Cubase - zmiany tempa wokalu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
kevinbray
Cubase - zmiany tempa wokalu

Post autor: kevinbray » sobota 07 mar 2009, 09:52

witam!!! szukam bardzo dobrej wtyczki do zmiany tempa vocalu,uzywam cubase i probowalem to zrobic za pomoca narzedzi w tym programie ale pierwsze 7 barow vocalu idzie w tempo a potem sie rozplywa,vocal ma 20 barow, i jeszzce czy ktos zna jakas dobra wtyczke do zmiany vocalu tzn. slowa vocalu sa np na H a chcialbym czesc slow przesunac na C,czesc na A,widzialem taki program w Logicu a takze jest w Sonarze ale nie moge znalezc odpowiedniej wtyczki,probowalem antares auto-tune ver.5 ale nie wychodzi mi to,pozdrawiam

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Cubase - zmiany tempa wokalu

Post autor: DJOZD » sobota 07 mar 2009, 11:43

...witam!!! szukam bardzo dobrej wtyczki do zmiany tempa vocalu,uzywam cubase i probowalem to zrobic za pomoca narzedzi w tym programie ale pierwsze 7 barow vocalu idzie w tempo a potem sie rozplywa,vocal ma 20 barow, i jeszzce czy ktos zna jakas dobra wtyczke do zmiany vocalu tzn. slowa vocalu sa np na H a chcialbym czesc slow przesunac na C,czesc na A,widzialem taki program w Logicu a takze jest w Sonarze ale nie moge znalezc odpowiedniej wtyczki,probowalem antares auto-tune ver.5 ale nie wychodzi mi to,pozdrawiam...
Po pierwsze zmiany tempa poprawnie wykonane, obojetnie jakim algorytem, nie powinno powodowac "wypadania" z tempa w czasie. Zle ustawiles konwersje tempa. Lub siatka kwantyzacji jest nie tam gdzie trzeba (byc moze masz SMTP a nie Bars)
Druga rzecz, wszelkie modyfikacje na wokalu solowym (nie polifonicznym) powinienes wykonywac przy pomocy algorytmu ktory pracuje z trybie np. "monofonic voice" z korekcją formantów. To w celu jak najmiejszych strat jakosci i wiernej konwersji. Jezeli Cubase tego nie ma to do kosza z jego konwerterem.
Trzecia rzecz, mozesz to zrobic na zewnątrz w programie Melodyne. Posiada jeden z najlepszych algorytmów przekształacania wokali, zarowno w czasie jak i intonacji.
Pamietaj, podstawa to dokladne wpisanie parametrów tempa - oryginalnego i docelowego.

Awatar użytkownika
ziolek

Post autor: ziolek » sobota 07 mar 2009, 12:46

A może kolega ma źle ustawioną latencję,dlatego wokal potem rozmywa się względem aranżu?

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » sobota 07 mar 2009, 13:10

...A może kolega ma źle ustawioną latencję,dlatego wokal potem rozmywa się względem aranżu?...
A mi sie wydaje że kolumny stoja za blisko sciany...

Awatar użytkownika
ziolek

Post autor: ziolek » sobota 07 mar 2009, 21:02

Sory żle zrozumiałem pytanie za szybko czytałem...Ale gapa....

musicempire

Post autor: musicempire » niedziela 08 mar 2009, 16:53

Do zmiany tempa oraz do zmiany tonacji można użyć programu TIME FACTORY, niestety nie jest on wtyczką do Cubase, ale działa jako samodzielny program, za to jest bardzo prosty w obsłudze
MARIUSZ

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » niedziela 08 mar 2009, 17:16

...witam!!! szukam bardzo dobrej wtyczki do zmiany tempa vocalu,uzywam cubase i probowalem to zrobic za pomoca narzedzi w tym programie ale pierwsze 7 barow vocalu idzie w tempo a potem sie rozplywa,vocal ma 20 barow, i jeszzce czy ktos zna jakas dobra wtyczke do zmiany vocalu tzn. slowa vocalu sa np na H a chcialbym czesc slow przesunac na C,czesc na A,widzialem taki program w Logicu a takze jest w Sonarze ale nie moge znalezc odpowiedniej wtyczki,probowalem antares auto-tune ver.5 ale nie wychodzi mi to,pozdrawiam...
Nie rozumiem w czym masz problem...Bierzesz proces->time streach wpisujesz aktualne tempo a puzniej wyjsciowe i tyle Sam tak czasami robie i jest git
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

ODPOWIEDZ