Alesis iO|26 + MacBook 4.1 - nie można uruchomić serwera MIDI
-
Witam
Czy ktos z szanownych uzytkownikow ma podobny problem z kartami alesis firewire?
Mam nowego MacBooka (model MB404PL/A) i nowa karte. Audio dziala bez problemu natomiast MIDI nie rusza. Najnowsze sterowniki, uaktualniony Leopard... Proboawlem formatu i reinstalacji systemu - nic nie pomaga.
Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki.
Czy ktos z szanownych uzytkownikow ma podobny problem z kartami alesis firewire?
Mam nowego MacBooka (model MB404PL/A) i nowa karte. Audio dziala bez problemu natomiast MIDI nie rusza. Najnowsze sterowniki, uaktualniony Leopard... Proboawlem formatu i reinstalacji systemu - nic nie pomaga.
Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki.
- macandroll
Re: Alesis iO|26 + MacBook 4.1 - nie można uruchomić serwera MIDI
...Witam
Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki....
A co to znaczy nie mogę uruchomić serwera midi?
Jeśli chodzi o syntezator, to przecież alesis nie ma wbudowanego i trzeba przekierowywać na zintegrowaną.
Jeśli chodzi o granie na klawiaturze midi przez np. logica, to trzeba pokombinować w konfiguratorze midi audio i sterowniku IAC. Czasem gdy komunikacja zniknie, tam trzeba pogrzebać czy coś się nie rozłączyło.
Z resztą w konfiguratorze jest skanowanie i dodawanie urządzeń midi.
Musisz opisać co konkretnie Ci nie działa i co robiłeś.
Nie mam alesisa, ale działam na MBP.
A co to znaczy nie mogę uruchomić serwera midi?
Jeśli chodzi o syntezator, to przecież alesis nie ma wbudowanego i trzeba przekierowywać na zintegrowaną.
Jeśli chodzi o granie na klawiaturze midi przez np. logica, to trzeba pokombinować w konfiguratorze midi audio i sterowniku IAC. Czasem gdy komunikacja zniknie, tam trzeba pogrzebać czy coś się nie rozłączyło.
Z resztą w konfiguratorze jest skanowanie i dodawanie urządzeń midi.
Musisz opisać co konkretnie Ci nie działa i co robiłeś.
Nie mam alesisa, ale działam na MBP.
Muzyk, gitarzysta
-
A co to znaczy nie mogę uruchomić serwera midi?.
To jest blad, ktory wywala konfigurator Audio/MIDI ( w zakladce MIDI nie pokazuje zadnych urzadzen, tylko ten blad).
A skutkiem jest niedzialanie MIDI w zadnym oprogramowaniu (Garage Band i Logic nie daja sie nawet uruchomic, bo krzycza o konflkcie miedzy sterownikami MIDI). Chociaz np. Ableton 7 rusza i audio pracuje normalnie, MIDI brak.
-
Dodam jeszcze, ze po odpiecu Alesisa, nie ma juz tego problemu.
zdaje sie ze mam to samo z T.C. Electronic Konnekt 6
[addsig]
[addsig]
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]
[/b]
- macandroll
Cóż, dobrze że nie kupiłem tego alesisa.
Pozostaje jeszcze jedno wyjście. Zrobić backup Leoparda i spróbować zainstalować Tigera. Jeśli będzie to samo, to szybko wrócisz do leo.
Z alesisem były problemy na leo gdy ten wszedł. Potem niby to naprawiono.
Nie wiem jak z licencją na tigera, ale być może możesz to legalnie zrobić.
Pozostaje jeszcze jedno wyjście. Zrobić backup Leoparda i spróbować zainstalować Tigera. Jeśli będzie to samo, to szybko wrócisz do leo.
Z alesisem były problemy na leo gdy ten wszedł. Potem niby to naprawiono.
Nie wiem jak z licencją na tigera, ale być może możesz to legalnie zrobić.
Muzyk, gitarzysta
-
...Witam
Niestety, nie ma dobrego rozwiazania. Pad systemowego serwera midi to stara choroba Mac Osa, jest to bug systemu ktory ciagnie sie od Tigera. jak juz sie zdarzy to mozesz reinstalowac system, albo postawic innego uzytkownika, ale po krotkim czasie to wroci. Przeszedlem to z kartami firmy TC Electronic.
Mozesz sprobowac znalezc w folderze ByHost plik nazwany "com.apple.midi.XXXXXX" i go wykasowac, wtedy na chwile zacznie Ci dzialac.
Na pocieszenie powiem Ci, ze nie ma to (przynajmniej u mnie) zadnego wplywu na dzialanie karty z midi w programach: Ableton czy Reason bez problemu dzialaja z midi.
Wada: zapomnij o Logicu/Garage Band, te programy opieraja swoje midi na serwerze midi systemu i generalnie jest kicha.
Niestety, nie ma dobrego rozwiazania. Pad systemowego serwera midi to stara choroba Mac Osa, jest to bug systemu ktory ciagnie sie od Tigera. jak juz sie zdarzy to mozesz reinstalowac system, albo postawic innego uzytkownika, ale po krotkim czasie to wroci. Przeszedlem to z kartami firmy TC Electronic.
Mozesz sprobowac znalezc w folderze ByHost plik nazwany "com.apple.midi.XXXXXX" i go wykasowac, wtedy na chwile zacznie Ci dzialac.
Na pocieszenie powiem Ci, ze nie ma to (przynajmniej u mnie) zadnego wplywu na dzialanie karty z midi w programach: Ableton czy Reason bez problemu dzialaja z midi.
Wada: zapomnij o Logicu/Garage Band, te programy opieraja swoje midi na serwerze midi systemu i generalnie jest kicha.
Alternatywna muzyka elektorniczna.
-
Wada: zapomnij o Logicu/Garage Band, te programy opieraja swoje midi na serwerze midi systemu i generalnie jest kicha. ...
Niestety, wysztsktie wymienione przez Ciebie rozwiazania (reinstall, nowy uzytkownik, usuniecie pliku z ByHost) pomagaja do pierwszego restaru/wylogowania, wtedy to znow pojawia sie ten sam blad.
Dodatkowo, u mnie, w Abletonie MIDI nie dziala
Zmartwiles mnie piszac ze Ciagnie sie do od Tigera, bo chce go zainstalowac liczac na rozwiazanie problemu.
Wada: zapomnij o Logicu/Garage Band, te programy opieraja swoje midi na serwerze midi systemu i generalnie jest kicha. ...
Niestety, wysztsktie wymienione przez Ciebie rozwiazania (reinstall, nowy uzytkownik, usuniecie pliku z ByHost) pomagaja do pierwszego restaru/wylogowania, wtedy to znow pojawia sie ten sam blad.

Zmartwiles mnie piszac ze Ciagnie sie do od Tigera, bo chce go zainstalowac liczac na rozwiazanie problemu.
-

Zmartwiles mnie piszac ze Ciagnie sie do od Tigera, bo chce go zainstalowac liczac na rozwiazanie problemu....
Jesli zainstalujesz Tigera to uwazaj, bo ten blad najprawdopodobnije pojawil sie w wersji 10.4.10; czyli instalujesz wczesniejsze, sciagasz z Apple combo update ale tylko do 10.4.9, najlepszej i najstabilniejszej wersji Tigera.
Te sposoby, to ja pisalem ze sa chwilowe, generalnie do konca sesji. Ja przywrocilem do zycia serwer midi w taki sposob (kasowanie pliku midi z ByHost) zeby tylko ustawic w nim master midi na kanale 1 i tyle.
Ja mam Konnekta 24D (rzadki syf, naprawde) i to jest tak ze faktycznie czasem bez zapowiedzi Ableton traci polaczenie midi z karta i ona po prostu znika z preferencji Ableta. Ale czasem chodzi bez problemu. Oczywiscie na scenie porty midi Konekta nie sa podlaczone, bo to sprzet ktory nie jest godny zaufania i tak dokupilem Midi Uno, ale to juz inna historia.
Niestety, czasy kiedy Mac byl najlepszym kompem do muzyki minely bezpowrotnie

Jest jeszcze inny sposob, bardziej skomplikowany: mozna wypruc systemowy sterownik firewire z wczesniejszej wersji Tigera i podmienic w systemie. Jest to zmudna i skomplikowana operacja, trzeba uzyc Pacifista do wyprucia sterów z pliku instalacyjnego, trzeba zalozyc konto developerskie w Apple i jako developer sciagnac jedna biblioteke SDK itd itd itd. A i tak mi g.. pomoglo, ale niektorym pomagalo.
Alternatywna muzyka elektorniczna.
-
Bardzo dziekuje, za tak obszerna odpowiedz. Bede probowal Tigera.
Rozwazalem tez kupno czegos w stylu Midi Uno, o ktorym piszesz, ale zastanawiam sie czy to bedzie dzialac, skoro obecnie Alesis wysypuje caly serwer MIDI...
Czy w Twoim przypadku przed podpieciem Midi Uno, narzedzie konfiguracji MIDI tez nie wyswietlalo zadnych urzadzen, tylko w.w. blad? A pozniej uzywales jednoczesnie Konnekta i Midi Uno ?
Rozwazalem tez kupno czegos w stylu Midi Uno, o ktorym piszesz, ale zastanawiam sie czy to bedzie dzialac, skoro obecnie Alesis wysypuje caly serwer MIDI...
Czy w Twoim przypadku przed podpieciem Midi Uno, narzedzie konfiguracji MIDI tez nie wyswietlalo zadnych urzadzen, tylko w.w. blad? A pozniej uzywales jednoczesnie Konnekta i Midi Uno ?