Padające dyski twarde (backupowe)

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Lalone
Padające dyski twarde (backupowe)

Post autor: Lalone » wtorek 10 mar 2009, 11:23

Witajcie,

Po krotce: w niewielkim odstepie czasu padly mi dwa dyski Seagate 120GB i 200GB, NTFS ,podlaczane jako backupowe przez kieszen USB z wlasnym zasilaczem.

Pare tyg. temu zaczely znikac katalogi ze 120-tki (ostatnie pozycje alfabetycznie), uzylem checkdiska - wszystko wrocilo do normy. Przy nastepnym podlaczeniu, dysk byl juz nieczytelny dla Windowsa.
System widzi fizyczne urzadzenie, prawidlowo okresla jego pojemnosc, ale nie ma dostepu do danych. Nie rozpoznaje systemu plikow.

Coz... pomyslalem. Padl dysk, zdarza sie.

Niestety, dwa dni temu to samo stalo sie z kolejnym - 200GB.
dyski pracowaly dobrze przez ostatnie 3 lata (tylko do backupow)
Ciezko uwierzyc, ze to przypadek.
Sprawdzilem na innej przejsciowce USB, to samo. Na innym komputerze, to samo.
Sprawdzilem przejsciowke prostym miernikiem, napiecia z zasilacza wygladaja OK.

Cala sytuacje opisalem TU, ze screenshotami i szczegolami, niestety sprawa przerosla chyba kompetencje tamtego forum

Jesli ktos w Was ma jakis pomysl, walcie. Zbynia - licze na Ciebie

PYTANIA:
1.czy te dyski mozna probowac naprawiac i odzyskac dane? TestDiskiem?
2.czy wirus mogl spowodowac tego typu uszkodzenia? analiza ArcaMicroScanem i Dr.web CureIT! nie wykazaly niczego specjalnego. chyba ze jakis powazny rootkit?
3.czy przyczyna moze kieszen USB? Nie chcialbym stracic kolejnego dysku... no i zalezy mi na danych - sporo starych projektow i dzwiekow.

Z gory dzieki za pomoc.

perfektsound

Re: Padające dyski twarde (backupowe)

Post autor: perfektsound » wtorek 10 mar 2009, 11:31

...Witajcie,

Po krotce: w niewielkim odstepie czasu padly mi dwa dyski Seagate 120GB i 200GB, NTFS ,podlaczane jako backupowe przez kieszen USB z wlasnym zasilaczem.

Pare tyg. temu zaczely znikac katalogi ze 120-tki (ostatnie pozycje alfabetycznie), uzylem checkdiska - wszystko wrocilo do normy. Przy nastepnym podlaczeniu, dysk byl juz nieczytelny dla Windowsa.
System widzi fizyczne urzadzenie, prawidlowo okresla jego pojemnosc, ale nie ma dostepu do danych. Nie rozpoznaje systemu plikow.

Cala sytuacje opisalem TU, ze screenshotami i szczegolami, niestety sprawa przerosla chyba kompetencje tamtego forum

PYTANIA:
2.czy wirus mogl spowodowac tego typu uszkodzenia? analiza ArcaMicroScanem i Dr.web CureIT! nie wykazaly niczego specjalnego. chyba ze jakis powazny rootkit?
3.czy przyczyna moze kieszen USB? Nie chcialbym stracic kolejnego dysku... no i zalezy mi na danych - sporo starych projektow i dzwiekow.

Z gory dzieki za pomoc. ...

To co napisze napewno nie jest popularne, ale ja to podpieram swoja praktyka: mimo wszystko lepiej nie oszczedzac paru zlotych i kupic firmowe dyski zewnetrzne (WD, Seagate, LaCie, Maxtor itd itd itd) niz zestaw jakas tandetna kieszen plus dysk. Wbrew temu co by moglo sie wydawac, ze przeciez to to samo tylko ze znaczkiem firmowym, jest roznica.
Moje problemy z zewnetrznymi dyskami (2 padniete, w 2 roznych obudowach "marki" Welland) skonczyly sie po zakupie WD MyBook na firewire. Oczywiscie to nie musi byc WD, podalem tylko jako swoj przyklad.
Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » wtorek 10 mar 2009, 11:37

To co napisze napewno nie jest popularne, ale ja to podpieram swoja praktyka: mimo wszystko lepiej nie oszczedzac paru zlotych i kupic firmowe dyski zewnetrzne (WD, Seagate, LaCie, Maxtor itd itd itd) **********************

Kolego, przeciez wyraznie napisalem ze obydwa padniete dyski to SEAGATE. Kieszen rowniez porzadna, firmowa, jedna z drozszych z zew. zasliczem.

djfarad

Post autor: djfarad » wtorek 10 mar 2009, 12:06

Może znikające katalogi wskazują na działalność wirusów. Dziwne, żeby nagle ginęły wpisy w tablicy alokacji. Normalnie, na padającym dysku widać wszystko tylko pojawiają się problemy z odczytem tak jak na uszkodzonych CD-R.

BTW. Ponoć nowe dyski same się skanują i gorsze sektory przenoszą w inne miesca. CO w takim przypadku z dyskiem backup, który większość czasu leży nie podłączony? Czy nie grozi mu rozmagnesowanie słabszych obszarów?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 10 mar 2009, 12:50

Po pierwsze musisz okreslic czy problem leży postronie logicznej czy sprzetowej.
Testdisk naprawi MBR dysku po dokladym skanowaniu, ale pod warunkiem ze nie została zachwiana struktura danych, a jedynie tablica alokacji. Mozesz rowniez wykonac kopie MBR. Ja takowe mam dla każdego dysku (Na dyskietce i CD).
Jeżeli błędy wynikają z uszkodzenia głowicy odczytujaco-zapisujacej, to problem jest głębszy. Poniewaz uszkodzona glowica pododuje niszczenie danych (znikajace katalogi?) az do utraty MBR. Czesto dzieje sie to z dyskami przenosnymi narazonych na przeciazenia i uderzenia. Najgorsze jest to ze nie zdradzaja swojego uszkodzenia odrazu. Jedynie po obseracji ilosci zglaszanych błedów systemu SMART mozesz przewidziec problemy. No chyba ze dysk ewidentnie inaczej pracuje zarowo na ekranie jak i na ucho.
Jednoczesne padnięcie tych dysków moze byc spowodowane błedami obslugi przez USB. Niejednokrotnie podłączajac dysk ATA przez USB, dziwnym sposobem znikały partycje - Testdisk pomagał. Stało sie to przy wielopartycyjnym dysku 200GB WD. Przy jedno partycyjnych nie odnotowalem czegosc takiego.
Wirus oczywiscie mógl to zrobic. Uzyj programu GMER wcelu przejzenia wszytskich ukrywanych plików w systemie. Nastepnie UnHackMe, dziala inaczej poniewaz uruchamia sie przed systemem, wtedy kiedy większosc wirusów jeszcze nie dziala.
Tak jak pisalem. Sprawdz czy chodzi o sprzetowe uszkodzenie czy nie. Podłącz dysk przez norlany port SATA lub ATA. Przeprowadz testy odczytu, zapisu, badblocki. Powtórz to samo przy USB. Jezeli gdzies wynikną różnice to będziemy blizej. Wyslij tu moze zrzut systemu SMART z programu HD Health. Pocztamy co czarna skrzynka zarejestrowała.
Jezeli testy wypadną dobrze, to znaczy ze interwencja byla po stronie programowe - czyli kontroler USB, lub jakis program (wirus).
Jezeli uszkodzenie mechaniczne, a dane chcesz odzyskac, to sam sobie juz nie poradzisz. Taki dysk trzeba rozebrac i odczytac w laboratorium.
Sam mialem kilk razy juz z tym doczyniania.

Awatar użytkownika
Jull

Post autor: Jull » wtorek 10 mar 2009, 13:32

...Witajcie,

PYTANIA:

Z gory dzieki za pomoc. ...
Ostatni doznalem podobnych traumatycznych wręcz przezyć- utraciłem dane z dysku seagate 500 GB.
Kolego, problem leży po strionie firmy seagate , która wypuściła na rynek dyski "czarna serię"!!!
Objawy-bios płyty głównej jak i windows Twojego jaki innego kompa go nie zobaczy.
Wpisz w allegro odzyskiwanie danych, człowiek o nicku "migol" jakos tak z Krakowa "ożywił dysk" wgrał nowy frimware. Na jego stronie jest lista dysków z owej "czarnej serii". Ja mam dysk z serr 7200.11
Krótko Seagate dało du.y po całej linii. W moim przypadku dane w 100% zostały odzyskane.
Kosztowało mnie to 100zł + przesyłka.
Sam tego nie zrobisz. Na jego stronie jest opis procesu. Zmiana elektroniki też nic nie da.
Powodzenia:)

perfektsound

Post autor: perfektsound » wtorek 10 mar 2009, 14:15

...To co napisze napewno nie jest popularne, ale ja to podpieram swoja praktyka: mimo wszystko lepiej nie oszczedzac paru zlotych i kupic firmowe dyski zewnetrzne (WD, Seagate, LaCie, Maxtor itd itd itd) **********************

Kolego, przeciez wyraznie napisalem ze obydwa padniete dyski to SEAGATE. Kieszen rowniez porzadna, firmowa, jedna z drozszych z zew. zasliczem.
...
Kolego, a ja ci przeciez wyraznie napisalem, ze to nie ma znaczenia, ze dysk seagate, bo z kieszenia jakiejs innej firmy nie bedzie tak trwaly jak dysk zewnetrzny w calosci sygnowany przez seagate (np seagate, ale moze byc inna firma typu WD czy lacie). Nie wiem skad sie u ludzi wzielo przekonanie ze dobry dysk plus obudowa = porzadny dysk zewnetrzny.
Gdyby tak bylo to z rynku zniknelyby markowe zewnetrzne dyski.

Ale dobra, kombinuj dalej, tylko sie nie dziw ze bedzie ci co chwila padal jakis dysk. Chcesz porady a nie czytasz co do ciebie sie pisze; mialem takie same doswiadczeniaz dyskami jak ty. Zastanow sie tylko czy twoje dane/muzyka sa tego warte zeby je chronic czy wolisz oszczedzac na porzadnym sprzecie do backupu? Bo jak nie to rob tak dalej, tzn nawet dobre dyski plus jakies trzecioligowe obudowy.

...
Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
antares

Post autor: antares » wtorek 10 mar 2009, 16:21

Miałem identyczny problem z dwoma różnymi dyskami: WD 80GB i Seagate 200GB, a także z pendrive'm 512MB. W Seagate zniknęła tylko ostatnia partycja, a WD się zbiesił cały (nierozpoznawany przez system format plików RAW) . Oczywiście to wszystko działo się w pewnych odstępach czasowych. W jednym serwisie chcieli mi wymieniać elektronikę.. w innym policzyli kilkadziesiąt złociszy za 1 GB odzyskanych danych Skończyło się na malutkim programiku "easy data recovery" Spisał się dzielnie - odzyskałem WSZYSTKIE dane. Po całej "robocie" format, podział na partycje i wszystko w porządeczku

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » wtorek 10 mar 2009, 16:55

Na stronie Serwisu w trzecim od góry newsie jest opisany ten problem co podaje JULL.

Pozdrawiam
[addsig]
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 10 mar 2009, 17:28

perfectsound nie unoś sie tak.seagate pokazał przy serii 11 co znaczy renoma....cały czas wciskaja kit że to problem programowy wydając nowe firmware a dyski dalej zdychają.....
zreszta tego typu wypadki zdażały mi się tez na firmowych dyskach zewnętrznych
Problem pewnie gdzies na granicy zasilania i przesyłu danych - nie takie wyłączenie czy coś i wszystko w tym temacie
co lepsze moze byc to spowodowane tasma wewnatrz(ata) bo jej bledy takie kwiatki najczesciej powodowaly

Lalone sprawdź jedną rzecz - jak podłączysz dysk pod komputer bezpośrednio na taśmie to czy jest wykrywany(ale zrób to dopiero jak skombinujesz sobie program do odzysku danych - plecam Get Data Back for NTFS)
być może wystarczy naprawić system plików choćby windowsowym scandiskiem ale ja bym się nie cackał i odzyskiwał dane

niestety bez kosztów się nie obejdzie - a miałem ostatnio pad dwóch dysków(samsung i seagate) niestety dośc dużych więc odrazu popędziłem po 1 TB.

tobie polecam zakup dwóch dysków na sata i to jakiś nowszych ale nie oniecznie 7200obr(sa teraz te energooszczedne) i to minimum 500 GB
do tego taka obudowa :
http://www.allegro.pl/item578083100_linksys_nas200_2xsata_lan_serwer_plikow_f_vat_now.html

wrzucasz po lanie - mozesz skorzystac z jakiejs aplikacji do automatycznych backupow czy cos
pozatym w tej obudowie odpalasz sobie raid 1 i masz gdzies czy padnie dysk(raczej 2 na raz nie padaja chyba ze jakiś pozar czy trzesienie ziemi :) )

nistety tysiaka utopisz ale wydaje mi sie ze warto
no chyba ze wsadzisz jakies podobnej wielkosci dyski w kieszenie ktore masz no ale tak jak mowie - nie tykalbym nic ponizej 500 Gb i na chwile obecna z bardzo duza ostroznoscia podchodzilbym do seagate mimo ze seria 12 podobno jest ok(jak narazie bez bubli)
no i przedewszystkim t same backupy na obydwu dyskach by w razie padku sztuki miec na drugim

odzysk danych tak jak mowilem tylko samemu - firmy od odzysku tylko cie okradna a nie gwarantuja wcale wiekszych sukcesow niz to co mozesz sam zrobic
no jedynie w wypadku podmiany elektroniki/glowic/napedu bo takie rzeczy w domu ciezko zrobic bez wpadki na koszta i to spore

ODPOWIEDZ