, gdyz po jednej stronie sa drzwi wejsciowe, a po drugiej niesymetryczne okno w rogu. cala rezyserka to ok 22m2 oraz 77m3 czyli o 7m3 wiecej niz zalecane minimum (np przez real traps :>).

jak myslicie, czy przy odpowiednim zaadoptowaniu pomieszczenia, bedzie mozna spokojnie pracowac na tych glosnikach w takich pomieszczeniu, (chodzi glownie o zmeczenie sluchu)

Pozdrawiam
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 13 mar 2009, 12:44

joursey zajmij sie akustyka pomieszczenia a odsluch zostaw w spokoju - mam event tr8 z subem emu ps12 i tez czasami muli ale niestety nie moge sobie przestwic(z jednej strony okno - jaram to dostep być musi) z drugiej rzwi....siedzę z glosnikami na dlugim boku po środku - słabo słyszać bas za to po bokach masakra :)
za dużych odsłuchów nie ma - nie wiem skąd takie przeświadczenie że mniejsze zagrałyby lepiej - problem pozostanie taki sam

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 13 mar 2009, 13:08

i wlasnie o tym mowie... admin krytykuje ze ludzie zakladaja nowe tematy.
wlasnie odgrzebalem stary temat.. po czym admin zmienil jego nazwe, on sie jeszcze wczoraj nazywal inaczej, a teraz ludzie odpowiadaja na dyskusje z 2006 roku. eh
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 13 mar 2009, 14:46

a teraz ludzie odpowiadaja na dyskusje z 2006 roku. eh
...
tak mi sie cos zdawało bo dawno juz Bolka tu nie widziałem, a Pewu ciekawe co porabia...

ODPOWIEDZ