Padające dyski twarde (backupowe)

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Lalone
Re: Padające dyski twarde (backupowe)

Post autor: Lalone » wtorek 10 mar 2009, 17:46

w trzecim od góry newsie jest opisany ten problem co podaje JULL.

Pozdrawiam
...

Meduz i Jull[B], dzieki, ale o tym temacie wiem i czytalem.
Tak jak napisalem, dyski maja juz 3 lata i pochodza ze starszych wersji, niz 11. Z czasow, kiedy Seagate byl porzadna firma

[B]perfektsound
- to ja nie wiem skad u Ciebie bzdurne przekonanie, ze firmowe paki dysk+obudowa sa takie swietne. Obudowa WD Mybook, to nieporozumienie. Plastikowe g""no i chinski zasilacz. Powodzenia.
Nie kontynujmy tego watku, bo szkoda miejsca na forum.

DJOZD i Zbynia - dzieki!
Pracuje na laptopach. Ale w najblizszym czasie wybiore sie do kumpla i podlacze dysk do skrzynki, przez tasme.
Obydwa dyski (przez USB) sa fizycznie rozpoznawane przez bios i system. Winda widzi ich pojemnosc i numery tylko nie moze sie do nich dostac: File or path is corrupted or unreadable.
Glowice dyskow pracuja.
Popatrzyliscie na wyniki z TestDiska w linku ktory podalem? Diagnozowane problemy sa rozne na obydwu dyskach.

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » wtorek 10 mar 2009, 17:59

Aha, obydwa dyski byly jednopartycyjne.
TestDisk pokazal - Structure OK.

Na razie utopilem 420 zl i kupilem nowy dysk 500GB i nowa kieszen.
Popatrzcie prosze na te zrzuty ze TestDiska i powiedzcie, czy bez ryzyka utraty tego co tam jest mozna probowac jakos naprawiac te dyski.

GetDataBack jest niestety platny, a ja jestem full na legalu
Znacie ewentualnie jakies dobre darmowe narzedzia do odzysku?

Thx!

perfektsound

Post autor: perfektsound » wtorek 10 mar 2009, 19:11

.

perfektsound - to ja nie wiem skad u Ciebie bzdurne przekonanie, ze firmowe paki dysk+obudowa sa takie swietne. Obudowa WD Mybook, to nieporozumienie. Plastikowe g""no i chinski zasilacz. Powodzenia.
Nie kontynujmy tego watku, bo szkoda miejsca na forum.

Z praktyki i tyle. Po utracie danych dalem sobie spokoj z obudowami. Przekonanie ze to jest to samo co firmowy dysk zewnetrzny jest oczywiscie bzdurne. Mialem dwie obudowy Wellanda i okazalo sie ze mimo tego samego typu obie mialy rozne parametry, np rozne mostki i czipsety w srodku - czyli nie trzymano standaryzacji, a to tylko jeden przyklad.
Obie obudowy/dyski mi padły.

Moj WD ma obudowe aluminiowa nie plastikowa, wiec moze piszesz o jakiejs innej linii produktow.
Nie stac mnie na eksperymenty z szajsem, bo moje dane sa dla mnie bezcenne i na tym nie oszczedzam. No ale ludzie maja rozne priorytety, niektorzy wola kupic taniej ;)
Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
antares

Post autor: antares » wtorek 10 mar 2009, 21:26

To znaczy, że talerze wirują, a głowica sprawna W poprzednim poście opisałem Ci mój problem i sposób w jaki sobie z nim poradziłem. Ja na jednym z tych dysków miałem owoc swojej półrocznej pracy i 2 dni, żeby go wysłać do wydawcy... Wydaje mi się, ze popadały Ci tylko tablice alokacji plików. Wypróbuj tego EASY DATA RECOVERY w wersji TRIAL W tej darmowej wersji może i nie przywrócisz danych, ale po kilku minutkach ujrzysz swoje stracone dane w prawym oknie programu - a to pozwoli Ci spokojnie zasnąć. Później sam zdecydujesz jakim programem chcesz je odzyskać. Po wszystkim "zwykły" format. P.S. U mnie te tablice padły w wyniku "przerwań zasilania na taśmach". Trzymam kciuki!

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 10 mar 2009, 22:25

...Aha, obydwa dyski byly jednopartycyjne.

Na razie utopilem 420 zl i kupilem nowy dysk 500GB i nowa kieszen.
Popatrzcie prosze na te zrzuty ze TestDiska i powiedzcie, czy bez ryzyka utraty tego co tam jest mozna probowac jakos naprawiac te dyski.

GetDataBack jest niestety platny, a ja jestem full na legalu
Znacie ewentualnie jakies dobre darmowe narzedzia do odzysku?

Thx! ...
Cóż mogę ci polecic. Winternals Disk Commander nie jest darmowy, ale jest to dobry program, potrafi wyciągnac dane z dysku bez MBR i przekopiowac calosc na inny dysk. Sam wyszukuje partycje i strukture danych.
Swoją drogą, spróbuj dac wyszukac Testdiskowi struktóre partycji nadpisac MBR. Byc moze uda mu sie zrekonstruowac tablice i dysk normalnie wstartuje.

I jeszcze jedno, jako ciekawostka, ale byc moze zadziala i wyciągniesz pliki tym programem (darmowy do uzytku domowego): http://findandmount.com/download/ Find and Mount, szuka partycji nawet tych uszkodzonych i montruje jako dysk. Ciekawostką tego programu jest możność podmontowania znalezionych partycji jako wirtualnych dysków, które można przeglądać w trybie "Windows Explorer". Takie partycje są tylko "read-only", możliwość jedynie kopiowania ale nie ich wewnętrznej modyfikacji. Można również stworzyć obraz partycji / lub całego dysku do późniejszego podmontowania. Daje radę w przypadku problemu z MBR (brak / uszkodzony / przepisany). Program jednak nie pomoże jeśli system plików lub dysk jako taki są poważnie uszkodzone. ć. Ograniczenia wersji darmowej: kiepski transfer danych, szybkość zlimitowana tylko do 512KB/s.

Powodzenia!

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » środa 11 mar 2009, 08:52

Cóż mogę ci polecic. Winternals Disk Commander nie jest darmowy, ale jest to dobry program, potrafi wyciągnac dane z dysku bez MBR i przekopiowac calosc na inny dysk. Sam wyszukuje partycje i strukture danych.
Swoją drogą, spróbuj dac wyszukac Testdiskowi struktóre partycji nadpisac MBR. Byc moze uda mu sie zrekonstruowac tablice i dysk normalnie wstartuje.

Antares i DJOZD - dzieki Panowie.
Sprobuje powalczyc. Mamy tylko jeszcze male pytanie:
czy proba naprawy/nadpisania MBRu moze pogorszyc stan obecny? Czyli, czy warto sprobowac jako pierszy krok FiX MBR z Testdiska, czy lepiej tego w ogole nie dotykac i zaczac od razu programem do odzyskiwania danych?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 11 mar 2009, 08:56

Antares i DJOZD - dzieki Panowie.
Sprobuje powalczyc. Mamy tylko jeszcze male pytanie:
czy proba naprawy/nadpisania MBRu moze pogorszyc stan obecny? Czyli, czy warto sprobowac jako pierszy krok FiX MBR z Testdiska, czy lepiej tego w ogole nie dotykac i zaczac od razu programem do odzyskiwania danych? ...
Jezeli MBR zostalo utracone to nie zrobisz krzywdy uzywając nadpisania MBR. Nie ma to wplywu na pliki na dysku. Najpierw spróbuj uzyc programu o ktorym pisalem powyzej. Jezeli nici z tego w nastepnej kolejnosci uzyj wszelkiej mocy TestDiska jaką oferuje w tym zakresie.

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » środa 11 mar 2009, 09:19

Jezeli MBR zostalo utracone to nie zrobisz krzywdy uzywając nadpisania MBR. Nie ma to wplywu na pliki na dysku. Najpierw spróbuj uzyc programu o ktorym pisalem powyzej. Jezeli nici z tego w nastepnej kolejnosci uzyj wszelkiej mocy TestDiska jaką oferuje w tym zakresie. ...
Jasne. Tak zrobie i dam znac jak poszlo.
Dla porzadku, przypomne tylko co zdiagnozowal Testdisk:

120GB - Ivalid NTFS boot, bad relative sector i konflikt miedzy partycjami (z partycja Willowsoft - co to jest? tam byla tylko jedna partycja...)

200GB- No partition bootable, a przy probie wylistowania zawartosci Filesystem seems damaged.

Jesli urodzilyby sie Wam jeszcze jakies pomysly, poprosze.
Tymczasem dziekuje.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 11 mar 2009, 10:37

...Jezeli MBR zostalo utracone to nie zrobisz krzywdy uzywając nadpisania MBR. Nie ma to wplywu na pliki na dysku. Najpierw spróbuj uzyc programu o ktorym pisalem powyzej. Jezeli nici z tego w nastepnej kolejnosci uzyj wszelkiej mocy TestDiska jaką oferuje w tym zakresie. ...
Jasne. Tak zrobie i dam znac jak poszlo.
Dla porzadku, przypomne tylko co zdiagnozowal Testdisk:

120GB - Ivalid NTFS boot, bad relative sector i konflikt miedzy partycjami (z partycja Willowsoft - co to jest? tam byla tylko jedna partycja...)

200GB- No partition bootable, a przy probie wylistowania zawartosci Filesystem seems damaged.

Jesli urodzilyby sie Wam jeszcze jakies pomysly, poprosze.
Tymczasem dziekuje....
A nie uzywales przypadkiem jakiegos softu do backupu danych?

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » środa 11 mar 2009, 11:02

Witaj.
Kiedys mialem podobny problem tyle ze nie utracily sie dane samoczynnie ale ja przez przypadek sformatowalem sobie dwa dyski i to podwujnie.
I polece Ci stronke http://www.easyrecovery.pl/ tam sa wersje demo i samouczek.
Polece rowniez zdobicie wersji nie trialowej na jeden raz wydawac prawie 2000 pln to troche jest (polecam to rozwiazanie gdyz nie znam innych narzedzi ktore maja takie mozliwosci).
I pierwsze i NAJWAZNIEJSZE to odzyskaj dane z padnietych dyskow zanim zrobisz cokolwiek innego! Bo jak niedaj bog je nadpiszesz przez przyapdek to bedzie kicha!
(najlepiej za pomoaca ER zrobic bootowalna plytke bo on ma taka mozliwosc i isc z piwkiem do kolegi ktory ma blaszaka , nastepnie wypiac jego dyski zeby nie zrobic balaganu, nastepnie wpinasz swoje dyski na tasme, wkladasz uwczesnie przygotowana plytke bootowalna z ER i saczac piwko odzyskujesz dane, po odzysku danych majac pewnosc ze sa juz bezpieczne na nowym dysku polecam stare sformatowac tez za pomoca ER i dzialac dalej)

Mnie ta metoda pomogla choc i tak wszystkiego nie odzyskalem ale nie ma sie co dziwic jak dwa razy zrobiony byl format dyskow.

Powtorze NAJWAZNIEJSZE to odzyskaj dane zanim zrobisz cokolwiek innego!
"...muzykę kocham więc kradnę te sample..." "...bo muzyka jest językiem wszechświata..."

ODPOWIEDZ